Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Jag spyr gallla över bostadsbristen

    Stolt Farsa skrev 2016-05-11 21:17:11 följande:
    Jag spyr verkligen galla över bostadsbristen i sthlm. Det går typ inte en enda dag utan att jag tänker på det. Enligt mig är det här verkligen det största misslyckandet hos politikerna. Det spelar ju ingen roll vem man röstar man har byggt alldeles för lite från första början och nu är det i princip försent att komma ikapp. Bostadsfrågan är enligt mig den absolut viktigaste inrikesfrågan, oavsett om du har ett jobb eller inte så måste du fortfarande ha någonstans att bo.

    Jag är så bitter så det är knappt att jag har lust att rösta i nästa val.
    Tja, det är ett system vi byggt upp under decennier:

    - Höga miljökrav.

    - Höga skatter.

    - Höga bygglöner och ett bygg-fack som har laglig rätt att i princip stoppa rationalisering av bygg-processen.

    - Många tvingande regler kring utformningen av bostaden.

    - Stora möjligheter för andra att överklaga.

    - Folk som vant sig vid stor yta och hög standard på materialval i sitt boende.

    - Folk har vant sig vid att inte behöva betala vad det faktiskt kostar att bo, dvs hyresregleringar.

    .

    Det går alldeles utmärkt att bygga massor av bostäder, men då måste ett antal av ovanstående problem röjas ur vägen.
  • Flash Gordon
    snedtak skrev 2016-05-15 12:21:18 följande:
    Kvadratmeter per person har ju verkligen ökat. Nu tror jag inte det är rimligt att gå tillbaka till 50-talets normer där en familj bodde i en tvårummare, men när befolkningen i städer växer blir det mer och mer orimligt att ett barnlöst par bor i en trea på 80 kvadrat eller en singel i en tvåa på 50.

    Då andelen singelhushåll i Stockholm är hög resulterar det också i många kvadratmeter per person.

    Ang. materialval brukar man säga att i hyresrätter är initialkostnaden högre, men att det blir billigare i längden med tex. helkaklat än plastmatta i badrum pga ökade slitaget i området med hög omflyttning.
    En trerummare på 60-talet var på 65m2. Idag är en normal trerummare på 80-85m2. Det är 20m2 mer att betala för, det. En ökad kostnad på 30%.

    Inget sovrum behöver egentligen vara större än 10m2 men nu vil vi ha lyxen att kunna ha 18-20m2 "master bedroom".

    Sedan undrar folk varför det blivit dyrare att bo. Och faktum är att boende ändå är extremt billigt i Sverige - som andel av vår inkomst.

    ----

    Vad "man" säger kan man ta med en nypa salt. Åtminstone tills det visas i faktiska siffror.

    Här visas exempelvis en beräkning för ytskikt över tid och klinkers på golvet (golvvärmen oräknad) är dyrare än både plastmatta och laminatgolv. Sid 27.
    https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:822005/FULLTEXT01.pdf

    Sedan är ju detta med kvalitet inte begränsat till ytskikt.

    Det samma gäller ju vitvaror i oborstad stål (dyrt) mot vanliga vitvaror i vitlackad plåt (billigare). Till exempel.
  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-15 15:29:27 följande:
    Fel, vi lägger nästan mest på boende i Europa, kanske numera allra mest.., tidigare låg Danmark högre, och jag vet inte hur det ser ut i dagsläget.
    Inte enligt siffrorna:
    http://www.numbeo.com/property-investment/rankings.jsp
    http://www.governing.com/gov-data/economy-finance/housing-affordability-by-city-income-rental-costs.html

    Även om detta bara är relaterat till exakta städer så visar det på att ur ett internationellt perspektiv betalar vi en relativt låg andel av vår inkomst för boendet.

    Även om vi lägger mer i kronor än albanerna för vårt boende så i relativa termer, i förhållande till vår inkomst, så betalar vi mindre än i Tirana.

    När svensken betalar ca 20% av sin inkomst för boendet kan en indier betala ungefär en månadslön i hyra för sitt boende - sedan får den andra delen av familjen försöka dra in resten.
  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-15 18:47:31 följande:
    Det har i så fall att göra med vad som räknas in i boendekostnader,...
    Det du primärt missar är att svenskens inkomst stigit kraftigt sedan 2006, när de siffror du hänvisar till togs fram. Även räntekostnaderna har sjunkit sedan dess. 

