Inlägg från: Anonym (Förskollärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förskollärare)

    Förskolan tempar barnen! Rätt eller fel?

    Aruba skrev 2016-03-24 09:08:45 följande:

    Rent generellt hade jag bara varit glad om vår förskola hade koll på barnens allmäntillstånd, har hämtat henne ibland då hon uppenbart varit under isen, men ingen har hört av sig. Jag föredrar att de ringer en gång för mycket än en gång för lite. Hon ska inte vara på förskolan om hon känner sig vissen.

    De gånger de HAR ringt ber de nästan om ursäkt för att de stör, i mitt huvud går mitt barn först, även om jag har ett sk "viktigt" jobb, jag går och hämntar med en gång.


    Så resonerar jag med, så jag ringer alltid och rådfrågar föräldern om jag är tveksam. Vi som jobbar med barnen känner dem väldigt väl och vi ser när något inte är bra. Jag tempar med örontemp när jag är osäker och visar den under 38,0 så avvaktar jag lite och tempar igen om det behövs. I samråd med föräldern så kanske barnet får lägga sig och vila en stund eller så kommer föräldern och hämtar.

    Tyvärr finns det föräldrar som inte prioriterar sina barn och jag vet fall där rektorn fått ringa för personalen inte vågat. Sådana fall är ovanliga som tur var, men nog finns det föräldrar som är ovilliga att hämta. Fat visst förstår jag att det blir komplicerat, det blir det om jag måste åka hem från mitt jobb till mina barn. Jag lämnar kanske en kollega själv med för många barn om det är riktigt akut.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Förälder) skrev 2016-03-24 11:22:48 följande:
    Vilket jäklar påhopp! Att jag inte hämtar ett barn som har 38.4 beror på attm barnet inte har feber! Varför håller du på och tempar fullt friska men varma barn?
    Du läser och tolkar som du vill! Ett hängigt barn med 38,4 rings hem, ett piggt barn tempas inte om det inte känns febrigt. Det är skillnad på att vara svettigt varm och febervarm. Jag tror faktiskt att jag har tillräckligt med erfarenhet och i stort sett alla barn som jag ringt hem har mycket riktigt blivit sjuka. Det är bara när barnen klagat på huvudvärk som det ibland inte blir nån sjukdom. Våra föräldrar vet att när vi ringer gör vi det med omsorg om barnet och de vet att vi löser det om de inte kan komma ifrån direkt. Dessutom vet de att de får välja att avvakta om vi ringer för att rådfråga. Så tragiskt att du inte har bättre relation till din förskola! Jag är så glad över att jag har föräldrar som litar på vårt omdöme.
    Anonym (?) skrev 2016-03-24 11:52:34 följande:
    Hur tänkte du nu? Inlägget du svarade på säger:
    "Vi som jobbar med barnen känner dem väldigt väl och vi ser när något inte är bra." Det är alltså inte "fullt friska" barn som tempas, utan de barn som på något sätt verkar må sämre än vanligt.

    Hur mäter de temp på ditt barns förskola? Är det i örat skall man ju lägga på 0,5 grad, så ringer de dig vid 38,4 grader är det eg 38,9 grader temp. Hade ditt barn vilat innan temp-mätning, eller var det under kraftig aktivitet tempen mättes? Var barnet lugnt och stilla så hade det feber om tempen var 38,4. Många barn är aktiva trots feber och det är svårt att se på dem.

    Att temperaturregleringscentrum inte är fullt utvecklat hos små barn stämmer, men främst är det hos de riktigt små barnen det har någon betydelse, dvs under 6 månader. Även upp till 1 år kan tempen variera mycket lättare, men de brukar ju inte vistas på förskola. Äldre barn än så har ett rätt funktionellt temperaturregleringscentra. Visst kan de få 38,5 grader vid aktivitet, men det skall då gå ner efter 30 min vila för att inte räknas som feber.
    Tack! Jag har ibland ringt hem barn som inte har nån feber med, men det känns alltid skönt att kunna ge föräldrarna de fakta vi kan om barnets mående och tempen är en av dem. Fast orken och välmåendet väger tyngst.

  • Anonym (Förskollärare)

    Helt otroligt att det går att skriva snart 350 inlägg i frågan om personal på förskolan får tempa barn eller inte!

