• glutten

    Skatteverket & personnummer för engelsk pojkvän...

    Vad är det för försäkring? Varför måste han ha en sån?

  • glutten
    JennieCF skrev 2016-06-12 00:21:27 följande:

    Man kan tycka det. Men det här är den infon som står på Skatteverkets hemsida;

    "Som medborgare från ett EU- eller EES-land har du uppehållsrätt om du kan visa att du har egna medel, det vill säga att du har tillräckligt med egna pengar för att kunna leva och försörja dig i Sverige. Du måste dessutom ha en heltäckande sjukförsäkring.

    Som medborgare i ett EU- eller EES-land har du rätt att vistas i Sverige i tre månader. För att kunna bli folkbokförd behöver du flytta till och ha för avsikt att bo i Sverige i minst ett år. Dessutom ska du visa upp handlingar som styrker att du har uppehållsrätt eller uppehållstillstånd i minst ett år. När Skatteverket har folkbokfört dig och din familj får ni era personnummer."

    Man tycker att det borde vara enklare för en EU-medborgare som ska försörja sig själv att få ett personnummer. Vilket det kanske är, bara man får sjukförsäkring. Som i det här fallet är det svåra.


    Förlåt om jag är helt trög, jag antar att jag mest tycker det är så himla märkligt - är ni SÄKRA på att det är en privat sjukförsäkring som avses? Innebär det alltså att en person som flyttar till ett annat EU-land tappar sitt (allmänna) försäkringsskydd (dvs rätt till sjukvård osv) helt? Låter så märkligt. För visst, Sverige kanske inte vill stå för notan iom att han inte kommer jobba och betala skatt här - men varför kan inte Storbritannien göra det? Alltså NHS där? Som EU-medborgare har du ju tom rätt att välja vilket EU-land du vill få tex cancervård i, och det land vars pass du har står för notan (har jag förstått det som). Upphör den rätten om man bosätter sig i ett annat land, alltså?

    Som sagt, argumenterar inte emot er egentligen. Är bara väldigt förvånad.
Svar på tråden Skatteverket & personnummer för engelsk pojkvän...