Inlägg från: Dixie |Visa alla inlägg
  • Dixie

    kuvertavgift vid bröllop

    josefins853 skrev 2016-01-24 17:09:15 följande:

    Undrar om ni tycker det är konstigt med folk som tar en kuvertavgift på sina bröllop? De vill då inte ha några presenter utan vill ha en kuvertavgift istället.


    ja - jag tycker inte man tar inträdesavgift på sitt bröllop - man får anpassa festen efter vad man har råd med! 
  • Dixie
    Palestrina skrev 2016-01-25 12:36:17 följande:
    Det är kanske inte orsaken för dig, men det är en attityd som jag läser in i många anti-kuvertavgiftsinlägg i dylika diskussioner.

    Jag ser det inte som du ser det. Jag ser det mer som en viss sorts fest som kringgärdas av väldigt starka normer. Andra fester, som saknar brudpar, hostar folk gladeligen upp kuvertavgift för att vara med vid. Som jag ser det kan det bara vara en tidsfråga innan kuvertavgift vid bröllop anses helt normalt. För mig kvittar det, jag är gärna med och festar så fort jag får tillfälle, alldeles oavsett anledning, men jag vill inte arrangera något eget bröllop.
    vilken typ av fester är detta? 

    jag har aldrig hört någon som tar kuvertavgift på sin 50-årsfest, inflyttningsfest eller barnens dop?!
  • Dixie
    Themis skrev 2016-01-25 23:08:22 följande:
    Vi började redan som studenter med att fixa stora fester där folk fick lägga pengar i en kruka, som gick till nästa fest. Den som hade fixat feta konsultjobbet la kanske 200 spänn och den som var utan/hade förlorat sit CSN-lån la en tjuga, skit samma men fest blev det.

    Även senare har vi haft kuvertavgift på dammiddag med vinmeny och den som inte kan tänka sig att lägga en hundring för 3-4-rätters med välkomponerade viner som hade kostat 1000 kr på krogen- då behöver ni inte komma. Det är en möjlighet, inget tvång.

    Jag går på restaurang för övrigt också och betalar hellre en slant för bra mat på ett minnesvärt brölllop än äter korv med bröd för att det är vad det blir annars.

    Dessutom: Kan man inte som gäst spara undan 300 kr med flera månaders varsel så tycker jag att man borde akta sig för att klanka på att brudparet inte kan spara ihop 75 000 eller så? Vilket menar ni är svårast liksom?
    det handlar ju inte om att gästerna inte har råd med 300 kr - det handlar om att om man vill bli firad av sina vänner anser inte jag att man bör ta betalt.... 

    exemel på betalfester du ger är ju inte för en individuell person/par - utan gemensamma fester för kompisgänget - tycker inte det är jämförbart med en bröllopsfest, dop, 50-årsfest eller studentuppvaktning - och av dessa är det ju ingen som tar betalt för att någon ska komma och fira att barnet döps, man fyller 50 etc. 
  • Dixie

    Självklart gör ni hur ni vill - men jag förstår inte varför man har en fest om man inte har råd - och varför det i vissa kretsar är ok att ta betalt av sina vänner för att de ska fira ens bröllop. Varför är bröllop ok att ta betalt för, för du tar väl inte betalt för din studentuppvaktning, barnens dop, 50 års festen eller sommarens grillfest?

Svar på tråden kuvertavgift vid bröllop