Inlägg från: Anonym (anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anonym)

    Familjehem gör olagligt?

    maja1190 skrev 2016-01-19 16:11:09 följande:
    Tack för era svar, bra att få lite olika vinklar på situationen. Det som han får betala själv är kläder, mobiltelefon, bredband, mat, resor m.m. Saken är den att hans familjehem är väldigt "kyliga" mot han och bara tjafsar om pengar hela tiden. Resor menas tågbiljetter och bussbiljetter till och från skolan m.m. Familjehemmet får pengar för de här utgifterna utöver arvode/lön för att de är familjehem. Nu när han har blivit satt i en lägenhet anser familjehemmet att han kan betala allt det med aktivitetsersättningen. Det som känns fel är att familjehemmet fortsätter att få pengar som går i deras egen ficka. Han vill självklart inte ha något med sitt familjehem att göra efter hur han har blivit behandlad men vet inte hur han ska gå tillväga? Ska han anmäla familjehemmet, kommer han själv bli drabbad på något sätt? Det finns mycket annat som de har gjort fel, han har aldrig fått de pengar/saker under alla som han ska ha haft. Saken är den att han vill inte att deras biologiska barn och de andra familjehemsbarnen ska råka illa ut, och anmäler han familjehemmet så vet han inte vad som händer dem. Vi vet att familjehemmet lever gott på barnens bekostnad  och troligtvis har de gjort så allvarliga "fel" under många år att det kan leda till allvarliga konsekvenser för deras del. Vill inte lämna ut detaljer men mamman i familjehemmet har enbart familjehem för pengarnas skull, mer kylig människa finns inte.
    Du vet att det familjehemmet får i kostnadsersättning minskar med samma belopp som underhållsstöd, aktivitetsstöd, studiestöd, underhållsbidrag eller barnbidrag är på?
    Socialtjänsten är självklart helt medveten om att personen beviljats aktivitetsstöd och lär vara medvetna om att han bor i en egen lägenhet. 
    De 5 900 kr är mer än vad existensminimum ligger på för en ensamstående så det är alls inte konstigt att dessa pengar ska räcka till mat, kläder, internt och resor.
  • Anonym (anonym)
    maja1190 skrev 2016-01-19 19:34:34 följande:
    Han får bo i familjehemmet eftersom han har utökad gymnasietid så längst till han fyller 21 får han bo hos dem. Han vill inte ha något med dem att göra något mer och skiter i dem men samtidigt kan man inte bara skita i hur familjehemmet har betett sig.
    Socialtjänsten vet såklart att han har aktivitetsersättning och inte studiebidrag, den ersättning han har är nämligen skattepliktig och inget som man kan dölja.
  • Anonym (anonym)
    maja1190 skrev 2016-01-19 21:15:07 följande:
    Ok, men de har varit de enda "föräldrar" som han har haft under en lång tid det är inte lätt att anmäla eller berätta för soc vad som händer. Han vill bara lämna dem och gå vidare med sitt liv. Jag förstår honom samtidigt som jag tycker att familjehemmet har och gör fel.
    Det är inte lätt det här... så enkelt att bara tänka anmäl dem så tänkte jag med först men han vet inte om han orkar.
    Just nu vet jag varken in eller ut för jag är så arg på familjehemmet och anser att de ska få stå för vad de gör, samtidigt som jag vet hur jobbigt han tycker det är att gå emot familjehemmet.
    Troligtvis har han missuppfattat hela situationen och lägenheten är något som socialtjänsten har beviljat som boende som avslut på familjehemsplaceringen. 
  • Anonym (anonym)
    maja1190 skrev 2016-01-20 09:40:18 följande:
    Ni har rätt i det som ni säger, men han har ändå två år kvar i gymnasiet.. Familjehemmet har inte varit till någon hjälp och han bor själv i en lägenhet och får klara sig själv. Den ekonomiska biten måste han lära sig att hantera så att pengarna räcker månaden ut.
    Han kommer att kontakta sociala och be dem hjälpa han att få en lägenhet då det är familjehemmets lägenhet som han bor i.
    Sedan att familjehemmet har gjort olagligheter kommer väl fram förr eller senare om han väljer att inte anmäla dem.
    Har sagt till honom att han ska göra som han själv vill.
    Blir bara så upprörd över hur de har behandlat honom och att de har fått mycket pengar varje månad utan att engagera sig i honom.
    De flesta familjehem är säkert helt underbara, och sedan finns det familjehem som det här som bara tänker på hur mycket pengar de kan tjäna.
    Hur mycket pengar tror han att familjehemmet får av socialtjänsten och hur mycket går bort från den summan genom hyreskostnaden och övriga kostnader som har med boendet att göra?
  • Anonym (anonym)
    maja1190 skrev 2016-01-20 10:15:43 följande:
    För att svara på era frågor: nej han är inte en släkting men vi känner han väldigt väl. Familjehemmet får utökat arvode och omkostnadsersättningar för honom på grund av hans diagnoser. De har satt han i en lägenhet som inte sociala vet om och de fortsätter få samma pengar för honom varje månad. De har sagt till honom att han inte får tala om att han bor i lägenheten, utan han ska säga att han bor i deras hus. När hyran för lägenheten är betald får familjehemmet 12000 kr varje månad för honom, som går i deras egen ficka. Mötena med sociala skjuter hela tiden familjehemmet upp, skyller på olika anledningar. Han vill komma ifrån familjehemmet men vill gå kvar i gymnasiet i den kommun han nu bor i. Det finns inga lediga lägenheter i kommunen så från början handlade det om hur han ska agera? Ska han acceptera att bo som han gör nu och veta att familjehemmet fortsätter att få pengar för honom utan att engagera sig i honom, eller ska han kontakta sociala och säga hur familjehemmet har agerat. Eller ska han bara skriva ut sig från familjehemmet och hoppas på att sociala kan hjälpa han med ett boende trots bostadsbrist.
    Vill han bo i en egen lägenhet så får han stå ut med det sätt som familjehemmet har ordnat för honom eller också får han kontakta socialtjänsten och begära att familjehemsplaceringen upphör.
    Socialtjänsten kommer inte att hjälpa honom till en ny egen bostad, den får han skaffa på egenhand eftersom han har en egen inkomst och är berättigad till bostadstillägg med tanke på att han har aktivitetsersättning.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (Inte riktigt klokt) skrev 2016-01-20 12:07:14 följande:
    1. Ersättningar vid familjehemsvård av barn och ungdom enligt SoL, LVU och LSS