    Tänk om ni föräldrar kunde vara nöjda nån gång! Antingen gnäller ni för att vi tempar eller för att vi inte gör det. Det den ena vill, vill inte den andra och så är det om allt, varje familj har sina önskemål och krav, men vi som jobbar i förskolan kan omöjligt hålla ordning på allt sånt. Vår chef tycker att det är bra om vi tempar barnen, såvida barnet går med på det frivilligt, det förhåller jag mig till!

    Jag ger mediciner till barn om föräldrarna portionsförpackar eller intygar att det inte är farligt om vi råkar feldosera plus att de skriver på de papper som vi har vid medicinhantering. Allt enligt kommunens riktlinjer och inte enskild förälders önskan!  Det är min arbetsgivare som sätter riktlinjerna för mitt arbete, inte enskilda föräldrars önskan. Fast visst om en förälder ber mig att inte tempa deras barn, så gör jag självklart inte det, men då får också den förälder finna sig i att jag skickar hem ett hängigt barn som inte har feber. Att ta tempen på barnet är en hjälp till mig när jag ska bedöma barnets behov av att få åka hem eller bara ta det lite lugnare en stund eller om det är i behov av ett knä att få tröst i. Ett barns allmäntillstånd kan påverkas av så många orsaker, t ex stark längtan efter mamma och pappa, ett bråk med bästa kompisen, en natt med dålig sömn, dåligt matintag osv och att kolla feber är ett första steg i att ta reda på orsaken.

  • Anonym (Förskollärare)
    kaffe skrev 2016-03-30 18:47:58 följande:
    Och helt otroligt att så många upplever att förskollärare trots att dom tar tempen på barn upplever att barnen blir hemskickade utan någon egentlig sjukdom. Kanske man som förskollärare ska fundera på vad det beror på?

    För övrigt är alla mediciner farliga vid feldosering. Det är få föräldrar som är medicinskt kunniga och förstår konsekvenserna av vad en överdos av en medicin kan innebära. Att begära att föräldrar intygar att det inte är farligt är en mycket märklig rutin. Jag tror ni behöver se över den.
    Det kan inte sägas nog många gånger! Barnets bästa står i fokus och om det av nån anledning inte orkar med sin dag på förskolan, så är det nåt som är fel. Skulle vi skicka hem barn utan att ta tempen, så skulle det orsaka mer ramaskri än att vi gör det. Har de feber så ska de hem och då spelar det ingen roll om de är feberfria några timmar senare. Jag känner barnen bättre i förskolemiljön än vad föräldrarna gör och jag vet när nåt är fel.

    Jag har skickat hem ytterst få barns om inte varit sjuka även hemma och de gånger det ändå hänt så har det varit förälderns beslut att komma och hämta. Sedan om det finns förskolepersonal som inte sköter sitt jobb kan inte jag ta ansvar för, men jag vet att barnen orkar betydligt mer hemma än på förskolan.

    Astmamediciner är inte farliga om man råkar ge dubbel. Det är i stort sett det enda vi ger som inte är portionsförpackat. Jag är själv förälder till barn med astma och jag har barnläkares ord på att det är bättre att överdosera än att underdosera astma. Fast dessutom så krävs det att vi får papper från föräldrarna att vi får ge medicinen. Penicillin ger vi endast om föräldern dragit upp en portion i en spruta och om barnet tar det frivilligt.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-31 20:16:13 följande:
    Fast jo, endel astmamediciner kan vara farlig om man ger för hög dos eller dubbelt.
    Då får de medicinerna tas hemma! Jag ger inga mediciner jag inte känner till själv utan att dubbelkolla detta.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-31 20:51:35 följande:
    Snabbt du ändrade dig.... Från ett inlägg till ett annat.
    Har de astmamediciner som är farliga att dubbeldosera eller som inte går att portionsförpacka så får de ge medicinerna hemma! Bricanyl ger jag och nån enstaka gång pulmicort (lunchbehandling på en fyradagarskur). Skulle det hända att två ger pulmicort så får man tala om det för föräldrarna och de får ge mindre på kvällen istället...ingen fara skedd.
  • Anonym (Förskollärare)
    kaffe skrev 2016-03-31 20:07:29 följande:
    Så som du resonerar kring sjuka barn är vettigt. Är barnen sjuka ska dom vara hemma såklart. Lika irriterande som att bli uppringd utan att barnen är sjuka är att inte bli det om barnen är det. Jag har aldrig blivit det när barnen varit sjuka. Dom ville inte störa. Varför vet jag inte, för jag bad flera gånger om att som skulle göra just det om barnen inte mådde bra. Kanske hade dom fått så mycket skäll av andra att dom hellre hade barnen där med feber. Det är inte heller bra, för någon.

