• Bobo

    Får vi huslån?

    Jag tror att det hade kunnat gå om din sambo hade haft jobb. Men utan det kan det nog bli svårt. Vi har precis köpt ett hus och hade inte någon kontantinstats. Mina föräldrar har gått in som beorgenärer för hela kontantinsatsen på 400 000kr. Vi betalar själva lagfart och pantbrev. 

    Vi har båda fasta jobb med hyfsat bra inkomster. Anledningen till att vi inte hade mer sparat beror på lång föräldraledighet där vi valde att leva på en lön och vårdnadsbidrag istället för att spara pengar. Vi hade inte jobbar båda två så länge innan barnet kom utan min sambo hade pluggat länge. Det accepterade det som skäl eftersom de kunde se att vi sparat ihop våra pengar till lagfarten och pantbreven på ett par månader då vi åter igen arbetade båda två.

  • Bobo
    CAL skrev 2016-04-25 23:52:03 följande:

    Det är en förhandlingsfråga, jag fick ex 10%. Vet även en som fick 5%


    Det var snack om att vi kunde komma tillbaka när vi hade 5-10% också. Nu blev allt så spontant så vi tog hjälp av mina föräldrar istället som borgenärer. Överlag tror jag alltid att det finns sätt för bankerna att kringgå de regler som finns, det handlar nog om vilken inkomst du har (och om kunden vill ha dig som kund).
  • Bobo
    Noname00 skrev 2016-04-26 11:40:58 följande:
    Tror ni har missförstått lite, kräver minst 15% kontantinsats dvs man kan bara belåna bostden upp till 85%
    Däremot är det inget som säger att man inte kan låna resterande kontantinsatsen, dock till annan ränta ofta kallat blancolån.
    Det låter rimligt, det var kanske så han menade men vi uppfattade det inte så. Jag trodde att det här med topplån var borta? Men det kanske är något annat än blancolån (som ju är lån utan säkerhet). Jag är inte jätteinsatt utan lämnar sådana här frågor till min sambo som är ekonom men jag tror att du har rätt.
Svar på tråden Får vi huslån?