Inlägg från: nattuv |Visa alla inlägg
  • nattuv

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Mentat skrev 2016-03-31 09:07:32 följande:

    Nej, det gör det tydligen inte: tbinternet.ohchr.org/_layouts/TreatyBodyExternal/Countries.aspx&Lang=EN

    Märkligt. Någon annan kanske kan hitta källan till artikeln?


    Det kanske inte är FN utan FN-förbundet (som inte har något med FN att göra bortsett från namnstölden) som ligger bakom?

    De (FN-förbundet inte det riktiga FN) har iallafall skrivit om det på sin hemsida: ( www.fn.se/press/nyheter/fn-kommitte-kritiserar-sverige/ )
  • nattuv
    Mentat skrev 2016-04-02 16:42:32 följande:
    Vad det gäller partiskhet eller inte är det väl just det här som är den springande punkten: Ingen journalist har brytt sig om att leta, dvs journalister följer upp det som intresserar dem själva. Det är just det bl.a. jag har hävdat tidigare i tråden, att journalistkårens egna åsikter påverkar rapporteringen.
    Här är jag nog tvungen att försvara journalisterna. En del av sanningen är att det kostar att gräva i saker. Vilket på dagens pressade mediemarknad gör det ännu besvärligare än tidigare att få ägarna att skjuta till de pengar som behövs för grävande och faktagranskning. Vi går allt mer mot ett medielandskap där ingen bedriver journalistik och det har inte i första hand med de enskilda journalisternas världsbild att göra utan på förändringar i samhället.

    Sen finns det ju förstås det gamla vanliga "kontrollera aldrig en bra story".
  • nattuv
    moaz skrev 2015-12-28 18:13:19 följande:

    Frågan är alltså om du uppfattar public service som opartiska. Opartisk är att man inte tar ställning för eller emot en vissa sida eller ett visst politiskt parti.


    Såg för ett tag sedan en dokumentär om Siewert Öholm vs. WASP. Se (

    ) för en sammanfattning av originalprogrammet. SVT:s opartiskhet i sitt esse .

    Sen finns det ökända Stutio S vs. Videovåld. (

    ). Ännu en opartisk produktion från SVT .

    Opartiskheten var bättre förr (precis som allt annat).
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-05-30 22:35:29 följande:
    Uttalandet skedde i ett känd humor och satirprogram för ett år sedan. Även om jag själv inte tyckte att inslaget var fyndigt eller roligt så anser jag komiker, satiriker och konstnärer måste få provocera etablissemanget (även om det inland blir fel).
    Så rasism är helt i sin ordning bara man kallar det satir. Kan vara bra att veta för den som vill provocera etablissemanget genom att köpa satiriska negerbollar.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-05-31 08:34:38 följande:
    Jag säger som den förre moderate kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth; konsten måste få provocera. Uttalandet fälldes när Lena skar upp "magen" på en tårta föreställande en svart kvinna, en tårta/karikatyr som tillverkats av konstnären Makode Linde.
    Då träffade Thomas Knarvik mitt i prick när han ritade Ali Esbati som en apa. Även om Facebook hade andra åsikter och stängde av tecknaren.
  • nattuv

    Lägger in länken i ett eget inlägg. Jag anser att bilden är lite tveksam så om någon mindre tolerant person anser den vara rasistisk och-/eller stötande så kan den lätt tas bort.

    ( www.facebook.com/photo.php&set=a.144306025498.151727.560205498&type=3&theater )

    Nu hoppas jag att länken fungerar och att det är länken och inte bilden som syns.

  • nattuv
    KillBill skrev 2016-05-31 12:34:44 följande:
    Nej, du kan aldrig bortse från kontexten. Om du tänker efter så tror jag att du förstår det.
    Och kontexten är att om det är en person med borgerliga åsikter så får de tåla lite satirisk rasism medan om det handlar om en person till vänster så är det förkastligt?
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-06-05 13:07:07 följande:

    Du tycker alltså att någon (Staten?) Ska besluta om vad som får sändas eller inte i Sveriges Radio? Det är idéer som jag mest har sett hos regimerna i Ungern och Polen och som också vill eller har begränsat den fria pressen och tillgången till fri och oberoende media.


