Inlägg från: Anonym (Cc) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Cc)

    Förskolan tempar barnen! Rätt eller fel?

    Anonym (cfghjklö.,mnbvcftyuiop) skrev 2016-03-23 21:16:56 följande:
    Ta upp detta med förskolechefen, att barnen tempas runt loven utan anledning. Om föräldrar visar att de märker detta så kanske oskicket slutar.
    Vet att de på frugans barns förskola (nu är de stora förvisso) så frågade de vilka som skulle vara kvar på loven och om det vara var två barn eller så, ja då fick föräldrarna frågan om de kunde vara hemma de med.

    Dumt tycker jag, många föräldrar känner sig ju nästan tvungna då.. Bättre hade varit om de helt enkelt bara sagt: Ja det blir 'Emma' och 'Felix' bara nästa vecka så det blir lite annorlunda upplägg.

    Om föräldern då HAR möjlighet att vara hemma så tror jag de flesta faktiskt skulle ha barnen hemma.
    Varför skulle man ha barnen hemma bara för att det är 2 barn där. Det är väl guldläge för barnen att verkligen få det bra på dagis .. Hade det däremot varit dubbelt så många barn som normalt, ja då kan man fundera på att ha dom hemma, men när dom är få och kan få all uppmärksamhet från fröken, det förstår jag inte alls varför det skulle vara en anledning att ha barnen hemma . Förklara hur du tänker
  • Anonym (Cc)
    Anonym (Nini) skrev 2016-04-10 06:28:13 följande:
    Japp! Och eftersom ingen annan (mer än anonym Ssk) vet att paracetamol i dubbla doser är dödligt så kommer pedagogerna undan med brottet gång...på gång...på gång...
    Jag är tandläkare. Jag precis som alla andra som också är medicinskt utbildade på den nivån som ssk och jag är vet att det finns fall där enstaka barn dött av en enstaka dubbel dos alvedon. Rätt använt, på rätt indikationer och i rätt dos är alvedon ett bra läkemedel. Problemet med alvedon är att alla tror att det är ett ofarligt läkemedel. Överdosering av alvedon i små doser kan leda till leversvikt och i värsta fall multipel organsvikt med döden som följd. Tyvärr är det vanligt att tonåringar som vill ta livet av sej stoppar i sej runt 20 tabletter, för det är det som finns hemma. När dom fortfarande lever efter ett dygn så säger dom inget om det till sina föräldrar. Dom skadliga effekterna kommer inte förrän efter 3 - 4 dygn. Det är då när dom drabbas av djävulska magplågor som dom berättar. Tyvärr är det i detta skedet försent att hjälpa dom. Ungdomar som försökt ta livet av sej är det största orsaken till levertransplantation i dag. En del dör i väntan på en tillgänglig lever och en del pga svikt i flera organ. Små barn i förskoleåldern administrerar inte läkemedel på samma sätt som vuxna. Det kan räcka med en enstaka dubbel dos för att ovanstående ska inträffa. Som förskollärare är det förståligt att ni inte är insatta farmodynamik, men att ni skrattar åt ssk och förlöjligar hen, det borde ni ta mej fan skämmas för. Det har aldrig slagit er in att det kan vara en annan anledning än lata föräldrar som gör att ni inte få ge medicin med paracetamol?
  • Anonym (Cc)
    Junilängtan skrev 2016-04-10 13:09:59 följande:
    Diskussionen kring paracetamol är som tidigare nämnts en ickediskussion - det är ingenting vi hanterar på förskolan (förutom vid väldigt särskilda omständigheter och då med strikta rutiner som med övrig medicinering).

    Känner personligen att diskussionen om att paracetamol ska ge en sådan hög risk för dödsfall vid någon enstaka dubbeldos bara är larvigt. Hade det nu varit så många dödsfall som gör det till en farlig/dödlig medicin så bör den inte säljas receptfritt i kiosken... Att dö av en enstaka dubbeldos är nog mindre troligt än att dö av knäcka nacken om du trampar snett vid trottoaren. Eller ännu troligare dö av vattenförgiftning. Men inte tusan slutar vi gå på promenader med barnen eller servera vatten då de är törstiga - livet är en risk, man kan dö/skadas av någon skitsak.
    Ingen har sagt att det är hög risk att barn dör vid dubbeldos paracetamol. Endast att risken finns. Det som är vanligare är dock irreversibla organskador. Det i sin tur kan ge svåra men under resterande del av livet. Larvigt, ja det får du gärna tycka, men så ser det ut. Själv tycker jag det är tur att förskollärare inte få ge paracetamol utan ordination. Något säger mej att fler av dina kolleger skulle ge det så fort ett barn var lite gnälligt.

