• Ramborg

    ENBART Ni som har fött BÅDE vaginalt & med planerat snitt, vilket har ni föredragit?

    Anonym (snitt) skrev 2016-03-29 13:06:36 följande:

    Första barnet föddes vaginalt och trots att det förmodligen står i journalen att det var en relativt komplikationsfri förlossning så var det en hemsk och traumatisk upplevelse och enda anledningen till att det faktiskt blev ett anda barn var att vi i princip blev lovade planerat snitt från början. Snittet var allt som den vaginala förlossningen inte var. Närvaro, lycka, omedelbar kärlek.  


    Samma här - enda anledningen till att det blev ett syskon var att jag blev lovad planerat snitt. Snittet var en underbar upplevelse med mycket mindre besvär efteråt.

    Fast min första förlossning var inte komplikationsfri som den Anonym jag citerar. Jag höll på från lördag morgon till måndag eftermiddag och slutade med sugklocka och sfinkterruptur grad 3. Det tog tex 18 månader innan jag kunde ha sex utan smärta.

    Kejsarsnitt skulle jag kunna göra om utan problem, men om den möjligheten inte fanns skulle jag göra abort om jag blev gravid igen.
    42.
  • Ramborg

    Jag tror också att vården, både förlossningsvården och eftervården har stor betydelse för att många vill ha kejsarsnitt.

    Jag råkade föda under hyfsat lugn tid på stort sjukhus. Ändå fick jag inte en enda gång under mina 2,5 dygn tillbaka samma bm när hon gick på sitt skift igen (vilket jag vet att åtminstone en gjorde, hon sa när hon skulle jobba igen). Nya ansikten hela tiden.

    Jag låg ensam (förutom maken) nästan hela tiden, även när värkarna var som värst och det inte var någon tid mellan en värk och nästa. Bm kom in, kollade bebisens hjärtljud och gick ut igen. Kände mig väldigt övergiven faktiskt.

    När man diskuterar hemförlossningar blir jag ofta ganska provocerad. "Hon kände sig helt trygg hela tiden" - ja tror fan det. Hon hade träffat sin barnmorska förut och visste vem det skulle bli. Hon fick ha denna person hos sig hela tiden och peppning och full service. Den sortens vård får man helt enkelt inte i dagens förlossningsvård. Man får vara tacksam om det finns en bm där under krystningsskedet som kan fånga bebisen när den kommer ut.


    42.
Svar på tråden ENBART Ni som har fött BÅDE vaginalt & med planerat snitt, vilket har ni föredragit?