    Det görs redan genom lagstiftning och troligen finns det även någon form av direktiv som SR måste hålla sig till. Att det är hårdare styrt på andra håll betyder inte att staten inte utövar ett inflytande över public service.
  • nattuv
    Rataxes skrev 2016-06-07 23:04:00 följande:
    Ibland undrar jag  om det inte vore bättre att lägga ned SR. Denna värmestuga för dum/gråtvänstern som virkar palestinasjalar av navelludd åt varandra. Hur berikar de Sverige och dess skattebetalare?
    Genom att sända program som vidgar lyssnarnas världsbild. Det är nog bara i SR som den Afrikanska kontinenten existerar.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-08-17 07:47:14 följande:
    Den här typen av konspiratoriska inlägg om att SVT favoriserar regeringen ser jag som ytterligare ett bevis på att många i den här tråden slåss mot väderkvarnar..
    Att du ser det som om vissa slåss mot väderkvarnar bero antagligen på dåliga kunskaper om hur hjärnan fungerar. Den mänskliga hjärnan fungerar så att den tar till sig de fakta och  tolkningar som stödjer den egna ståndpunkten och förkastar allt som går emot den egna tolkningen. (För den som vill veta mer torde en bok i beteendevetenskap vara en bra början).

    Du har bestämt dig för en ståndpunkt där SVT är opartisk och försöker rationalisera ditt beslut genom att fördöma och förkasta alla argument som går emot din ståndpunkt. Därav din tro att andra slåss mot väderkvarnar medan du sitter på sanningen. Det är helt enkelt så hjärnan fungerar. Genom att vara medveten om hur hjärnan fungerar går det inta en mer kritisk, neutral och vetenskapsbaserad hållning som till viss del, men inte helt, kan balansera upp egna åsikter.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-08-17 14:53:28 följande:
    Ja och du har bestämt dig för en ståndpunkt där SVT är vänsterorienterat (och tror att det är sanningen).
    Ja. Men eftersom jag själv är en produkt av socialdemokratins Sverige och tenderar att ligga till vänster så är det (oftast) inte ett problem för mig. Däremot kan jag förstå de som ser det som ett problem.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-09-23 22:38:10 följande:

    Peter Wolodarski är lysande i denna mycket intressanta debatt om Nya Tiders medverkan i Aktuellt:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/peter-wolodarski-oerhort-slappt


    Om man anser att Wolodarski är lysande i det inslaget har man rätt låga krav. Han lyckas framstå som en tvivelaktig figur med ganska grumliga idéer om journalistik. Vilket kanske får sägas vara en bedrift i sig eftersom han kritiserar en nazistisk (?) tidning. Men inte en bedrift som på något plan kan kallas lysande.
  • nattuv

    Tja vad ska/kan man säga:
    "Den vite mannens sista strid
    KRÖNIKA ·
    En gång var han USA:s okrönte kung. Den vite mannen. Det här presidentvalet kan vara den vite mannens sista strid.

    ---
    Många vita män känner inte igen sig längre, och det finns många på högerkanten som är väldigt arga."
    ( www.svt.se/nyheter/vita-mannens-sista-strid )

    Visserligen en krönika men nog verkar det finnas ett visst fog för misstankarna om att SVT inte alltid är så neutral.

  • nattuv
    Kung Markatta skrev 2016-09-28 23:07:04 följande:

    SVS:s Aktuellt förtjänar applåder för följande inslag:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/janne-josefsson-ska-inte-sd-fa-debattera-i-svt-langre

    Man bjuder in SVT:s egen programdirektör, Jan Helin, som man rekryterat från långt ifrån opartiska Aftonblaskan, och sätter honom på plats med hjälp av sin mest välrenommerade journalist Janne Josefsson.


    Rent spontant så verkar Helin varit ett dåligt val för ett chefsjobb på SVT. En chef som väljer att offentligt, genom en debattsida i en tidning, kritisera sina anställa och nekar till att ha sagt saker som alla, utom Helin själv, har uppfattat. Det lovar inte gott för framtiden. Varken för de anställda eller för tittarna.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-09-30 07:35:00 följande:
    Att Helin väljer att publicera sin artikel i DN är inte konstigt alls. DN är Sveriges största morgontidning och vill man nå ut med sitt budskap så är det i den tidningen man vill få in sin artikel.
    Du menar den där lokaltidningen i Stockholm?
    -Claes Malmberg (som inte delade en programledares syn på DN)
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-12-07 06:56:26 följande:

    Kommunismen bygger på antagandet om alla människors lika värde (det klasslösa samhället där produktionsresultatet fördelas åt alla efter behov).  Kommunismen är på ett teoretiskt plan inte ond ideologi. Det går exempelvis  att tro på kommunismen men anse att sovjetunionen och alla andra kommunistiska experiment har varit förfärliga.


