Forum Fosterdiagnostik - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Stödtråd för oss med lite sämre kub resultat som väntar på NIPT eller FVP svar.

  Mån 22 feb 2016 21:55 Läst 225431 gånger Totalt 679 svar
  Visar endast inlägg av myrslok - Visa alla inlägg
 • Mån 22 feb 2016 21:55 #21

  Nmg grattis till pojken . Hoppas jag får positiva besked om 10 dagar. Då vill jag gärna veta kön också.

 • Tis 23 feb 2016 09:04 #25

  Moonlight 83 vilken mardröm du gått igenom . Förstår verkligen din oro! Jag kommer nog inte att göra kub igen någonsin. Väljer isåfall NIPT direkt . Jag hade läst så mkt innan jag gjorde kub och hört så många få falskt positiva svar (dåliga) så var nästan inställd på det, men det kändes ändå jobbigt och värre att behöva vänta så länge på besked. Det går säkert bra denna gång för dig. Du hade bara extrem otur. Du är ju så ung också fortfarande. Håller tummarna för dig på Torsdag Moonlight 83! kram.

 • Tis 23 feb 2016 17:47 #27

  Håller med dig helt Havsblomman. Man kastas mellan hopp och förtvivlan. Jag är rädd att om jag stänger ute risken för dåligt svar och blundar för det värsta så kommer det som en extrem chock sen. Samtidigt så är jag rädd att om jag tänker på att jag kan få ett väldigt dåligt svar så börjar jag förbereda mig på det mentalt och stänger av känslan av graviditeten och min härliga förväntan på mitt barn. Jag har blivit berövad så mkt känns det som. Det är inte mänskligt med så osäkra tester med så långa väntetider på svar efteråt. När får du ditt svar havsblomman? 

 • Ons 24 feb 2016 10:17 #35

  Men nipt på ger väl inte heller 100% säkerhet? Utan man brukar få gå vidare med ftp eller mkp även efter det om man fått dåliga resultat/sannolikhet?Samt att nipt måste bekostas själva och kostar över 6000.

  Det stämmer Moonlight 83 att NIPT också är ett sannolikstest (screening test). Dock mkt säkrare resultat än kub. Får man lågrisk på NIPT och ultraljuden ser bra ut ska dessa vara lika säkra som exempelvis Fvp. Däremot händer det att man kan få ett falskt dåligt svar och då bör man gå vidare med Fvp eller Mkp. Däremot är det ingen missfallsrisk med NIPT och man erbjuds det gratis i hela stockholms län om man fått högrisk på kub.

 • Ons 24 feb 2016 10:30 #36

  Till alla som oroar sig: Gå på vad som syns på ultraljudet. Om allt ser normalt ut där så är det ofta ingen fara!

  Vi hade 1/100 på trisomi 21 och högt på trisomi 13 och 18. Jag var mest orolig för trisomi 13 och 18 eftersom de normalt sett har lägre sannolikhet. Hade dåligt blodprov med låga värden för PAPP-A (ett moderkakshormon) och det var detta som drog ner resultatet rejält. Jag hade precis fyllt 35. Gjorde mkp. Förstår att riskerna med mkp och fvp oroar, men sjukhusen är så proffsiga nu så jag tror att riskerna (missfall) egentligen är lägre än den standardsiffra som de ger i sin allmänna information. 

  TS, är man 40 så ligger "normalen" eller uppskattat utgångsläge för trisomi 21 på ca 1/100, så ditt resultat 1/187 är inte så avvikande eftersom du är 39? Ha hopp! Det går säkert bra! Kram till dig!

  Vår pojke var frisk. Han är nu 1,5 år och jag väntar ett syskon. Kan säga att vi även under detta KUB trodde att det skulle gå dåligt men det var annorlunda denna gång. Vi valde att inte gå vidare med fler tester denna graviditet.

  Anonym G känns skönt att höra fler som varit i samma sits som det gått bra för! Jag blir 39 i år om ca 3 månader. Vet dock inte om de räknar mig som 38 eller 39, men de borde ju utgå från årtalet. Ultraljudet såg prima ut och jag vet att jag säkerligen har väldigt höga Hcg värden då jag drabbas av extrema kräkningar som inte går över i mina graviditeter. Sa detta till Bm, men hon sa att det inte skulle ha någon inverkan på mitt blodprov. Tkr dock detta är väldigt suspekt då de räknar ner Hcg värderna vid Ivf eftersom de blivit preparerade med hormoner ofta vilket höjer Hcg nivåerna. Om jag nu har extrema Hcg nivåer naturligt borde de inte ta hänsyn till detta?! Känner bara att man blir så sjukt orolig och det är så många som fått högrisk som fått friska barn så det känns som ett oetiskt test.