    För att någon ska dö av vattenförgiftning måste du dricka mycket stor mängd på kort tid. För ett litet barn innebär det att bli itvingad vatten långt efter det att deras törst är släkt. Jag hoppas att risken för ett barn att dö av den orsaken i förskolan är noll.  Att dö genom en olyckshändele kan man dock inte förutse. Att du jämställer det med den medvetna handlingen som att ge medicin är anmärkningsvärt.

    I dag kan du inte köpa paracetamol i tablettform vare sej i kiosker, affären eller bensinstationer. Sannolikt kommer restriktioner om vem och hur mycket man får köpa komma ganska snart.
  • Anonym (Cc)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2016-04-10 13:47:53 följande:
    Denna diskussion började med att jag skrev att Bricanyl inte är farligt att dubbeldosera. Hur Paracetamol kom in i bilden vet jag inte, men jag ger inte det jobbet om det inte är väl portionsförpackat av föräldrarna med tydliga instruktioner...och som Junilängtan skriver, så är det under väldigt speciella omständigheter som t ex barn med migrän eller feberkramper. Jag har jobbat som lärare i 15 år och jag har ännu inte gett Paracetamol till nåt barn, även om jag haft tillgång till det i vissa fall.

    Klart att det finns risker med att överdosera Bricanyl också om man har otur. Fast Bricanyl ger man vid astmabesvär och har barnet symtom på andningssvårigheter, så gör det inget om två personer råkar ge en dos var, för då har den första dosen inte hjälpt.

    Vi skrattar inte åt Anonym(Ssk) kunskaper i ämnet, utan dennes oförmåga att se att diskussionen är över för länge sedan. Förskolan ger ingen medicin i onödan och det finns tydliga regler för det. Jag kan inte sluta ge nödvändiga mediciner i mitt yrke, för då kan inte vissa föräldrar arbeta och det blir en dyr kostnad för dem och samhället. Anonym(Ssk) måste acceptera att systemet ser ut som det gör och att vi faktiskt väldigt sällan ger Paracetamol och när vi gör det så finns det som sagt tydliga riktlinjer och rutiner för att överdosering inte ska ske...framförallt portionsförpackad medicin. Bricanyl går inte att portionsförpacka om den ska andas in, så där finns det en liten ökad risk för överdosering. Fast jag säger alltid till mina kollegor om jag gett nån medicin, så detta är inte alls ett så stort problem som Anonym(Ssk) vill påskina.


    Ni är flera som gjort er lustiga över när ssk försökt förmedla riskerna med paracetamol. Jag behöver inte läsa tillbaka så många inlägg för att konstatera det. Du har själv svarat med en grinade grön gubbe på ett sånt inlägg.

    Flera har också skrivit att det är inte farligt med en enstaka dubbeldos Alvedon till barn. Det är det som jag mest reagerar över och sannolikt också ssk:n. Hen har till och med bemödat sej med att länka till relevanta artiklar och studier för att få er att förstå att det inte är så ofarligt som ni verkar tro. Ändå hävdar många förskollärare här med bestämdhet att det inte alla är farligt alls. Vad tyder det på? Tyvärr en enda sak. Att man misstror er i fler saker där ni säger att ni vet och kan. Du eller någon annan får gärna motbevisa mej. Länka gärna till en relevant studie där det bevisas att det inte är några risker med att ge dubbel dos Alvedon till förskolebarn. Även om det är off topic så har flera gått in i diskussionen och hävdat dess ofarlighet, därför bör ni också fullfölja ämnet. Sen kan vi lägga ner.
  • Anonym (Cc)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2016-04-10 15:08:23 följande:
    Det är väl just det, går man tillbaka några sidor ser man inte hela diskussionen. Detta har diskuterat under säkert hundra sidor och är överdiskuterat egentligen för länge sedan. Klart vi fattar att det finns risker, men jag kan ju inte gärna gå emot min arbetsgivares regler bara för att det finns en liten risk att barn får överdoseringssymtom på den lilla risk som finns att vi överdoserar. Jag har ju inte ens gett Paracetamol under mina 15 år som lärare. Risken att barnen glömmer bort att gå inne och snubblar mot nån möbel är betydligt större.

    Jag har aldrig påstått att det inte är några risker med att dubbeldosera Paracetamol, däremot har jag sagt att risken att det sker på en förskola är minimal. Om det trots allt skulle ske att man råkar ge dubbelt, så dör inte ungen på stört. Ungefär så har resten av de som diskuterar mot Anonym(Ssk) också resonerat.

    Säg att vi mot förmodan skulle ha gett dubbel dos Paracetamol, så skulle jag genast ringa föräldrarna och se till att nån av oss kontaktar sjukvården för vidare konsultation. Detta gäller all medicin jag kommit i kontakt med i förskolan, utom just Bricanyl eftersom jag själv har astmabarn och har diskuterat riskerna vid överdosering med vår barnläkare. Däremot ringer jag föräldrarna ändå, för har barnet behövt dubbeldos luftrörsvidgande så ska barnet inte vara kvar på förskolan. Vi delar liksom inte ut mediciner till höger och vänster som att det vore snorpapper. 
    Jag har läst hela tråden. 

