• Anonym (TS)

    Kylskåpsmat

    Hej!

    Var lite tveksam till det här med hur länge man kan spara hemlagad mat i kylen, men åt iaf en grönsaksgryta som är lagad för 5 dagar sen, den luktade och smakade bra. Nu ser jag att många verkar ha någon 24 eller 48h regel..och blir lite orolig, Hur gör ni andra gravida?
    :)

  • Svar på tråden Kylskåpsmat
  • Kalevi

    Beror helt på vad det är för nåt i den, vissa saker håller bättre än andra. Beror också på hur snabb man är på att kyla ner maten. Mat som stått framme ljummen länge bildar mer bakterier än nåt man direkt kylt och ställt in i kylskåpet.

    Överlag äter jag saker som stått 3-5 dagar. Längre brukar jag vara skeptisk till om det var värmd mat.

  • Anonym (Lugnt)

    Beror på hur kallt man har i kylen också. Vi har konstant 2 grader och då håller maten längre än om man har 7-8 grader varmt.

  • Milleman

    5 dagar hade jag kanske kunnat om maträtten inte innehöll kött. En potatissoppa hade jag ätit dag 4-5 om den luktade och smakade perfekt :) inte pannbiff eller kalops. Det hade jag inte gjort som ogravid heller. Så t försöker vi slänga i frysen direkt eller efter max två dagar.
    Försöker också kyla ner mat så fort som möjligt om vi för tex matlådor. Ut med det på balkongen :)

  • Anonym (rostbiffen)

    Jag äter allt som fortfarande verkar aptitligt, dvs där varken utseende, lukt eller smak har försämrats. Antagligen finns det också några skadliga bakterier som man inte kan upptäcka med lukten eller smaken, men jag har aldrig haft otur nog att stöta på dem (dvs jag har aldrig blivit sjuk av mina egna matrester).

    Och jag skulle inte tveka att äta rester med kött i som stått i kylen längre än 5 dagar och fortfarande verkade bra, men det beror lite på hur det är tillagat.

    Eftersom du lägger frågan under "graviditet" gissar jag att du är osäker på vad som kan skada barnet, och det är inte mycket det. Kolla livsmedelsverkets rekommendationer för gravida, och hör med din barnmorska. Men vanliga matrester kan inte skada ditt foster.

  • Lena

    En vecka brukar vi köra på förutom fisk där vi kör tre dagar. Ibland har det gått två veckor, har aldrig blivit sjuk av det.

  • Anonym (Varmt)

    Luktar och smakar det ok så kör jag på det. Men värm det riktigt ordentligt innan du äter. Är det typ gryta brukar jag värma tills det mer eller mindre börjar koka. Lika med soppor. Hellre värma till jättevarm och vänta ett tag tills det svalnar, än att värma till bara varm och kunna äta på en gång.

  • Pentra

    Mat blir inte oätlig snabbare bara för att man är gravid. Ser maten bra ut och luktar och smakar bra så är den ok att äta. Och om man värmer upp maten ordentligt, och låter den puttra några minuter, så dör de ev. baciller som tillkommit. Men, värm INTE i mikrovågsugn, för då tar man även kol på många vitaminer och dessutom så gör mikrovågorna maten delvis förgiftad. ... Med vänlig hälsning, Pentra

Svar på tråden Kylskåpsmat