    2013 låg Sverige på lite drygt 20% och det har med all säkerhet gått mer nedåt sedan dess - åtminstone tills nuvarande regering började få genom sin budget med höjda skatter och (förmodligen) sänkta disponibla inkomster.

    Men runt en 20% lägger vi på boendet.
    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Hushallens-ekonomi/Inkomster-och-inkomstfordelning/Hushallens-ekonomi-HEK/7289/7296/Behallare-for-Press/379938/
    Världsmedborgare skrev 2016-05-16 07:23:42 följande:
    Det enda som är något problem är möjligen utformningen av bostaden ...

    Då har du en radikalt annan syn på verkligheten än större delen av byggbranschen och involverade politiker.
    Världsmedborgare skrev 2016-05-16 07:23:42 följande:
    Jag har under lång tid haft en.., vad ska jag kalla det "nära relation" till byggande, och tycker mig ana att det inte finns så mycket av förståelse för hur och varför det ser ut som det gör idag, utan det klumpas ihop och förenklas så det fås att låta som det inte finns ett sammanhang, och att det är enbart en fråga för våra folkvalda.
    .

    Det kanske du har haft, men det syns inte direkt i dina resonemang om ex "vem ska betala infrastukturen då om man bygger inom strandskydd?".
    Världsmedborgare skrev 2016-05-16 07:23:42 följande:
    ... byggandet av "skalbostäder" ...

    Skalbostäder är alltså din stöttesten för lösning på bostadskrisen?

    En byggherre bygger ett skal, sedan vältrar du över kostnaderna för att färdigställa en godkänd lägenhet på en privatperson. Huset ska dessutom vara en byggarbetsplats allt eftersom folk har råd, tid och lust att färdigställa sitt boende.

    OK.

  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-16 11:19:59 följande:
    Ha ha ha, ja det var då ett märkligt svar. smile1.gif

    Om vi tar det sista först, så är det precis som det är i många andra länder sen lång tid tillbaka, man köper/hyr sin bostad och inreder själv.
    Och du verkar inte inse att kostnaden blir mycket lägre för de som flyttar in, alltså fler kommer att ha råd, då hyran blir lägre, och förstås köpet, om det är en bostadsrätt.
    Tänk efter innan du svarar, för det här är en självklarhet som de borde ha förstått.

    Det första är även det helt fel, vilket du bl.a kan se genom att bara titta på hur kraftigt lånekostnaderna ökat för ett köp av en bostadsrätt eller villa, även om räntorna just nu är låga.
    Och nu tillkommer även amorteringskravet, vilket gör att boendekostnaderna ökar ytterligare.

    Hyreskostnaderna är det lite svårare att bedöma generellt, då de ökade kostnaderna har slagit olika över landet.
    Men tar vi lägenheter som byggts de senaste 10 åren så är det fråga om kraftigt höjda kostnader, i jmf med lite äldre bostäder.
    Men där har istället mycket av hyresbeståndet omvandlats till bostadsrätter, vilket betyder att utbudet av dessa fd billigare hyresrätter minskat kraftigt.

    Klart som fan jag är av annan åsikt än byggbranchen, dom skulle givevis vilja slippa alla krav som gör våra bostäder tillgängliga för alla.
    Vad gäller politikerna så finns det många olika åsikter...

    Ja vem ska betala för infrastrukturen och servicen om vi släpper på strandskyddet?
    Det är ju inte så att alla kommer att tillverka egen el, eller vill vara utan väg m.m, saker som givetvis inte kan utformas utan att det inkräktar på annat.

    Du däremot har en radikalt avvikande åsikt genom att påstå att boendekostnaderna minskat, och jag tvivlar på att du kan hitta värst många som belägga dina påsåenden.

    Det klär dig illa att försöka göra dig lustig över andra när du uppenbarligen saknar kunskaper på området du försöker diskutera.

    ---

    Att folk skulle kunna färdigställa lägenheterna själva innebär dels att man vältrar över kostnaden på dessa privatpersoner, dels lägger på dem att klara av att färdigställa den till korrekt standard enligt minimikrav.

    Enskilda som beställare av komplicerade bygg-jobb tenderar att fungera dåligt jämfört med att professionella sköter om det.

    Dina "skal-bostäder" är knappast en lösning på särskilt mycket alls faktiskt.