    Omkostnadsersättning (per månad och barn)


    Ålder


    Omkostnadsersättning


    Förhöjd omkostnadsersättning


      0 12 år


    3 876 kr


    5 538 kr


    13 - 19 år


    4 430 kr


    6 276 kr


     


    Arvodesersättning (per månad och barn, arvodet är skattepliktigt)


    Ålder


    Arvode


    Exempel på förhöjt arvode


      0 12 år


    5 788 kr


    9 233 kr


    10 970 kr


    12 986 kr


    13 19 år


    7 507 kr


    9 233 kr


    10 970 kr


    12 986 kr


    Dessa summor minskas med den ersättning som den placerade får som i detta fall är aktivitetsersättning samt studiebidrag.
  • Anonym (anonym)
    maja1190 skrev 2016-01-20 13:27:37 följande:
    Ingen fara det är bara att många gånger "byter" en tråd ämneGlad 
    Familjehemmet är genom kommunen. Han har tänkt att ta upp sin situation vid nästa möte men då familjehemmet hela tiden avbokar har det inte blivit av.

    Kjell 2: Vi och killen letar efter nytt boende men det är inte lätt att hitta i den bostadsbrist som råder. I den kommun som han bor i har det kommit många flyktingar och allt från rum till lägenheter hyr sociala till dem.
    Denne person kan alltså inte ens boka ett möte med sin egen socialsekreterare och du tänker att han ska få hjälp med lägenhet av socialtjänsten och klara sig på egen hand?
    Om han inte själv kan eller törs boka ett möte så är det väl enklast att du bokar in mötet åt honom så får han träffa sin handläggare själv utan familjehemmet och förklara att han inte längre vill vara familjehemsplacerad utan vill ha ett eget boende och klara sig själv.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (Anna B) skrev 2016-01-20 17:53:50 följande:
    Det finns många bra familjehem men det finns också många dåliga.
    Det finns familjehem som tillskansar sig pengar. Det finns familjehem som gör det bara för pengarna. Det finns familjehem som inte vill lämna tillbaka barn till biohem.
    Eftersom det fuskas med uppföljningar är det jättebra när någon som du får upp ögonen och börjar ifrågasätta.
    Jag känner en tjej som tvingades lämna sina två barn till familjehem. Idag är hon skötsam och har jobb men familjehemmet håller i barnen med näbbar och klor. De har ljugit till socialen om denna tjej och hon har inte en chans.
    Ok, det var en parentes. Jag tycker att du och killen ringer till en socialsekreterare och ställer frågor. Skriv upp frågor och svar. Det är nog i den änden ni måste börja tror jag
    Du vet att ett familjehem inte kan påverka om barn ska flytta tillbaka till det biologiska hemmet?
  • Anonym (anonym)
    Anonym (Anna B) skrev 2016-01-21 12:50:18 följande:
    Man kan påverka på det sättet att man hjälper den unge till en sund relation till biofamiljen. Om det går.
    Det står ju att bioförälder har svåra missbruksproblem och att de inte träffas mer än någon gång per år. Killen är myndig och kan själv kontakta socialtjänsten och begära att vården upphör, om det anses att vård inte längre behövs så slipper han familjehemmet.
  • Anonym (anonym)
    maja1190 skrev 2016-01-21 14:27:23 följande:
    Han klarar sig bra utan familjehemmet för de har aldrig varit något stöd för honom men det är som är anledningen till att varken jag, min man eller killen har ringt sociala ÄNNU är att det är så svårt att hitta en alternativ bostad i kommunen som han går i skola i.
    Sedan att man vill ringa och skälla ut familjehemmet är mer än känsla när man blir förbannad och någon har betett sig väldigt illa, en ganska naturlig känsla som ligger hos de allra flesta som jag känner i alla fall Skrikandes
    Eftersom han är myndig och ändå är familjehemsplacerad så bedöms han inte klara sig själv för då skulle placeringen ha avslutats nr han blev myndig eftersom det är en kostnad för kommunen. 
  • Anonym (anonym)
    maja1190 skrev 2016-01-21 18:00:35 följande:
    Och dem pengarna går i fickan på familjehemmet som kan sitta på ändan och inte göra ett skit för pengarna, klart de vill ha kvar killen då de bara bryr sig om pengarna....
    Nu minskas ju deras ersättning med den ersättning killen får i aktivitetsersättning+studiebidrag och av deras ersättning betalar de kostnaden för lägenheten. Det går alltså bort kring 7 000 kr + vad lägenheten kostar.
    Det lär bli betydligt mindre pengar kvar för killen själv om han ska betala hyra själv.
    Det finns säkerligen goda skäl till att han anses behöva familjehem trots att han är myndig, kommuner brukar nämligen se till att placering upphör så fort det bara går.
Svar på tråden Familjehem gör olagligt?