• LFF

    Tvillingar bf 2017

    Grattis till alla blivande tvillingföräldrar! Mina fyller 3 år snart men jag minns fortfarande chocken efter beskedet i v7+3. 

    Om ni vill prata med andra tvillinggravida eller tvillingföräldrar (alla åldrar på tvillingar, från nykomna till vuxna) tycker jag även ni ska gå med i gruppen Vi som har eller väntar tvillingar eller fler. 

  • LFF
    mammsen79 skrev 2016-10-29 09:10:49 följande:

    Grattis till er alla vilken lycka . Undrar om ni har föräldrar som är tvilling eller någon i släkten? Fick ni tidigt utslag på graviditetstestet? tacksam för svar


    Det närmaste jag har tvillingar i släkten är min farmors syster fick tvillingar. 

    Vad gäller tvåäggstvillingar så finns det flera faktorer som påverkar. Den första är ju ärftlighet, sen även antal graviditeter innan och kvinnans ålder. När kvinnor blir äldre och har ägg kvar får äggstockarna "fnatt" och börjar kasta ut alla ägg den bara kan typ vilket ju så klart ökar chansen/risken att få flerbarnsgraviditeter.

    Jag har aldrig, vid någon av mina tre plus, testat innan BIM så jag kan inte svara på om det skulle gett tidigt utslag på testen.
  • LFF
    jonie skrev 2016-10-31 20:39:35 följande:
    Man kan aldrig vara helt säker till 100% så länge de är kvar i magen om det är enäggs eller tvåäggs tydligen. En tjock skiljevägg mellan dem, varsina inre och yttre fostersäckar samt egna moderkakor tyder på att det är tvåäggs men det går visst inte att vara helt säker. Så för att vara helt söker krävs ett DNA-test när de är födda :) Om de inte är av olika kön då.

    Dom säger ju att ålder, antal barn man fött innan och ärftlighet ökar risken/chansen för tvillingar. Men det kan ju bli tvillingar även för 20-åriga förstföderskor som inte har några i släkten :) Enäggs är inte ärftligt, bara slump, och tvåäggs kan vara ärftligt men bara på tjejens sida, det går inatt från kvinna till kvinna så om min farmor hade fått tvillingar tex hade det inte spelat nån roll eftersom pappa inte är tjej :) Haha, nu blev det långa svar här.

    Själv är jag iaf 33 år (fyller 34 om några veckor) och har fått två barn tätt innan. Ingen ärftlighet :)
    Din pappa kan fortfarande bära på genen för att släppa flera ägg men däremot så kan inte han göra så att din mamma får tvillingar :) 

    Från Tvillingklubbens FAQ:

    Är det ärftligt att få tvillingar?

    Att få tvåäggstvillingar är till viss del ärftligt. Benägenheten att kvinnan vid ägglossningen släpper två ägg istället för ett är ärftlig. Däremot kan en man, även om han är tvåäggstvilling eller har tvillingar i släkten, inte påverka sin kvinna att släppa två ägg. Han kan däremot ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kanske en dag får tvåäggstvillingar.

    tvillingklubben.se/tvillingar/fragor-och-svar-2/

Svar på tråden Tvillingar bf 2017