    ---

    Vill du argumentera emot SCB:s statistik på boendekostnaderna för du givetvis göra det om du vill, men siffrorna finns där. Länkade i mitt förra inlägg.
  • Flash Gordon
    Kung Markatta skrev 2016-05-23 15:12:28 följande:
    Med det här initiativet kanske vi får lite bättre konkurrens på byggmarknaden och därmed lägre priser på nybyggda bostäder:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=...

    De allmännyttiga bostadsbolagens egen organisation, Sabo, ska för första gången leta efter utländska byggbolag som kan bygga bostäder i Sverige. Orsaken är bland annat att Sabo tröttnat på vad de menar är dålig konkurrens på byggmarknaden.

    - Vi ser ju att dagens situation med skenande byggpriser gör att vi behöver få in fler bolag som kan konkurrera i Sverige, det är en absolut nödvändighet, säger Jonas Högset som är ansvarig för nyproduktion på Sabo.

    Jonas Högsets förhoppning är att ett utländskt bolag ska vinna en upphandling i år, och han tror också att det skulle vara en viktig signal:

    - Det har ju inte hänt förut, såvitt vi vet. Jag tror det kommer påverka marknaden, det är viktigt att förstå att man behöver sund konkurrens på den svenska byggmarknaden, med de priser vi ser i dag, någonting måste hända.

    - Utländska entreprenörer in på den svenska marknaden tror vi är ett av de viktigaste stegen, tillsammans med bättre regler och mer tillgänglig mark.
    Tja, i ärlighetens namn har det inte gjort särskilt mycket med marknaden på infrastruktur att ge jobben till utländska firmor.

    Lite billigare anbud, kanske, men du har fortfarande facket som skriker "Go home!" till utländska företag de inte gillar och du har fortfarande samma skatter och avgifter.

    Du har fortfarande samma regelverk kring bostäderna som skall uppfyllas. Du har fortfarande samma utdragna processer från översiktsplaner till bygglov. Du har fortfarande samma kapacitetsbrister hos kommuner, länsstyrelser och domstolar som skall hantera ansökningar om detaljplaner och bygglov.

    Så länge systemet består i sin helhet så lär det inte bli särskilt mycket mer gjort än idag.
  • Flash Gordon
    Kung Markatta skrev 2016-05-24 09:45:12 följande:
    Följande diagram från SCB visar byggprisindex i relation till konsumentprisindex:

     


    Vi ser att byggkostnaderna för flerbostadshus stigit med 150% sedan 1992 samtidigt som konsumentprisindex endast stigit med 30-40% för samma period. Åtminstone en del av den skillnaden borde kunna förklaras med den bristande konkurrensen inom byggområdet och att byggbolagen helt enkelt passat på att ta extra betalt för att man kan.

    Någon dramatisk minskning av byggkostnaderna kanske det inte blir om ett utländskt bolag vinner en upphandling men det borde i alla fall skicka en signal till de svenska bolagen att det finns alternativ och att de riskerar att bli utkonkurrerade om det inte sker någon förändring från deras sida.

    Visst kan man tänka sig att facket även denna gång, kanske inte minst med tanke på att SD nu är populäraste parti bland deras medlemmar, ställer sig och skriker "go home" till de utländska byggnadsarbetarna. Då får man väl helt enkelt försöka engagera de där proffsmotdemonstranterna som alltid verkar rycka ut vid sådana tillställningar. De kanske då kan göra lite nytta för en gångs skull.
    Det du ser är framförallt avsaknaden av industrialisering i byggprocessen.

    Konsumentprisindex hålls nere för att du kan köpa billiga t-shirts sydda i Bangladesh på HM. Vi köper billiga varor från Asien.
    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Priser-och-konsumtion/Konsumentprisindex/Konsumentprisindex-KPI/

    Byggprisindex inkluderar andra faktorer och blir högre, delvis pga att varje hus designas på nytt när man börjar ett projekt och för att allt produceras på plats, i Sverige, ute på fältet. I princip är det ett hantverk fortfarande.
    http://www.scb.se/sv_/Vara-tjanster/Index/Bygg-och-fastighet/Byggnadsprisindex-BPI/

    .
    Bland annat NCC försökte sig på en husbyggnadsfabrik.

    De startade tillverkning av flerfamiljshus vid löpande band med personal från industrin som gick på industriavtalet (vilket är billigare än byggnads avtal). Det slutade med att byggnads protesterade och NCC gav till sist upp försöket.
    http://arbetet.se/2006/06/21/bygger-i-fabrik-fr-lgre-ln/
    http://arbetet.se/2006/06/15/titeln-styr-lnen/

    .
    Den akuta bostadsbristen kommer inte heller att lösas via utländska entreprenörer. Så enkelt är det inte.

