Inlägg från: Anonym (Maria) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maria)

    Att välja bort amning

    I Sverige spelar det knappast någon roll om man ammar eller inte.

    Sluta skuldbelägga de som inte vill.

  • Anonym (Maria)
    Anonym (Annie) skrev 2016-05-25 22:33:30 följande:
    Låt vara att man som kvinna avstår riskreduktionen för bröstcancer, gratis bebismat, rätt mängd bebismat osv... Men är det rätt att redan från start ge barnet ett minskat skydd mot infektioner, ökad risk för psd samt diabetes och övervikt? Det spelar ganska stor roll skulle jag säga.
    Då får det spela stor roll för dig.

    Finns undersökningar som visar att skillnaden är mycket liten, om den ens finns.

    Som sagt, sluta skuldbelägg kvinnor som gör andra val än dig.
  • Anonym (Maria)
    Primér skrev 2016-05-25 23:06:07 följande:
    Så tycker du ja, men jag kan ge mitt barn bästa tänkbara möjligheter utan att amma vet du och det finns det många mammor som gör. Jag tycker att du ska läsa på om vad amning faktiskt ger barn och inte vad du vill att de ska ge.  

    Och jag behöver inte försvar mig alls för jag vet att jag skulle vara en mycket sämre mamma om jag tvingade mig själv att göra nått med min kropp som jag inte var bekväm med. Vilket jag faktiskt gjorde till en början då jag på grund av sjukvårdens tjat provade och amma, vilket inte fungerade och det var verkligen ett dåligt sätt att starta mitt föräldraskap. Så jag la ned det  fort och kunde istället koncentrera mig på mitt barn och utan massa ångest och oro om att amningen skulle fungera. Jag är en fullt fungerande, stabil vuxen som har både mandat och hjärncellerna att ta egna beslut om min egna kropp och mitt egna barn utan att nån annan ska skuldbelägga mig. Ersättning var verkligen toppen i vår familj och hur andra väljer att ge sina barn mat det struntar jag helt i för jag tror att de flesta, som mig, har sina barns bästa i tanken hur de än väljer att göra det.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (Ursäkta?) skrev 2016-05-25 23:39:55 följande:

    Att skaffa barn är att lägga sina egna behov och bekvämligheter åt sidan. Och kan man inte ens stå ut med lite bristande sömn och bita ihop i dessa 4-6 månader som krävs funderar jag på om man förstår vad föräldraskap innebär.... den korta tiden som innebär både näring, anknytning och naturlig tillfredsställelse, är ju ovärderlig för bebisen.

    jag har ammat mina bar


    Att vara en bra mamma har inte med amningen att göra.

    Vilket behov har du som du inte kan lägga åt sidan, eftersom du måste se ner på de som som inte ammar?
  • Anonym (Maria)
    Anonym (Ursäkta?) skrev 2016-05-25 23:56:49 följande:
    Jag tänkte då på sömn till exempel som omnämns vid ett par tillfällen.

    Att vara en bra mamma är att prioritera sina barn framför sig själv. Och jag ser inte ner på dem som inte ammar, utan på dem som medvetet väljer att inte amma av skäl som handlar om annat än att amningen inte fungerat.

    jag anser att man åtminstone är Skyldig sitt barn att prova
    Man är inte skyldig sitt barn att amma, man är skyldig att ge sitt barn mat.

    Att ta hand om sig själv är att sätta barnet främst, vilket barn mår bra av en mamma som inte mår bra?
  • Anonym (Maria)
    Knastrar skrev 2016-05-26 06:58:57 följande:

    Ni som väljer att inte amma; fine. Gör inte det. Men sitt inte och försök rättfärdiga att flaskmatning är "lika bra" som amning för det finns lite för många studier som visar på att ersättning idag inte innehåller all den viktiga näring som finns i bröstmjölk och det finns även studier som visar på bättre anknytning med amning. Varför skulle läkare, barnmorskor och amningsspecialister annars förespråka detta? För att djävlas? För att aktivt vilka förminska nyblivna föräldrar?

    Och ja, amning är en komponent som minskar risker för psd. Inte lika viktig som att låta barnet sova på rygg och undvika cigaretter i barnets närhet, men det är en faktor.

    Sluta vara så jäkla lättstötta och erkän istället att amning är bäst men att ni har valt det näst bästa alternativet åt ert barn. För så är det ju.

    Föräldraskap innebär mycket krav. Speciellt kravet på att sätta barnets behov i första rum. Även framför jämställdhet (för det är inte jämställt att vara gravid, föda, amma och vara den vars hormoner virvlar runt som en tornardo kroppen).


