• Äldre 30 Dec 03:40
  784932 visningar
  7543 svar
  7543
  784932

  Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

  moaz skrev 2015-12-28 18:13:19 följande:

  Frågan är alltså om du uppfattar public service som opartiska. Opartisk är att man inte tar ställning för eller emot en vissa sida eller ett visst politiskt parti.


  Public service drar åt vänster men eftersom den svenska mittfåran är socialdemokratin så är det nog många som inte uppfattar det så.
 • Äldre 10 Jan 08:15
  #65
  Flash Gordon skrev 2016-01-10 02:43:16 följande:
  Man visar upp USA via en svensk "socialdemokratisk folkhems-berättelse", ungefär. Vilket leder till att svenskarna faktisk får en ganska skev och felaktig bild av vad USA är och står för.
  Det är inget unikt för just USA. Man visar upp hela världen, eller åtminstone den del som överhuvudtaget visas upp, som en plats där alla i grund och botten är för det socialdemokratiska folkhemmet. Vilket tyvärr gör att många får en skev bild inte bara av USA utan av hela omvärlden.
 • Äldre 24 Jan 23:39
  #92
  FDFMGA skrev 2016-01-24 13:53:01 följande:
  Jag får uppfattningen att de som hävdar detta antingen har mycket begränsad erfarenhet av arbetslivet eller också har befunnit sig i någon form av skyddad sektor. Det är inte de anställda på ett företag som avgör hur företagets produkter utformas, det är ledningen. De flesta medier är privatägda, som t ex Familjeliv. I en annan tråd var de någon som beskrev FL:s ägare Stampen som vänsterextremistisk. Säker då med utgångspunkt från att journalister är vänstervridna.
  Det är skillnader på fysiska produkter och idésystem. Ledningen för en tidning kan bestämma den fysiska utformningen, priser för annonser och tidningar, vilka delar tidningen skall innehålla o.s.v.

  Men ledningens påverkan på det journalistiska innehållet är inte lika lätt att styra då det går vinkla en skriven text på många sätt. Den som inte förstå det hamnar utanför diskussionen redan från början. Sen spelar det ingen roll hur mycket hen än försöker utöva härskarteknik.
 • Äldre 1 Feb 08:46
  Mentat skrev 2016-01-27 21:42:10 följande:
  Naturligtvis klagar inte vänstersympatisörer på SR/SVT_s partiskhet eftersom de i allmänhet får sin världsbild bekräftad då en så våldsamt övervägande majoritet som över 80% av medaarbetarna där stöder vänstern! Det är ju just det saken gäller.

  Jag tror inte att vi kommer längre, argumentationen har gått på tomgång ett bra tag. Jag har förklarat varför SR/SVT är partiska i alla fall och också varför borgerliga väljare märker det mest.
  Jag är själv vänster (runt socialdemokratins högerflygel) och vissa inslag i SVT/SR har ett så pass utpräglat vänsterperspektiv att även jag reagerar. Däremot har jag nog aldrig stött på ett inslag med ett utpräglat högerperspektiv, förutom någon intervju. Så jag har en viss förståelse för att de med ett mer utpräglat högerperspektiv har vissa synpunkter på SVT och SR:s opartiskhet.

  Det största problemet som jag ser är att med en så pass stor slagsida åt vänster så utmanas inte min världsbild i den utsträckning den borde. Vilket är synd eftersom om man inte får sin världsbild utmanad kommer man att stagnera som människa.
 • Äldre 1 Feb 17:13
  FDFMGA skrev 2016-02-01 10:02:15 följande:
  Oförmågan att inse att den egna världsbilden inte är vad public service måste kalibreras efter för att man ska anse att de är opartiska och sakliga är så gott som alltid skälet till påståendena om brist på opartiskhet
  Vissa skribenter på detta forum visar med all önskvärd tydlighet varför det skulle vara önskvärt om SR och SVT kunde utmana deras världsbild.
 • Äldre 2 Feb 16:50
  -1
  KillBill skrev 2016-02-02 13:32:57 följande:
  Förtydligande: En journalist får skriva vad den vill (så länge den inte bryter mot några lagar). Pressfriheten rankas tack och lov högt i detta rike.
  Pressfrihet i all ära men det förvandlas till ett demokratisk problem om media, som för de flesta är huvudkällan till samhällsinformation, inte är pålitliga. Det innebär att beslut fattas på felaktiga grunder.
 • Äldre 2 Feb 19:08
  KillBill skrev 2016-02-02 17:09:03 följande:

  Vem tycker du ska bestämmas vad sokm är sant? 

  Ska det vara  som i Polen där det nationalkonservativa regeringspartiet bestämmer vad som ska vara den rådande sanningen?


  Om man presenterar fakta så behöver ingen enskild person sitta och bestämma åt andra vad som är sant. Utan då får varje individ göra en egen bedömning baserat på dessa fakta och baserat på varje individs egna unika egenskaper.

  Det finns säker en hel del man kan kritisera Polen för men när du drar in  polsk pressfrihet (eller bristen på) så visar det på ett lysande sätt hur känsloargument får ersätta fakta. Men för att svar på din fråga så spelar det i sak ingen roll om det är ett statligt censurorgan eller en usel mediebevakning som leder till att medborgarna inte har det underlag de borde ha för att ta ställning i olika frågor. Båda delar är skadligt för demokratin.
 • Äldre 5 Feb 21:01
  Mentat skrev 2016-02-05 18:39:36 följande:

  Sökning på orden vänsterextrem respektive högerextrem hos svt.se ger 872 resp 7660 träffar.
  vänsterextremist vs högerextremist: 549 och 3130.
  vänsterextremism vs högerextremism: 485 och 2980

  För SR är motsvarande siffror:
  403 vs 2440
  201 vs 909
  192 vs 901


  Nazism säljer, kommunism säljer inte.
 • Äldre 6 Feb 06:29
  KillBill skrev 2016-02-05 19:28:04 följande:

  Shit pommfritt, jag upptäckte just att hela djävla internet är vänstervridet!


  Inte internet men däremot de svenska träffarna vilket återspeglar samhällsdebatten där extremhögern ges ett oproportionerligt stort utrymme . Extremvänstern problematiseras inte på samma sätt eftersom den anses mer rumsren. När en högergruppering demonstrerar blir det rubriker om nazism. När en vänstergruppering demonstrera blir det hyllningar för att de står upp mot nazismen trotts att de i grund och botten är samma skrot och korn.
 • Äldre 7 Feb 10:12
  FDFMGA skrev 2016-02-06 14:05:49 följande:
  Jag försöker ju visa att åsikterna om att SR och SVT är partiska och vänstervridna bottnar i oförmåga att förstå omvärlden.
  Vilket inte fungerar så bra eftersom hen framstår som en person med en metallfärgad hatt och SD-konspirationer som specialitet samt en tydlig motvilja mot alla som inte delar hens något inskränkta syn på omvärlden.

  Mindre invektiv och mer innehåll skulle nog göra hens försök mer lyckosamma.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?