Inlägg från: Freddan1 |Visa alla inlägg
  • Freddan1

    Tips önskas om matvanor

    Hej

    Vi har stora problem med barnens kompisar som inte äter något, knappt någonting alls. Jo, kanske en gurkbit eller en brödskiva med smör.

    Droppen som fick bägaren att rinna över var när ett barn varken ville ha färska jordgubbar med vispad grädde, utan frågade efter glass med jordgubbssylt istället. Vi erbjöd honungsmelon, men den tyckte barnet var sur. Den var riktigt söt, men inte så söt som som sylt förstås.

    När barnen leker hos varandra efter skolan äter de ofta hos varandra. Hittills är det ett enda av våra barns kompisar som äter vår mat. De andra vill inte ha något eftersom "de gillar det inte" fastän de inte ens vill smaka på det. De vill inte ens prova :(

    Problemet blir att de förblir hungriga och vi får mitt i maten greja med smörgåsar och annat vilket vi inte hinner eller vill göra framför våra barn. Sedan går ryktet om att vi har äcklig mat.

    Vi har mest vanlig husmanskost, inget speciellt eller starkt. Ärtsoppa, stekt strömming, kokt torsk, fläskkorv med rotmos, stekt kalvlever, pölsa med rödbetor och ägg, pyttipanna, blodpudding, stekt fläskkotlett, kycklingsallad, köttfärsfylld paprika i ugn, fisksoppa, raggmunk med fläsk och bruna bönor, mousaka, wok med grönsaker och kött i osv...

    Alltså, bara helt vanlig svensk mat och några utländska rätter som är ganska standard i Sverige. Dessutom är jag utbildad kock från lumpen och där fick jag bara beröm.

    Under våra barns uppväxt har det liksom inte varit några andra alternativ än den maten som står på bordet. Därför äter de nu gladeligen "allt", nästan i alla fall. Det jag kan komma på är att ena barnet har lite svårt för brysselkål och det andra har lite svårt för inlagd sill, men de smakar i alla fall på det, även om de inte äter direkt av det.

    Det är bra att barnen äter allt då det sparar problem när man är bortbjuden och restauranger vid resor oav.

    Hur skall man göra? Hur gör ni?

    Är det verkligen så många föräldrar som blint ger sina barn precis det som de frågar efter typ spagetti med köttfärssås, chicken nuggets, hamburgare och annan typ av snabbmat som våra barns kompisar bara tjatar om. Eller har vi bara "otur" med kompisarna eller deras föräldrar?

  • Svar på tråden Tips önskas om matvanor
  • Freddan1
    Birgitta02 skrev 2016-06-20 14:11:46 följande:

    Många barn är uppvuxna med skräpmat. De är både fett- och sockerberoende. Den husmanskost du eftersträvar finns inte idag. Jag är uppväxt med det. Mina barn också. Och de älskar den. Jag tror du "bara har otur". Men idag äts det tacos, pizza, pasta, McDonalds, färdigfryst osv. De vet inte ens hur riktig mat smakar och därför är deras smaklökar efter det. Tyvärr.  Jag tror det handlar om föräldrarnas brist på energi att laga riktig mat.


    Bra svar. Ja, jag har väl otur som vanligt. Varför är det så osunt i samhället, när det istället kan vara sunt? Varför förknippas fest ofta med osund och hälsofarlig mat? När man istället kan ha fest med fin välsmakande och nyttig mat? Men det tar ju inte längre tid att laga riktig husmanskost än pick-nick mat som tacos och pizza. Tacos är väl ok om man äter grönsakerna till, men pizza som middag (om det är ofta) är barnplågeri, så fett, salt, vetemjöl och onyttigt! Inte ens i Italien äter man pizza på det viset. Där äts det en bit eller två som mellanmål på eftermiddagen.

    Jo, men visst visst finns den typ av mat idag som jag lagar, I alla fall på City-Gross och på lunchrestaurangerna.
  • Freddan1
    LaOtona skrev 2016-06-20 15:23:27 följande:

    Svensk husmanskost är ofta inte vidare nyttig heller. Den är anpassad för folk som arbetade hårt fysiskt vilket få gör idag. Mycket fett och kolesterol samt kött. Gott kanske men inte vidare nyttigt.


