• Äldre 11 Jun 16:28
    14283 visningar
    23 svar
    23
    14283

    Skatteverket & personnummer för engelsk pojkvän...

    Hej familjeliv!

    Jag och min engelska pojkvän letar för fullt efter en heltäckande sjukförsäkring som ska täcka de krav som Skatteverket ställer för att han ska kunna få ett personnummer. Han uppfyller redan övriga krav - det är alltså bara försäkringen som fattas.

    Det här har MINST sagt varit ett h*lvete, för hittills har varken han eller jag hittat ett försäkringsbolag som kan uppfylla dessa höga krav. Frustrationen är på en lagom hög nivå i skrivande stund.

    Finns det NÅGON på detta forum som har varit i en liknande situation och faktiskt hittat en försäkring?

    Mycket, mycket tacksam för svar.

    Jennie

  • Svar på tråden Skatteverket & personnummer för engelsk pojkvän...
  • Äldre 11 Jun 22:43
    #5

    Tack för tips!

    Eftersom han kommer att leva på egna pengar, alltså som självförsörjande, så måste han ha en offentlig eller privat sjukförsäkring och visa upp denna för Skatteverket.

    Den offentliga S1 gäller endast pensionärer, personer som går på bidrag och personer som jobbar över gränser. Han kan alltså inte använda denna på grund av att han inte uppfyller kraven.

    När det gäller den privata så ska följande krav för sjukförsäkring uppfyllas för att kunna få ett personnummer;

    "Du kan även ha en heltäckande privat sjukförsäkring. Då måste den uppfylla följande fyra kriterier:

    1. Sjukförsäkringen ska gälla för dig och ditt boende i Sverige.

    2. Den ska vara giltig i minst ett år från det datum du flyttade till Sverige.

    3. Den ska uppfylla något av följande krav:

    den ska ersätta nödvändig vård upp till ett värde av minst 10 miljoner SEK, eller

    den ska motsvara den allmänna sjukförsäkringen i det EU- eller EES-land du är medborgare i eller flyttar från, eller

    den kan ersätta nödvändig vård till ett lägre belopp än 10 miljoner SEK men då ska försäkringen betala din hemresa för fortsatt vård i ditt hemland.

    4. Försäkringen får inte ha några friskrivningsklausuler som innebär att den inte ersätter nödvändig vård. Det får finnas klausuler som gäller tandvård, fertilitetsbehandlingar, frivilliga skönhetsingrepp och force majeure-situationer såsom krig och naturkatastrofer."

    Den svåraste biten är tydligen nr. 4. Många försäkringsbolag kan inte täcka den punkten, i alla fall inte i England.

    Vi verkar dock ha hittat ett internationellt bolag vid namn Cigna som möjligtvis KAN uppfylla kraven. Min pojkvän ska ringa och kolla med dom på måndag. Det är dyrt, men täcker den det som krävs så är det definitivt värt det.

    Så fort han får ett personnummer kan han leva som en "normal" människa i Sverige - Skaffa ID-kort, bankkonto, gymmedlemskap etc.

    Skulle inte detta fungera så får vi gå den långa tillståndsvägen.

  • Äldre 12 Jun 00:21
    #7

    Man kan tycka det. Men det här är den infon som står på Skatteverkets hemsida;

    "Som medborgare från ett EU- eller EES-land har du uppehållsrätt om du kan visa att du har egna medel, det vill säga att du har tillräckligt med egna pengar för att kunna leva och försörja dig i Sverige. Du måste dessutom ha en heltäckande sjukförsäkring.

    Som medborgare i ett EU- eller EES-land har du rätt att vistas i Sverige i tre månader. För att kunna bli folkbokförd behöver du flytta till och ha för avsikt att bo i Sverige i minst ett år. Dessutom ska du visa upp handlingar som styrker att du har uppehållsrätt eller uppehållstillstånd i minst ett år. När Skatteverket har folkbokfört dig och din familj får ni era personnummer."

    Man tycker att det borde vara enklare för en EU-medborgare som ska försörja sig själv att få ett personnummer. Vilket det kanske är, bara man får sjukförsäkring. Som i det här fallet är det svåra.

  • Äldre 12 Jun 15:11
    #9

    Helt ok, jag själv känner mig trög, därav detta inlägg ????

    Jag är också själv väldigt förvånad att det krävs så mycket.

    Han har inga problem med att få vistas i Sverige genom att registrera sig hos Migrationsverket, men för att få ett personnummer för att kunna leva här på riktigt så behöver han ha en heltäckande sjukförsäkring, som NHS inte verkar täcka alls. Som jag förstår det så måste han ha den där S1 formen för att få från dom, men han uppfyller som sagt inte kraven.

    Kan förstå att dom har högra krav, men när dom blir så höga att inget kan uppfylla dom, då tycker jag något är lite tokigt, speciellt eftersom han nu är EU-medborgare.

    Vi får se vad dom säger om försäkringsbolaget Cigna, om deras platinumförsäkring kan täcka det som krävs. Det är bara att hålla tummarna, I guess.

  • Äldre 12 Jun 18:33
    #11
    sportpappa skrev 2016-06-12 17:17:46 följande:

    Om man flyttar till Sverige och har ett arbete så är det inga problem. Problemet här är att han inte ska jobba utan bara "hänga" här under längre tid än de tillåtna 3 månaderna som man helt fritt får vistas i annat EU-land.

    Man får inte helt fritt välja var man ska få vård utan det finns vissa begränsningar och man bör fråga Försäkringskassan först för säkerhets skull. I vissa fall måste man ha ett godkännande i förväg. Det finns ett formulär S2 för det.


    Tack för svaret!

    Ja tyvärr, hade han haft jobb hade det inte varit exakt lika svårt.

    Ska kontakta Försäkringskassan samt gräva lite mer.
Svar på tråden Skatteverket & personnummer för engelsk pojkvän...