    Så summa summarum. Hur ni än gör så blir vi föräldrar aldrig riktigt nöjda =)
    jag ringer alltid och rådfrågar föräldrarna om jag är osäker och det är speciellt då jag tycker det är bra att ha en temp. "Hon har visserligen bara 37,8, men hon sitter mest still och vill inte alls vara med de andra och leka som hon brukar." I ett sånt läge får föräldern själv avgöra om de ska hämta eller inte.

    Personal vill inte störa eftersom andra föräldrar blivit jättesura på dem för att de ringt. Barn kan ha blödande sår som måste sys och föräldrarna är besvärade för personalen ringer. Okej om en kirurg eller nån med ett annat jobb som är svårt att komma ifrån, men de flesta har inte sådana jobb. 
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-31 20:51:35 följande:
    Snabbt du ändrade dig.... Från ett inlägg till ett annat.
    På vilket vis ändrade jag mig? Jag sa att jag har astmabarn själv och alltså känner jag till de vanligaste astmamedicinerna. Om nåt barn får når jag inte känner till, ja då tar jag reda på om det är farligt om vi dubbeldoserar. Betapred vet jag till exempel att man inte ska ge i onödan, men behöver barnet det så kan jag tycka att barnet ska vara hemma. Skulle det vara en akutsituation så är det ändå bättre att dubbeldosera än att inte ge alls. Lika så med allergimediciner och adrenalinsprutor. Jag har alla de medicinerna hemma, så jag vet vad som gäller. Dessutom får vi utbildning av sjuksköterska i de fall då den typen av mediciner behövs.

    Som vår barnläkare sa, skulle de få en allvarlig reaktion så det krävs akutsjukvård, så kommer de få så mycket mediciner på sjukhuset, att det inte spelar någon roll om personalen överdoserar allergimedicinen.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-31 23:23:34 följande:
    Har du har ett barn själv med astma och vet inte vad som händer om du ger dubbeldos?

    Krävs det akutsjukvård så ger man den medicinen som krävs MEN man överdoserar INTE!
    Anonym (Förskollärare) skrev 2016-03-31 21:52:11 följande:

    Har de astmamediciner som är farliga att dubbeldosera eller som inte går att portionsförpacka så får de ge medicinerna hemma! Bricanyl ger jag och nån enstaka gång pulmicort (lunchbehandling på en fyradagarskur). Skulle det hända att två ger pulmicort så får man tala om det för föräldrarna och de får ge mindre på kvällen istället...ingen fara skedd.


    Bricanyl är farligt att överdosera eller att ge för mycket av.

    Pulmicort är dock inte lika farligt att överdoser under kort tid.
    Jag tänker inte sitta här och diskutera detta med dig i en tråd som handlar om att tempa barn, men jag har diskuterat detta med barnläkare i verkliga livet och det väger tyngre än ditt anonymt skrivna ord av en sjuksköterska. Dessutom händer det ytterst sällan att vi måste ge mediciner och då ska vi ha skriftlig tillåtelse av föräldrarna samt namn på behandlande läkare. Vi strävar efter att följa ordinationerna, men när det är stressigt och vi är flera med samma ansvar över barnen, ja då kan det bli fel.
    Anonym (Ssk) skrev 2016-03-31 23:29:41 följande:
    Att de mindre än förskriver dos vid nästa tillfälle är det absolut sämsta man kan göra.

    Rekomenderas du att man ger dubbeldos om man glömt en tidigare dos?
    Åter igen så har vår barnläkare sagt att vi kan ge fyra doser spridda över dagen, men att två morgon och kväll också fungerar. Dock blir effekten blir bäst om man sprider det över dagen, men läkaren var medveten om problemet att låta personal ge medicin och att det kan bli fel...så ja just vad det gäller Pulmicort så är det okej att dubbeldosera och jag vet att de barn jag gett fått samma ordination. Fast åter igen så tänker jag inte diskutera detta med dig!

  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-04-01 16:22:05 följande:
    Pulmicort är vanligt att det är doserar x4. Det är inte att dubbeldosera/överdosera om man följer ordinationen.

    Och nej, ingen medicin är ok att dubbeldosera/överdosera. Inte ens Pulmicort.
    Ta över mitt jobb eller vänd dig till förskolans chefer och kräv att vi inte får ge mediciner!
Svar på tråden Förskolan tempar barnen! Rätt eller fel?