• allian

    Ätit färsk lax som inte tillagats tillräckligt

    Jag är så arg på min sambo just nu. Vi skulle äta färsk lax till middag och jag sa flera ggr att den måste värmas till minst 70grader (Den tillagades med termometer). Han hade den i ugnen på endast 100grader i 50min. Sen när vi ätit säger han att den var 58grader i..... Han har alltså inte alls lyssnat och jag har frossat i lax som är färsk och alltså inte tillagats till den värme som den ska.

    Hur orolig ska jag vara nu? Laxen var vakuumförpackad och skulle gå ut 16/7 (vet ej när när packades men vi köpte den i söndags tror jag).

  • Svar på tråden Ätit färsk lax som inte tillagats tillräckligt
  • Aikido

    Det är nog ganska lugnt. Gissar på att det var odlad lax. Mindre risk med sådan. Dessutom dör en hel del av parasiterna vid lägre temperaturer än 70 grader (ca 60 brukar räcka).

  • Moorii

    Jag tror inte det är den minsta fara! Man kan ju äta sushi med färsk lax, vilket jag gjort under graviditeten. Lax äter jag aldrig tillagad mer än till max 55 grader, för då får jag inte i mig den, också ätit flera gånger under graviditeten. Det man ska passa sig för är väl då bäst före datumet, vilket verkar ha varit ok, och vad jag förstått är det mer kallrökt lax det handlar om. Nu är jag ingen expert, men.. Jag tror inte du behöver oroa dig :)

  • allian
    Aikido skrev 2016-07-13 18:26:47 följande:

    Det är nog ganska lugnt. Gissar på att det var odlad lax. Mindre risk med sådan. Dessutom dör en hel del av parasiterna vid lägre temperaturer än 70 grader (ca 60 brukar räcka).


    Jag vet inte om den var odlad (och soporna är redan kastade i sopnedkastet). Men jag skulle tro att den var det.

    Känner ändå orolig nu. Vi har nyligen haft en missfall och jag har sagt att det här är sista försöket (mentalt orkar jag inte om det går fel igen).

    Men jag får väl hoppas att det inte är ngn fara. Märker jag det eller kan man gå där i godan ro och tro att laxen var ok (dvs om jag inte blir sjuk av den) men barnet dör av den? (Jag är "bara" i v 8).
  • allian
    Moorii skrev 2016-07-13 18:30:32 följande:

    Jag tror inte det är den minsta fara! Man kan ju äta sushi med färsk lax, vilket jag gjort under graviditeten. Lax äter jag aldrig tillagad mer än till max 55 grader, för då får jag inte i mig den, också ätit flera gånger under graviditeten. Det man ska passa sig för är väl då bäst före datumet, vilket verkar ha varit ok, och vad jag förstått är det mer kallrökt lax det handlar om. Nu är jag ingen expert, men.. Jag tror inte du behöver oroa dig :)


    Tack för svar!

    Jo jag hoppas ju att det ska vara ok.

    Men just nu är jag bra sugen på att be sambon gå iväg så jag slipper honom en stund tills jag är mindre besviken ( ska tilläggas att jag i princip aldrig är arg... Men han vet hur rädd jag är för sånt här och vi fick ett missfall precis innan den här graviditeten. Så jag är livrädd den här gången).
  • TrippleM

    Min bm sa att just lax hinner bli skämd så den är oärlig innan mängden listeria når den höga nivå som krävs för att den ska bli farlig. Har även läst att det är så.

    Jag har ätit sushi, gravad lax, rökt lax osv i mängder sen jag fick höra det.

  • Tusselina
    Moorii skrev 2016-07-13 18:30:32 följande:
    Jag tror inte det är den minsta fara! Man kan ju äta sushi med färsk lax, vilket jag gjort under graviditeten. Lax äter jag aldrig tillagad mer än till max 55 grader, för då får jag inte i mig den, också ätit flera gånger under graviditeten. Det man ska passa sig för är väl då bäst före datumet, vilket verkar ha varit ok, och vad jag förstått är det mer kallrökt lax det handlar om. Nu är jag ingen expert, men.. Jag tror inte du behöver oroa dig :)
    Den ska alltid vara fryst (minst två dygn tror jag om jag minns rätt) innan du får göra sushi med den - alltså inte färsk annars är det faktiskt inte helt säkert. 

    Däremot tror jag inte du behöver vara särskilt orolig TS, eller är du särskilt känslig av någon anledning? Fisk brukar ju synas ganska tydligt om den är genomlagad eller inte. Inte som du ätit den rå och ofrusen som ovan, vilket verkligen inte är att rekommendera. 
  • Tusselina
    allian skrev 2016-07-13 18:38:29 följande:
    Jag vet inte om den var odlad (och soporna är redan kastade i sopnedkastet). Men jag skulle tro att den var det.

    Känner ändå orolig nu. Vi har nyligen haft en missfall och jag har sagt att det här är sista försöket (mentalt orkar jag inte om det går fel igen).

    Men jag får väl hoppas att det inte är ngn fara. Märker jag det eller kan man gå där i godan ro och tro att laxen var ok (dvs om jag inte blir sjuk av den) men barnet dör av den? (Jag är "bara" i v 8).
    I vilket fall som helst så vinner du inget på att gå och oroa dig över det, det gör bara saken värre i så fall. 
  • allian
    Tusselina skrev 2016-07-13 18:54:02 följande:

    Den ska alltid vara fryst (minst två dygn tror jag om jag minns rätt) innan du får göra sushi med den - alltså inte färsk annars är det faktiskt inte helt säkert. 

    Däremot tror jag inte du behöver vara särskilt orolig TS, eller är du särskilt känslig av någon anledning? Fisk brukar ju synas ganska tydligt om den är genomlagad eller inte. Inte som du ätit den rå och ofrusen som ovan, vilket verkligen inte är att rekommendera. 


    Genomlagad var den (lax är det vid typ 55 tror jag). Men det är mer parasiter och listeria som jag oroar mig för eftersom de dör först efter minst 70 grader (oavsett genomlagad eller ej).

    Vet att det inte lönar sig att vara orolig. Men tyvärr är just den saken svår att styra över. Hjärnan vägrar vara praktisk om vad jag kan påverka eller inte i sånna tillfällen.
  • Moorii
    Tusselina skrev 2016-07-13 18:54:02 följande:

    Den ska alltid vara fryst (minst två dygn tror jag om jag minns rätt) innan du får göra sushi med den - alltså inte färsk annars är det faktiskt inte helt säkert. 

    Däremot tror jag inte du behöver vara särskilt orolig TS, eller är du särskilt känslig av någon anledning? Fisk brukar ju synas ganska tydligt om den är genomlagad eller inte. Inte som du ätit den rå och ofrusen som ovan, vilket verkligen inte är att rekommendera. 


    Vad jag förstått var det de gamla reglerna, numera är det ok så länge laxen är färsk. Står bland annat på 1177.
  • Meriall

    All lax (iaf odlad) ska genomlysas efter parasiter och har laxen varit fryst så dör de. Lax får dessutom inte så ofta parasiter så jag tror att det är lugnt. Bakterier hade du känt på lukten innan det är farligt såtillvida att laxen inte var gravad/rökt och vakuumpackad sedan. De flesta bakterier dör nog också i den tempen. Tror inte du behöver vara orolig alls.

Svar på tråden Ätit färsk lax som inte tillagats tillräckligt