Saft>
Ta fram en kokbok där finns det oftast flera olika resept. När du kokar saften är det bara att minska sockermängden. Ta mindre och mindre. Det blir jädrigt surt om du tar för lite.
Koka små satser, eftersom du inte vet förrän allt är klart hur sött/surt det blir.
Ha i sockret EFTER du silat bort skräpet oavsett vad det står i receptet.
Svarta vinbär är ganska söta, så där kan du minska på sockret ganska ordentligt. Röda vinbär måste vara övermogna innan det går att göra saft av dom, dessutom är de sura så du måste ha ganska ordentligt med socker.
Du kan riva ner äpplen i saften (innan du kokar direkt i kastrullen) så blir det lite sötare.
Skillnanden på vitt socker och råsocker är att vitt socker är raffinerat och dött. Råsocker innehåller mineraler och liknande och är fortfarand "levande". Ur hälsosynpunkt är de lika söta, fast mineraler och liknande är ju bra för välbefinnandet, dessutom är det godare.
Jag GISSAR att om man kokar saft, så spelar det ingen roll. Då är vitt socker billigare och smaken skiljer inget.