    Är försiktig med fettet. Alltid mycket grönsaker till.
  • Freddan1
    LaOtona skrev 2016-06-20 15:20:53 följande:

    Tycker de inte om maten hos er så får de väl antingen strunta i att äta eller gå hem i tid. Alternativt äta sallad och tillbehör. Kan inte tycka att det är ditt problem om barnen inte äter.


    Problemet blir om de inte äter hos oss blir de hungriga och jobbiga istället.

    Gå hem i tid fungerar inte alltid eftersom deras föräldrar kommer senare om de tex handlar efter jobbet i samband med att deras barn är hos oss. Sedan kommer de hem utan att ha ätit, kass!

    Äta sallad :) ha ha. Hittills är det bara en kompis som äter sallad.
  • Freddan1
    Birgitta02 skrev 2016-06-20 15:19:16 följande:

    Inte så märkligt. Slappa föräldrar som tillåter snabbmat vid paddan/datorn osv. Och bråttomföräldrar med mycket på jobb. Detta stressiga samhälle gör att föräldrar hellre slänger sig på soffan och vilar än att fixa käk.

    Tror vi får leva med det.

    Naturligtvis finns massor av undantag, men tydligen inte i er omgivning :)


    Samhället har aldrig varit lugnare än nu. Vi har aldrig jobbat så lite som nu. Vi har aldrig haft så mycket service och hjälpmedel i samhället som nu. Det är ingen stress, om man om man taggar ner på sina egna intressen och egon. Skippar man TV och telefonsurfning frigör man flera timmar per dag.
  • Freddan1

    [quote=76727448][quote-nick]mammalovis skrev 2016-06-20 19:46:10 följande:[/quote-nick]Det låter som att ni har skapat en bra grund hos era barn med att äta varierat och framför allt att barnen vågar smaka på allt. Å andra sidan vet ni kanske inte helt hundra hur de fungerar när de är hos kompisarna, hur mycket de äter där. Har ni frågat vad de bjöds på där? För jag antar att de äter lika ofta hos kompisarna som kompisarna äter hos er.

    Ser jag till mina egna två barn 5,5 respektive 3 år, så är den yngsta nyfiken och vill smaka på allt och gillar betydligt mer saker än hennes äldre (halv)syster som knappt vågar smaka och än mindre gillar saker. Ser jag till den äldsta gillade hon inte jordgubbar förrän hon var 3 år och nu i år när vi åt det första gången passade det inte någon av dem. Vattenmelon gillas men inte ananas ... När vi är på kalas äter de utan bekymmer korv och hamburgare, men hinner knappt äta annat såsom kött, paj, sallad eller vad som nu bjuds, då de har fokus på att leka.

    I ert fall hade jag som vuxen inte ätit fläskkorv, strömming, kalvlever, pölsa eller paprika och jag betvivlar att ens mina föräldrar som är uppvuxna på landet äter det hemma, det faller mig inte i smaken helt enkelt.

    Ärtsoppa har jag inte ätit sedan skolan, men fisksoppa har vi knappt en gång per månad, barnen petar i den. Blodpudding, bruna bönor, rotmos, pytt i panna äter jag och de sista tre är goda, men det blir sällan eller nästintill aldrig av att vi äter. Raggmunk med fläsk gillar både jag och barnen. Kycklingsallad har vi en gång om året på kalas typ. Wokar gör vi oftare, fisk, oftast torsk har vi en gång i veckan. Stekt fläskkotlett har vi nästan aldrig då det är rätt trist, det åt man hemma typ varje vecka, så det har jag tröttnat på. Så det du betraktar som "vanlig" svensk husmanskost serveras knappt ens i skolorna utan är mer ålderdomligt anser jag. Jag har även sommarjobbat på äldreboende med egen restaurang och knappt där serveras detta.