    Ska man bygga mycket och snabbt så måste man ta till helt andra arbetsmetoder, ta bort kostnadsdrivande krav och minska på tidskrävande processer.
  • Flash Gordon
    Kung Markatta skrev 2016-05-24 12:36:39 följande:
    Finland bör vara jämförbart med Sverige i hur man bygger bostäder. Här är deras motsvarande index:

     


    För den tidsperiod som är samma i båda diagrammen, dvs 2000 - 2014, har byggkostnaderna ökat dubbelt så mycket i Sverige som de gjort i Finland.
    Kostnadsökningen i Sverige är ca 1,6 ggr från 2000 till 2014.

    I Finland är ökningen ca 1,35 ggr under samma tid.

    Jag kan tyvärr inte finsk byggmarknad tillräckligt för att förklara den skillnaden på 0,25 enheter.

    Men det är intressant att utvecklingen alltså i princip är densamma i Finland. Det skulle kunna tyda på att samma strukturproblem finns där
  • Flash Gordon

    Läs och begrunda:
    http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/regeringen-ville-kapa-ranteavdraget/

    Bostadspolitiken är tvärlåst av ideologiska skäl.

    Det blir garanterat inga 700000 bostäder på de nio år som återstår fram till 2025, som Boverket menar behövs.

    .
    2015 påbörjades 45000 nya bostäder. Det skulle ge 450000 bostäder fram till 2025 om man orkar hålla i den takten.
    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Boende-byggande-och-bebyggelse/Bostadsbyggande-och-ombyggnad/Nybyggnad-av-bostader/

  • Flash Gordon

    Sverige har haft hyresreglering via bruksvärdessystemet sedan hyresregleringslagen infördes år 1942. Det är 74 år sedan.

    Visserligen har systemet ännu inte inte avhjälpt bostadsbristen men om vi bara ger det några år till så kommer det att lossna. Ha lite tålamod bara.

  • Flash Gordon

    Lång (och möjligen lite svår) text om sju decenniers misslyckad svensk bostadspolitik med regleringar och bidrag. Om hur miljonprogramet verkligen kom till.

    Dessutom en avlutning som förklarar att det inte kommer att bli bättre framöver utan tvärtom värre.

    http://kvartal.se/artiklar/svenska-bostadsinfarkten

    "Hyresregleringen infördes år 1942 som en del av de allmänna kristidsregleringarna, men också för att få kontroll över prisbildningen i sektorn. Därför reglerades bostadsrättsmarknaden och några år senare också överlåtelsepriserna på statligt belånade villor. Kontrollen var central eftersom det var genom byggmarknaden man tänkte styra ekonomin när den stora efterkrigsdepressionen bröt ut.

    Till allas förvåning hände motsatsen när den globala ekonomin sköt fart efter år 1945. Återuppbyggnaden och frihandeln skapade utrymme för den starkaste expansionen på ett sekel och därmed var – paradoxalt nog – början på dagens katastrofala situation i den svenska bostadssektorn inledd. Det som skulle följa efter detta var sju decennier av oavbrutet reglerande och avreglerande, där förändringarna ständigt skett utan hänsyn till helheten.

    ...


    Situationen ser därför sämre ut än på länge. Några effektiva åtgärder mot begränsningarna på utbudssidan (planlagstiftningen) är inte på väg att vidtas, medan däremot inskränkningar genomförs på bostadsrättsmarknaden som varit de senaste decenniernas absoluta ljuspunkt. I stället ropar en samstämmig kör av aktörer på att de vill ha ”billiga hyresrätter”, vilket är den produkt som dagens system absolut inte förmår producera.

    Snarare talar allt för att situationen nu kommer att försämras drastiskt. Allt dyrare presumtionssatta hyror kommer att öka gapet till de gamla bruksvärdesprissatta hyresrätterna. Mellanskillnaden kommer sedan att översättas i allt dyrare svarthandel och naturligtvis ökad trångboddhet. Unga hushåll som inte längre kommer att tillåtas köpa lägenheter på grund av kapitalmarknadsregleringarna kommer i bästa fall att räddas från den blockerade situationen tack vare den stora tillgången till begagnade villor i utkanterna av stormarknadsregionerna."

Svar på tråden Jag spyr gallla över bostadsbristen