    Du verkar ha en sund inställning till hur man hanterar medicin, så inget ont om dej egentligen. Dit enda lilla övertramp är möjligen den gröna gubben.  Det finns dock flera andra, t ex Junilängtan som skriver att diskussionen om att paracetamol kan vara skadligt är larvig och gör sej rolig på ssk:s bekostnad (flera stycken). Jag hoppas innerligt att det är ett beteende som dom inte praktiserar i sitt yrkesliv.

  • Anonym (Cc)
    Junilängtan skrev 2016-04-10 15:31:14 följande:
    Självklart finns risken, har jag sagt något annat? Att det däremot skulle ske på mitt jobb (där jag aldrig har hanterat paracetamol än så länge) är minimal, mycket mindre än risken att dö av vattenförgiftning! Och nej, ingen av mina kollegor skulle ge ett barn paracetamol (finns inte ens att tillgå om jag nu skulle ha någon psykiskt störd kollega). Om du läser mina tidigare inlägg så ska du nog förstå att jag är väldigt tydlig med att föräldrar ska sköta medicinering (ex. alvedon och penicillin) så att försöka lägga de orden i munnen på mig har du inget för.

    Vart har jag skrivit att eventuell dubbeldosering skulle vara en medveten handling?

    Vad jag vet så finns alvedon och panodil att köpa i många kiosker, bensinstationer och matvarubutiker sedan dess att apoteket avmonopoliserades. Kommer restriktioner i att köpa dessa är jag den första att jubla, då jag överlag är väldigt anti dessa mediciner - tar själv aldrig alvedon eller liknande och det skulle aldrig falla mig in att ge det till mitt eller andras barn förutom i yttersta nödfall.
    Du har sagt (skrivit) att det är larvigt att kalkylera med risken att en barn kan dö av dubbel dos paracetamol, därför du har aldrig hört att det hänt.

    Du har inte skrivit någonstans att en eventuell dubbeldosering skulle vara en medveten handling. Det var jag som skrev det. Om du inte förstår så kommer förklaringen här:  Tar man 2 tabletter av någonting när man egentligenskulle ta en, så är det en handling som är styrd av ens hjärna. Hjärnan  i sin tur styr medvetandet.

    Varför skulle det över huvud taget finns någon alls risk att du av vattenförgiftning på förskolan menar du? Tvingar ni i barnen  vatten långt efter det att dom släckt sin törst?

    Som sagt. Alvedon går ej längre att köpa i tablettform utanför apoteken.
  • Anonym (Cc)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-04-10 16:35:51 följande:
    Jo, alvedon gör att köpa på en vanlig Ica affär
    Nej inte i tablettform. Suppar och flytande går att köpa i affär.
  • Anonym (Cc)
    Anonym (Nini) skrev 2016-04-10 16:25:12 följande:
    Hej du "tandläkare"!
    Det vore väldigt bra om tandläkaren kunde lära sig att det heter "farmakodynamik" och inte "farmodynamik".
    Små barn "administrerar" inte läkemedel alls, det är oftast vi sjuksköterskor som gör det. Jag antar att tandläkaren menar att små barn i förskoleåldern inte "metaboliserar" läkemedel på samma sätt som vuxna?
    Ja jag vet, det är inte lätt att hålla isär begreppen alltid. Anonym (Ssk) har samma problem. Ni kanske är släkt? smile1.gif
    Hej du Nini!

    Ja det heter farmakodynamik. Jag lovar att kolla stavningen bättre tills nästa gång.
    Tandläkaren menar administrerar läkemedel. I forskarvärlden säger man i bland administrerar och menar då hela förloppet tills läkemedlet kommer in i kroppen tills det bryts ner. Ursäkta för användandet av ett internt ord. Metaboliserar är det korrekta.
  • Anonym (Cc)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-04-10 16:42:22 följande:
    Jo, även i tablettform. Eftersom det är receptfritt.
    Nej, fr om november 2015 går det inte att köpa i tablettform i affärer. Suppar, flytande och brustabletter finns dock i kvar i affären. Lite märkligt kan tyckas, men orsaken är att det är tabletter folk (mest unga flickor) tar när dom ska ta livet av sej.  Går det i din ICA-affär så gör dom något som inte längre är lagligt.
  • Anonym (Cc)
    Anonym (Ssk) skrev 2016-04-10 17:01:38 följande:
    Jag har köpt i flera olika affärer långt efter november. Även i tablett form. Både Paracetamol och ibumertin etc.
    Ibumetin tror jag inte det är några restrektioner på i tablettform. Kan ha fel där. Alvedon i tablettform får man man inte sälja utanför apoteken längre. Har du köpt det så har affärerna gjort det dom inte får.
Svar på tråden Förskolan tempar barnen! Rätt eller fel?