    Husmanskost för mig är mer grynkorv, isterband, köttbullar, köttfärslimpa, kalops, korv Stroganoff, falukorv i ugn, kyckling i ugn, kålpudding, dillkött, stuvade makaroner mm. Till nyare husmanskost räknar jag köttfärssås och spaghetti och annan pastasås, tacos, wok, enchiladas, pizza, paj, fiskgratäng, bakpotatis med Skagenröra, våfflor, pannkakor mm. De sistnämnda (sista meningen) är väl det vi definitivt går runt på plus kyckling, falukorv, kött, räkor och sällan resten. Så läs en skolmatsedel så ser du att det skiljer sig en del åt. Min sambo är hemvärnskock och de tillhör Sveriges bästa kok enligt honom, men som sagt mat i fält är nästan alltid gott då man är hungrigare och kanske inte det man vill äta på en restaurang.

    I ert fall hade jag väl lärt mig vilka barn som var kräsna och redan från början ställt fram några få skivor bröd och smör, så det finns än att se om de äter och sedan behöva krångla. Hellre att de i alla fall har ätit lite för att hålla humöret uppe, än att bråka med andras barn eller de ska leva på en gurkbit när de inte vågar annat. Däremot hade jag inte lagat specialmat som barnen älskar just för barnen har kompisar hemma, men kanske inte heller bjudit på pölsa, lever eller blodpudding som antingen är något man hatar eller gillar i princip. Sedan får ni väl säga till era egna barn som det är när gästerna gått hem för jag antar att de inte är hos er varje dag vid middagstid. Skulle nu ryktet bli att ni bjuder på äcklig mat så kanske barnen väljer att se till att era barn leker hos dem istället och det borde väl fungera det med. Om inte annat får ni väl prata med barnens föräldrar och diskutera hur ni gör i de olika hemmen. Det framgår ju inte heller om vi pratar tonåringar, skolbarn eller förskolebarn, då föräldrakontakten så klart minskar med åldern.

    [/Det är bara det att den "moderna" husmanskosten som du skriver om inte är enligt mitt sätt att se det riktig mat. Det är mjölmat, dvs vetemjölsbaserad mat. Vetemjöl som huvudingrediensen medför snabba kalorier (man blir fort hungrig), omvandlas snabbt till socker i kroppen, kan orsaka snabb övervikt, kan ge hjärtproblem, kan vara en bidragande orsak till diabetes. Därför ger vi sällan våra barn vetemjölsbaserad mat. Det är inget bra att vänja sig vid och är enligt mitt sett att se det billig fattigmansmat.

    Men det var ett bra tips om knäckebröd. Jag skall ta fram Leksands rågknäcke.

  • Freddan1
    Loncelot skrev 2016-07-13 11:13:32 följande:

    Ärtsoppa, stekt strömming, kokt torsk, fläskkorv med rotmos, stekt kalvlever, pölsa med rödbetor och ägg, pyttipanna, blodpudding, stekt fläskkotlett, kycklingsallad, köttfärsfylld paprika i ugn, fisksoppa, raggmunk med fläsk och bruna bönor, mousaka, wok med grönsaker och kött i osv...

    Prova med

    Pannkakor, korvstroganoff med ris, köttfärssås med spagetti, mos med korv, kycklingkryta med matlagningsgrädde med ris, höns ris o currysås, köttbullar med brunsås, kålsallad med citron, oliver, tomat, gurka, morötter,

    Listan är oändlig....

    Tycker inte dina alternativ låter så spännande tyvärr o det tycker säkert även barnen...


    Loncelot skrev 2016-07-13 11:13:32 följande:

    Ärtsoppa, stekt strömming, kokt torsk, fläskkorv med rotmos, stekt kalvlever, pölsa med rödbetor och ägg, pyttipanna, blodpudding, stekt fläskkotlett, kycklingsallad, köttfärsfylld paprika i ugn, fisksoppa, raggmunk med fläsk och bruna bönor, mousaka, wok med grönsaker och kött i osv...

    Prova med

    Pannkakor, korvstroganoff med ris, köttfärssås med spagetti, mos med korv, kycklingkryta med matlagningsgrädde med ris, höns ris o currysås, köttbullar med brunsås, kålsallad med citron, oliver, tomat, gurka, morötter,

    Listan är oändlig....

    Tycker inte dina alternativ låter så spännande tyvärr o det tycker säkert även barnen...


    Flera Bra tips.