    Finns lika många studier som säger tvärtom.

    Varför är det så provocerande för de som förespråkar amning att andra avstår, frivilligt eller ej? 
  • Anonym (Maria)
    Anonym (Annie) skrev 2016-05-26 07:19:53 följande:
    Det är stor skillnad på att välja amning över ersättning vs ekologiskt över billigt, för alla har råd att amma, men alla har inte råd med ekologiskt.
    Fast vill man sitt barn väl så sparar man väl så att man har råd med det bästa. Annars är man ingen bra mamma, tycker jag.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (pft) skrev 2016-05-26 07:32:49 följande:
    Nehej, det behöver du inte tycka. Dock vet jag att din verklighet inte är allas verklighet. Långt ifrån
    Mitt inlägg var ironiskt.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-26 13:11:45 följande:

    Får barnet verkligen lika mycket närhet om man inte ammar? Jag ser ofta de som flaskmatar medan barnet sitter i vagnen i stället  för i famnen. 

    Många gånger om dagen ammar jag  min 3 månaders tills han somnar och sedan ligger han kvar i min famn och  myser. Där trivs han som bäst. Som just nu, medan jag sitter med datorn. Ofta vaknar han till och vill amma lite till och sedan somnar om. Jag kan inte tänka mig att jag hade gett lika mycket närhet med flaskmatning. 


    Så hemskt. Du erkänner alltså att om du inte kunnat amma så hade ditt barn fått mindre närhet.

    Varför skulle du ge barnet mindre närhet, jag förstår inte? Tror du att man bara kan ge närhet genom amning? Hur mkt närhet man ger sitt barn är ett aktivt val, inget som bestäms av hur man matar barnet.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-26 22:54:14 följande:
    Jag vet inte riktigt hur jag skulle göra men jag erkänner att det hade funnits risk för det ja. Skulle jag samsova med honom tätt intill mig hela natten om jag inte ammade? Skulle jag sitta med honom i famnen flera timmar varje dag och låta honom äta i omgångar och slumra till däremellan? Vet inte.

    Måste man inte resa sig och gå och hämta ny ersättning? Kanske jag skulle göra som jag sett många andra gör. Mata i vagnen. Eftersom bebisar ofta somnar när dom äter kan det nog vara praktiskt om dom somnar där och kan ligga kvar. Praktiskt men mindre närhet. Just nu sover han i min famn och jag vet att om jag går och läggar honom i vagnen så vaknar han. 

    För mig är det inget aktivt val att ge mycket närhet. Det blir så eftersom han trivts bäst vid bröstet.
    OK, du tycker inte det är ett aktivt val att ge närhet. Hoppas du kan amma ditt barn riktigt länge, samt att även barnets pappa kan amma barnet.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (mor) skrev 2016-05-27 14:10:57 följande:

    Mitt tips är att OM du är en mamma som valt bort amningen för de där anledningarna som liksom är lite "tabu".......typ att du inte vill få fula bröst eller att du tycker det är "äckligt" or whatever  INTE ska skriva och berätta om det i denna tråd utan bär ditt val stolt och för dig själv.


    Jag tycker tvärtom.

    Varför ska kvinnor som inte ammar skämmas för det och tala tyst om det?

    Någon måste ju ta hål på alla myter som råder om amningens förträfflighet.
  • Anonym (Maria)
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-29 10:55:11 följande:
    Det betyder ju att man måste klä på alla kläder varje gång man ska ut. Med syskon som ska lämnas och hämtar på dagis och är ute och leker med grannbarnen skulle det bli många på och avklädningar. Vågar heller inte låta honom sova ensam med filt av rädsla för att han ska dra den över huvudet. Eller sparka av sig den så att det blir för kallt. Nej för mig blir det att ha kläder på lillen. Även om det är "jätteviktigt" med hudkontakt. 
    Du har inte tid att klä på barnet, men tid att sitta och mysa i soffan har du?

    Förstår du inte att man ger närhet även när man klär på sina barn?
  • Anonym (Maria)
    Anonym (...) skrev 2016-05-29 13:58:39 följande:
    Sedan finns det ju vissa barn som avskyr att klä på och av kläder. Vårt andra barn gallskrek så hon nästan kräktes varje gång vi skulle ta av/på tröja eller byxor. I ca 8 månader.
    Fast nu gällde det inte ett sådant barn. 
Svar på tråden Att välja bort amning