    Både Marx "kommunistiskt manifest" och Reidar Larsons "Politiska ideologier i vår tid" motsäger ditt påstående.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-12-09 17:47:09 följande:
    Jag håller inte inte med om att Marx kommunistiska manifest motsäger mitt påstående om att kommunismen bygger på allas lika värde. Jag har inte tillgång till Reidar Larssons bok.

    Jag föreslår att nattuv presenterar belägg för att kommunismen inte bygger på/ har som grundidé att alla människor har lika värde.
    Det räcker med att läsa "kommunistiskt manifest".
    Det finns visserligen en del berättigad samhällskritik men inget som berör människors lika värde. En vilja att göra alla människor lika fattig har inget med lika värde att göra. Iden att kommunism på nåt sätt skulle handla om människors lika värde är ett påhitt för att försvara kommunismen och har inte mycket med verkligheten att göra.

    "I vilket förhållande står kommunisterna till proletariatet i allmänhet?
    Kommunisterna utgör inget särskilt parti gentemot de andra arbetarpartierna.
    De har inga från proletariatets intressen skilda intressen.
    De uppställer inga särskilda principer, efter vilka de vill forma den proletära rörelsen.
    ---
    Kommunisternas teoretiska läror vilar ingalunda på idéer och principer, som uttänkts eller upptäckts av den ena eller andra världsförbättraren.

    De är blott allmänna uttryck för de faktiska förhållandena inom en pågående klasskamp, en inför våra ögon försiggående historisk rörelse. Avskaffandet av hittillsvarande egendomsförhållanden är ingenting för kommunismen särskilt betecknande. Alla egendomsförhållanden har alltid varit underkastade en ständig historisk växling, en ständig historisk förändring.
    ---
    Vad som utmärker kommunismen är inte avskaffande av egendomen över huvud taget, utan avskaffandet av den borgerliga egendomen."
    Ur Kommunistiskt manifest.

    Det finns visserligen en passus om att slå sönder kärnfamiljen och kvinnogemenskap men inget som heller där stödjer iden om att kommunismen skulle ha något specifikt intresse av människors lika värde. Kommunism handlar helt enkelt om en omfördelning av egendom.

  • nattuv
    KillBill skrev 2016-12-10 10:06:35 följande:

    Frågan gällde var det framgår att kommunismen inte bygger på/ har som grundidé att alla människor har lika värde.


    Vilket jag svarat på. Det finns helt enkelt inget stöd för iden att en av kommunismens grundstenar är lika värde. Det står dig naturligtvis fritt att försöka tolka in vad du vill men det blir inte mer sant för det.
  • nattuv
    Rataxes skrev 2016-12-11 14:45:27 följande:
    Enbart en socialist kan se proletariatets diktatur som något som främjar människors lika värde. Dvs om man själv tycker sig tillhöra de som ska styra i ett sådant samhälle.
    Nja, jag är inte så säker på att det med nödvändighet (läs i teorin) behöver finnas motsättningar mellan lika värde och kommunism. Begreppet "lika värde" kan trotts allt definieras lite olika.
  • nattuv
    Rataxes skrev 2016-12-11 20:52:40 följande:
    Orwell definierade "lika värde" bra i en välkänd bok med att vissa är mer lika än andra. Något som alltid blivit fallet i de samhällen som provat på det socialistiska experimentet. Fidel Castro var så jämlik att han lyckades samla på sig 9 miljarder. Minns inte om det var i kronor eller dollar...
    Nåja han var ju trotts allt diktator under många år så att han råkat blanda ihop sin privatekonomi med statens är ju inte så märkvärdigt. Det brukar ju hända även den bäste diktator.

    Det finns som sagt några olika definitioner av "lika värde" och den definition som oftast avses när den kommer från en kommunist är nog "Separate but equal".
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?