    Men Pannkakor är efterrätt. Spagetti och vitt ris är mjölmat. Vi kör med råris istället. Spelar ju ingen roll att andra barn inte äter det, de kan ju bara äta huvudrätten. Kycklinggryta är ett bra tips har aldrig gjort det nån gång. Köttbullar funkar inte eftersom vi gör dem själva, det skall vara Mamma Scans :( Kålsallad låter gott, men undrar om några andra barn äter den rätten.
  • Freddan1

    Idag var ett av våra barn och åt middag hos en kompis. De fick spagetti och köttfärssås och inga grönsaker eller sallad till. Vårt barn frågade efter grönsaker, men föräldern sa att deras barn inte gillar det. Så därför var det inga till. Till efterrätt fick de BigPack glass med chokladsås på tub till.

    Jag blir så trött...

    De barnen är överviktiga och ofta småsjuka, inte konstigt, föräldrarna är också överviktiga.

    Varför gör inte politikerna något? Jag vill inte finansiera deras osundhet med mina skattepengar. Lika lite vill jag att våra barn skall få osunda perspektiv. Men kanske är det bra för barnen som dåliga exempel. I övrigt är de trevliga människor.

  • Freddan1
    Annelie 76 skrev 2016-07-20 18:48:02 följande:

    Det ditt barn har kallas "selektiv ätstörning". Min yngsta son har också det, skitjobbigt.


    Selektiv ätstörning beror till 99% på vad mamman åt under graviditetn, vad hon åt när hon ammade, vad man gav barnet för mat från början. Någon eller flera av dessa. Jag har jobbat utomlands i länder helt olika Sverige, där äter alla barn allt utan snack och de gillar det. Tyvärr är det föräldrarna som är orsaken till selektiv ätstörning, till 99 %.
  • Freddan1
    scanmia skrev 2016-07-27 15:34:26 följande:

    Snick, snack säger jag bara. Jag har tre barn som har haft precis samma matkultur. De är burna av samma mamma, ammade ungefär lika länge och introducerade till mat på samma sätt. En är en otroligt äventyrlig och nyfiken matglad liten en, en är mer normal och gillar vissa saker, men inte andra och den tredje är plågsamt selektiv.


    Jag härstammar delvis från Estland. I och med att jag kan lite estniska och ryska har jag haft förmånen i många år att jobba med fastigheter där. Såvitt jag har sett äter alla barn i princip allt där, i skolan och hemma, husmanskost. Vill poängtera att de inte är fattiga där, utan har gott om mat och annat. Estland, Lettland, Litauen. Mina släktingar och de är 300 st har ibland kalas. Rödbetssoppa, surkål, fisk, korvar, kött, grönsaker, rotfrukter m.m. Hittills har jag inte sett ett enda barn som inte äter "allt", för övrigt har jag inte hört talas om att någon är allergisk heller. Å andra sidan tror jag inte att föräldrarna ger barnen några alternativ mat om de krånglar, har i alla fall inte varit med om det. Ät eller inte ät är det som gäller. Till slut äter de och de lär sig gilla all mat.

    Så nog är det föräldrarna som bär ansvaret, det kan du inte smita ifrån. Håller du inte med så tänk tillbaka i Sverige 50-100 år, fick barnen specialmat då? Håller du ändå inte med så kanske självbedrägeri är ett bra ordval.
  • Freddan1
    ABC73 skrev 2016-07-27 16:35:36 följande:

    Jag har alltid ätit nyttigt och varierat och har ett barn som äter det mesta- dock ej grädde eller jordgubbar- och ett som är mycket mer begränsat i vad som funkar. I vår familj är det troligen genetisk känslighet för smak och konsistenser som spelar in, inte vad jag ätit eller inte ätit.

    Ett tips är att servera grönsaker separat istället för sallad när ni har gäster. Köttfärsrätter och potatis eller råris går nog hem bättre än pölsa. Kyckling i olika former brukar också funka med de flesta barn.


    Mitt tips är att inte erbjuda några alternativ än det som serveras. Det blir för föräldrarna en jobbig kortare övergångstid, till sist äter barnen, överlevnadsinstinkten är starkare! Men belöningen kommer efteråt när ni lugnt kan servera dem allt.

    Nej nej inte severa ingredienserna separat. Då äter barnen bara det de gillar bäst. Blandar man istället lär sig barnen att äta allt och de får dessitom en näringsrikare kost.
Svar på tråden Tips önskas om matvanor