Inlägg från: Kim Possible |Visa alla inlägg
  • Kim Possible

    Varför valde ni att inte amma? Delade ni på matningen?

    Har ammat två barn utan problem från början, men det var inget jag tyckte var någon hit. Iofs inget jättejobbigt heller i början. Mest ett stort "jaha". Ett tredje (som var planerat men aldrig kom) hade flaskmatats från start.

    Efter en bilolycka när första barnet var fem månader så sinade min mjölk på stört. Omöjligt sa BVC, men jag visste och kände ju vad som hände. Det tog nästan en månad innan ungstackarn fick ordentligt med mat, eftersom BVC även sa att ersättning bara kunde skrivas ut av läkare på ordination av henne, och hon tänkte INTE ordinera något så vidrigt. Förstagångsföräldrar med noll koll, så visste vi inte innan dåvarande svärmor sa att det är ju bara att gå ner på Konsum! :-O Vilken lättnad det var. Svor sen innan andra barnet att jag aldrig skulle hålla på så igen, men man är ju så hjärntvättad in i att man ska amma trots allt, så det blev så ändå fram till att maken satte ner foten efter att jag pratat med Amningshjälpen och blivit utskälld för att jag "lämnade bort" barnet till honom för att gå på toa och duscha. Då gick han och köpte ersättning. Tack för det! 

    Trots amningen lyckades vi dela lika på tiden med barnet och ansvaret redan från scratch, de har aldrig ätit så där som det oftast framställs här på FL, att de ska ligga vid bröstet 24/7, utan ätit typ med 3-4 timmars mellanrum, glesare ändå på nätterna. Vi har även haft flaska tidigt, så att någon kunnat ge sparad bröstmjölk (uppsamlingskoppar är guld!) om jag inte varit till hands. 

    För mig är det så mycket annat i föräldraskapet som är viktigare än amning, en av de sakerna är att det går att dela föräldraskapet mellan föräldrarna och att jag som mamma inte blir helt livegen och den enda som duger. Det var en av de saker som gjorde att jag aldrig (förmodligen) hade ammat ett tredje barn, jag ville börja dela föräldraledigheten tidigare än innan så att vi båda kunde varva att vara hemma och jobba, och då hade troligen flaskmatning funkat bättre, även om jag vet om de som delat tidigt och ammat med. Pappan kan ju om det är möjligt åka till mammans jobb för amning, men för oss hade det inte fungerat.

Svar på tråden Varför valde ni att inte amma? Delade ni på matningen?