• Notitia

    Förskolan tempar barnen! Rätt eller fel?

    Hurra för tempning på förskolan! Sätt en gräns på 37,5 och tempa alla direkt i dörren och släpp inte in någon snorkråka som föräldrarna egoistiskt lämnar för att dom har viktigare saker för sig än sina egna barn. Eller ännu bättre, tempa och gör en snabbsänka vid lämning. Få bort vabruari och alla dessa vikarier. Låt inte de dåliga föräldrarna vinna!

  • Notitia
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-24 12:52:09 följande:
    Så du anser att det ska behövas sjuksköterskor för att få bort vabuari?
    Nejdå, men utvecklingen går framåt och snart finns enkla stickor för sänka t.ex.
    Men du har rätt. Inte ska det betalas för massa kontroller som föräldrarna har ansvar för. Inför istället en extraavgift på 1000:- om ett barn visar sig vara lämnat sjukt eller smittar annat barn eller personal.
  • Notitia
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-24 13:17:44 följande:
    Det finns redan enkla stickor för att ta sänka men det krävs fortfarande sjuksköterska, läkare eller bma för att bedöma svaret...

    Och vem ska bedöma att barnet är sjukt eller att just barnet smittat ett annat barn (eller personal)?
    Vem som helst som kan läsa en tabell kan bedöma svaret, speciellt om man har referensvärden från tidigare dagar m.m. Läkare är inget framtidsyrke direkt utan kommer snart ersättas av sjuksköterskor med avancerade datorer.
  • Notitia
    Anonym (?) skrev 2016-03-24 13:25:04 följande:
    Skulle man införa detta är det givetvis så att dagispersonal får en snabbkurs (krävs inte mer än några minuter) i CRP. Sedan sätter man regeln tex CRP över 20.... direkt hem.

    Du förstår inte att Notitia inte menar allvar, eller hur?

    Givetvis är det inte möjligt att använda CRP som ett mått på om barnet skall få vara på dagis eller inte (stiger långsamt, inte specifikt, släpar efter, invasivt... ), men denna diskussion hade inte krävts överhuvudtaget om föräldrar hade vett att hålla sina sjuka barn hemma, både under och efter sjukdom, länge nog.
    Klart jag menar allvar, vid epidemier brukar det stå personal på flygplatserna med värmekamera och neka personer med feber inträde i länder om feber är ett av symptomen. Likaså skall man självklart blockera snorungar från att komma in på en förskola. Detta tillsammans med en rejält extraavgift till dessa egoistiska och dåliga föräldrar alternativt avstängning från förskola borde minska den otroliga samhällskostnad som vabruari är. Ett sjukt barn blir lätt 5 eller 10 som sedan smittar sina föräldrar/syskon/lärare/släktingar. Att inte kalla detta en epidemi är lika idiotiskt som att inte göra något åt det.
  • Notitia
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-24 15:21:52 följande:
    Dagispersonalen/Förskolepersonalenr INTE de medicinska experterna. De läser öht ingen medicin alls i sin utbildning.
    Där håller jag med dig. Personalen har antagligen väldigt begränsad medicinsk kunskap.

    Däremot har dom dock bättre koll på allmäntillståndet hos barnet än föräldrarna själva. Speciellt när det gäller barns som lämnas i ur och skur och oavsett tillstånd. 

    Att säga att någon är sjuk och inte orkar med aktiviteterna på en förskola kräver inte att du läst Guyton eller vet man sätter en CVK. Det kräver en närvarande person som i dessa fall knappast kan vara någon av föräldrarna utan snarare förskolepersonalen.
  • Notitia
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-24 15:24:55 följande:
    Kan du visa en pålitlig källa på påståendet?
    ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Ebola-outbreak-technicalreport-exit-entry-screening-13Oct2014.pdf

    "Body temperature scanning measures for exit or entry screening have not previously been applied for detection of Ebola virus infection. However, it has been used for the detection of passengers infected with SARS, influenza A(H1N1)pdm09 and dengue virus across the world. Two types of devices are used: non-contact infrared thermometers (NCIT) and thermal scanner cameras (TSC)."
  • Notitia
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-24 15:23:07 följande:
    Vem som helst kan absolut läsa ett svar mot en tabell men att bedöma svaret kan inte vem som helst.

    Jodå, läkare är ett framtidsyrke. Usk däremot är inte det.
    Haha, precis som banktjänsteman var ett framtidsyrke på 80 talet :D. Läs på!

    Om du nu är ssk vet du att det inte bara är AT läkare som sitter och googlar före och efter ett patientbesök. 
  • Notitia
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-24 16:18:39 följande:
    Ja, jag är ssk och inte fan sitter jag och googlar. Känner inget AT, ST eller ÖL som googlar före och efter varje läkarbesök heller.
    Undrar då vem det är så genererar allt trafik till Google från våra sjukhus nu för tiden? Lokalvårdarna? :) 

    Syftet med en läkare är att baserat på information (anamnes,prov,kunskap) generera ett resultat (diagnos), något som redan bevisats kan göras snabbare, träffsäkrare och billigare av ett litet datorprogram. Så nej, läkare är inget framtidsyrke på 15-20 år. Ssk, kirurg däremot kan räkna med några år längre pga diverse fysiska moment men vem som helst kan se att hela vården står inför ett trendbrott och det kommer gå snabbare än man tror.
  • Notitia
    kaffe skrev 2016-03-24 17:31:55 följande:
    Om smittorna går runt är ett tips att tänka på  er egen hygien. Även förskollärare fungerar som smittobärare.  Där jag bor har man aktivt  arbetat med hygienfrågorna på förskolorna och utbildat personalen. Efter införande av nya rutiner har antalet sjuka barn minskat drastiskt. Det finns många små, ganska enkla saker man kan förändra för att påverka.

    Om man som förälder skulle vabba varje gång ens barn var trött, förkyld eller lite hostig så skulle ni förmodligen inte ha några jobb.  Vad som ni anser sjukt krockar med vad läkarkåren anser sjukt. Ingen läkare rekommenderar barn att vara hemma av enbart dom anledningarna och man skulle antagligen inte ens få ett sjukintyg om man bad om det. Förmodligen skulle inte arbetsgivarna acceptera det heller.
    Nu vet inte jag vad det är för arbetsgivare du har men bra arbetsgivare gillar inte  om du dyker upp sjuk på plats. Är man sjuk och riskerar att smitta skall man stanna hemma oavsett om man har det viktigaste mötet på året inbokat på dagen. Det samma gäller sjuka barn på förskola. Vid enbart misstanke om sjukt barn ska man hålla det hemma, speciellt under vabruari.
Svar på tråden Förskolan tempar barnen! Rätt eller fel?