Inlägg från: mammalovis |Visa alla inlägg
  • mammalovis

    Rutiner en klassfråga?

    buggi skrev 2016-06-06 11:26:41 följande:
    Det som jag syftar på är exv att barnet får i sig alla näringsämnen, ej äter mycket socker, har kläder efter väder, lägger sig i exakt tid, badar och tvättar håret etc.

    När jag säger slapp så menar jag; barnet överlever, det mesta jämnar ut sig och det är inte hela världen om det är soligt men barnet vill ha varma kläder, bad lite när det passar, tillhandahåller bra mat men är inte så noga med det varje dag.

    När jag skriver noga menar jag att det finns mkt rutiner kring exv sötsaker, badtider, läxor etc.

    Och såklart är det öppet för diskussion.

    Min hypotes är att det kommer att skilja mellan grupperna.
    Egentligen skulle jag väl vilja välja ett mellanläge, men valde noga. Barnen får äta godis på lördagar, om de frågar efter det (3 och 5 år). De får äta kakor, godis o s v på kalas, men inte till vardags, dock försöker vi hålla det på rimlig nivå, så det inte konkurrerar med maten för mycket. De få gångerna vi äter glass försöker vi se till att det inte blir innan maten. Ja, de har alltid "rätt" kläder att välja på på förskolan och jag påtalar vad det är för väder och vägleder, dock tar jag ingen strid om det inte är alldeles tokigt med 3-åringen som kan allt själv just nu. Barnen väljer innekläderna själva, men jag begär långärmad tunn/tjock kofta. De har läggningstid vid 20, badar och tvättar håret 1-2 gånger i veckan.

    Maten är vi inte jättestrikta med, men vi planerar så vi varierar pasta, potatis och ris och undviker i möjligaste mån två risdagar på raken p g a yngstas problem med förstoppning. Vi har onsdagar som stående fiskdag. Sedan är tanken att alltid servera någon kokt grönsak och ha frukt hemma, dock är det inte alltid att det passar barnen. Yngsta har begränsad mängd mjölk, vi försöker se till att följa alla direktiv, men lyckas inte till fullo. Jag lägger mycket mer energi på att hitta sätt att förbättra saker på än sambon.

    Jag som är högskoleutbildad, men med föräldrar från arbetarhem med gymnasieutbildning respektive grundskolan är striktare med tider och det mesta än sambon som är född i arbetarklass och själv inte har någon högskoleutbildning. Båda har vuxit upp med pappor som är lantbrukare. Det fungerade bättre för ett halvår sedan att vi åt middag runt 17-18 varje dag. Nu sedan han har upp till tre killar som läser/läst sfi som han handleder på jobbet vill han vila när han kommer hem då han är tröttare, vilket har gjort att maten blivit mycket senare, då han står för matlagningen. Jag tycker det är irriterande då vi andra är mer känsliga för att maten dröjer medan han kan hoppa över flera mål ofta. Frukost äter han typ bara på hotell. Så jag upprätthåller bebisens matrutiner. Sovstunderna får bebisen än så länge när han behöver.

    De dagar jag är ensam med barnen äter vi middag som vanligt och får därmed lektid både innan och efter middagen, vilket ger mer harmoniska barn, då vi kan umgås efter maten och inte bara stressa och få dem i säng. Däremot har jag inga bekymmer med att senarelägga tiderna någon dag eller ge mackor någon kväll istället för lagad mat, men det sista händer max 1 gång per månad.
Svar på tråden Rutiner en klassfråga?