Inlägg från: sportpappa |Visa alla inlägg
  • sportpappa

    Hur ändrade ni era livsstilsvanor?

    Jag slutade röka för 9 år sedan och började träna och tävla i konditionsidrott. Cykling, löpning, paddling m.m.
    Köpte massor med utrustning för att genom en Svensk klassiker och bokade in 4-5 tävlingar per år inom allt från halvmaraton till Vätternrundan. Så det var bara att träna på och försöka äta så mycket som möjligt för att ha energi till all träning.

    Med barn så har det blivit mindre träning och tävlande, men ett barn hänger oftast med i löpvagn eller i cykelbarnstolen så det blir mycket löpning och cykling nu för tiden. Jag springer och cyklar till och från jobbet + lägger in träningspass på lunchen när det går.
    På helgen brukar jag lägga in ett långpass på 2-3 timmar då min sambo tar hand om båda barnen. Det är jätteskönt att vara ute och springa tidigt en lördag morgon. Det här helt öde ute.

    Vi har veckomatsedel som vi planerar en gång i veckan och köper endast till det. När vi lagar mat så lagar vi exakt rätt antal portioner. Det finns inget utrymme för att ta mer.

  • sportpappa
    Marcella skrev 2016-04-28 13:21:33 följande:
    Jag tycker det låter så himla härligt med så aktiva människor! Vad fick dig att hålla motivationen? Kände du att det var svårt att byta vanor? Hade du hållit på med något sådant tidigare?

    Springa och cykla till och från jobb är väldigt bra, men just det alternativet finns inte för mig tyvärr, då vi bor ute i skogen, har 25 min bilavstånd till förskolan och jag studerar på distans. 

    Helgen är ju väldigt bra att utnyttja till sådant, och du verkar ju ta varje tillfälle i akt! :D 
    Har du något tips för hur man får upp motivationen? :) 

    Då mäter ni maten? Det hade faktiskt kunnat vara ett alternativ här! Ska absolut testa med det! 
    Vad äter ni för typ av mat? Mycket kolhydrater antar jag efter som du tränar? 
    En dag upptäckte jag att jag fick andnöd av att bara vara still. Jag ville inte uppleva det mer så jag slutade helt med rökning från den dagen. Tävlingarna gör att jag hela tiden måste träna för att klara av dem och må relativt bra efteråt. Försök köra en Vätternrunda eller Lidingöloppet utan att någon vettig träning. Det är fruktansvärt plågsamt. Jag har gjort det och det tog en vecka innan jag var människa igen. Med träning så är det en fröjd...även om det så klart är lite tungt när det är så lång sträcka, men återhämtningen är på 1-2 dagar. Tävlingarna kostar några tusen per år. Jag bokar in dem ett år i förväg så det finns inte någon återvändo.

    Tävlingar är motivationen!

    Vi lagar enligt recept så vi mäter och väger ju för att få rätt proportioner. Då står det hur många portioner det blir och sen justerar vi receptet efter hur många det blir i verkligheten. Ofta räcker 4 portioner till 5-6 portioner. Efter att man gjort en maträtt 2 gånger så har man koll på hur många matlådor det blir.

    Vi äter helt vanlig mat med några få halv- eller helfabrikat för att barnen tycker om det. Ofta fisk med sås och ris, kyckling med sås och ris, fiskpinnar, köttbullar, pasta, bacon, potatis, pannkakor... Inga konstigheter. Kolla i Vår kokbok eller Arla.se så hittar du det mesta som vi lagar.
Svar på tråden Hur ändrade ni era livsstilsvanor?