 • Ons 24 feb 2016 10:32 #37

  Råkade kopiera istället för att citera era texter är lite ny här, men jag lär mig

 • Tor 25 feb 2016 07:17 #41
  havsblomman skrev 2016-02-24 20:56:15 följande:
  Jag får svar i början på nästa v försöker stå ut... funderar på allt hemskt som kan hända, hade ganska ont efter MKP, men nu är iaf det bättre.
  Jag får svaret på Fre nästa vecka. Vet precis hur du känner. Man är så maktlös. Håller tummarna för dig!! <3 Hoppas att vi båda kan lägga detta bakom oss nästa vecka.
 • Tor 25 feb 2016 07:24 #42
  Linn1994 skrev 2016-02-24 21:57:26 följande:

  Hej hoppas det är okej att jag skriver här.

  Jag är en änglamamma på 22 år.

  Min son dog den 1 oktober förra året, 1 år och 4 månader gammal.

  Han hade en genetisk mutation.

  Nu är jag gravid i vecka 11 (10+4) och nästa torsdag ska jag göra moderkaksprov.

  Är så rädd och nervös.

  Det är ganska liten risk att detta barn skulle ha samma som Gustav hade.

  Men skulle inte klara av samma sak en gång till,

  Och skulle aldrig förlåta mig själv om jag födde ett så sjukt barn till till världen.

  Jag passar kanske inte helt hundra in i denna grupp på beskrivningen men hoppas det är okej.

  Lycka till, till er alla <3


  Självklart är du välkommet här Linn. Det du gått igenom är så obeskrivligt och orättvist. Det går säkert bra denna gång <3. Jag vill inte heller föda ett väldigt sjukt barn till världen om jag får välja. Ser folk lida dagligen då jag arbetar inom sjukvården och livskvalitet är mer värt en att någon andas och lider dygnet runt. Livet är väldigt tufft, men som tur är så finns det också fantastiska saker som nytt liv . Håller tummarna för våra små i magen!
 • Tor 25 feb 2016 07:30 #43
  Anonym (G) skrev 2016-02-24 22:30:22 följande:
  Jag vet faktiskt inte hur eller om de justerar hcg på KUB efter IVF. Jag hade även lågt hcg. Fick med mig utdraget från blodprovet så jag vet ju hur mina nivåer låg mot normalen/förväntat spann. Det är ju en sak - hur de justerar sannolikheterna utefter nivåerna en annan.

  Nja, jag tror att KUB kanske är ett trubbigt verktyg men fram tills nyligen så var detta det enda diagnostiska vertyg som fanns som inte var av mer invasiv art - och det är väl bra att det finns? När jag var gravid med mitt första barn fanns inte NIPT. Jag ställde faktiskt upp och gav blod för en forskningsstudie som var kopplad till det som blev NIPT här i svensk vård.

  Den här gången har jag ställt upp på en studie om mätning av livmodertappen tidigt i graviditeten, om man kan förutse någon riskgrupp

  Jag förstår att det är en jobbig och frustrerande väntan, men längre fram kommer det hela att blekna betydligt. Jag tänker inte direkt tillbaka på min väntan efter mkp idag.
  Jo man har ju själv valt kub ingen har tvingat en. Om barnet skulle visa sig väldigt sjukt så är jag glad att jag åtminstone har en möjlighet att vara delaktig i ett beslut. Speciellt då jag själv varit väldigt sjuk under hela graviditeten också, men det är bra att det kommit nya bättre metoder och forsätter att forskas i detta. Så många får falska dåliga besked och det leder till väldigt mkt oro. Dessutom hinner man ofta gå ganska långt i väntan på fler tester som är säkrare etc. Detta tkr jag är ganska omänskligt. 
 • Fre 26 feb 2016 16:49 #47

  En vecka kvar tills jag får ett besked nu. Tiden går långsamt. Fatta precis hur du känner havsblomman , va och kollade på barnvagnar i veckan. Samtidigt går man och tänker bort graviditeten helt emellanåt och känner att det inte kommer gå bra. Jag tänker inte köpa något förrän jag får mitt besked för tänk om!! Fy vad drygt det känns. Vilken vecka är du i havsblomman?

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll