Inlägg från: Anonym (Undrar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Undrar)

    Vad är det för pensionärer som inte har råd att köpa mat?

    Jag satt och läste nyheterna på svt och stötte på den här artikeln:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/pensionarer-har-inte-rad-att-kopa-mat

    En kvinna från Stadsmissionen uttalar sig om att: "Maten som vi bjuder på kan vara den enda tillagade måltiden som äldre får under dagen".

    Jag får inte ihop det riktigt. Om man bara har garantipension och bostadstillägg och inget annat borde man ha ungefär 5000 netto att leva av efter hyran.

    Vad är det som gör att de här personerna inte kan köpa mat? Var gick det snett?

    Jag skulle vilja förstå, men jag får inte ihop det. Jag skulle gärna höra om hur det kan komma sig att de här människorna tvingas leva så här, är det ens riktigt sant?

  • Svar på tråden Vad är det för pensionärer som inte har råd att köpa mat?
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Suck) skrev 2016-07-22 11:01:01 följande:

    Jösses vilken värld lever du i ts? Tror du alla gamla får ut 14000:- i månaden eller? Min svärmor får 6500:- i pension. Hur fan ska det räcka tänker du? Och nej hon har inte en hyra på endast 1500:- så hon har kvar 5000:- som du verkar tro. Idiot.


    Men till pensionen kommer ju bostadstillägg för hyran om pensionen är så pass låg.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Är du dum?) skrev 2016-07-22 11:48:41 följande:

    Ts? Är du dum på riktigt?

    Hade du korsdrag i barnvagnen som liten?


    Vilket givande inlägg! Fantastisk insiktsfullt!

    Visa gärna var jag räknat fel istället. . .
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (F) skrev 2016-07-22 11:06:15 följande:

    Fan vilken trög trådstart. Du verkar ha otroligt dålig koll på hur dåligt många pensionärer har det i det här landet. Blir bara arg av sånt här..


    Jag vet inte vad det är som är "otroligt dålig koll".

    Det lägsta man kan få i Sverige är garantipension. Den utfaller till personer som inte arbetat, inte har hög ålderspension eller tjänstpension. Det är med andra ord det lägsta man kan ha och den ligger i år på strax över 7800.

    Till det kommer då bostadstillägg för hyreskostnaden. Med garantipension och en hyra på 5000 får man näst intill hela hyran betalad.

    Det är inte "otroligt dålig koll", det är helt enkelt sant.
  • Anonym (Undrar)
    Chianti skrev 2016-07-22 12:04:05 följande:

    Finns även andra saker som komplicerar ekonomin. Min gamla mamma som är på väg mot 90 bor i en 4a. Helt onödigt att bo så stort så hon får inte bidrag för det. Dock finns det inga andra lägenheter att få, och även om det funnits det så hade hon inte klarat av en flytt. Nu betalar jag en del av mammas räkningar, men hade hon inte haft barn hade hon nog hellre gått hungrig än bommat att betala hyran.


    Jo, precis. Jag förstår att det måste vara det, och det var det jag var intresserad av att få höra mer om. Jag förstår att många äldre har ett större vårdbehov, men med högkostnadskort borde det väl inte kunna uppgå till mer än någon tusenlapp per månad? (läkarbesök och medicin ca 300 + receptfria).

    Det borde ge 4000 att leva på och visst är det lite, bara ett par hundra över existensminimum, men nog kan man äta?

    Det måste finnas något annat problem här, något mer än låga pensioner. Det var det jag undrade över.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (anonym) skrev 2016-07-22 12:56:30 följande:
    Nu har ju pensionärer precis som alla andra räkningar andra räkningar förutom hyra att betala, tandläkarbesök, glasögon, sjukresor.
    Jo visst. Och som jag skrev är det ju bara ett par hundra över existensminimum, så visst förstår jag att det blir knapert.

    Samtidigt gäller det ju just garantipension och den utfaller när en person i princip inte arbetat alls under hela sitt liv. Kanske det inte blir guld och gröna skogar då.

    Jag kan förstå om jag låter lite hård och ifrågasättande i tråden, men det är bara sådan jag är. Jag vill förstå lite mer på riktigt vad som orsakar problemen och varför det blivit som det blivit. Jag är inte kritisk till personerna som hamnat där, men jag vill förstå och då blir det frågor / ifrågasättande.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (F) skrev 2016-07-22 13:28:39 följande:

    Men fattar du inte att som många redan skrivit, att pensionärer har räkningar som alla andra? Man upphör ju inte att leva bara för att man går i pension. Att inte fatta att det blir jävligt tight för många anser jag är att ha dålig koll. Eller är du bara otroligt naiv.


    Det är vanligt i diskussioner om ekonomi att begreppet "räkningar" förekommer som en egen kategori, som om det vore en egen post på något sätt, och så är det ju inte. "Räkningar" är ju inget annat än "saker man köper". Det kan vara hyra + el = boendekostnader, försäkringar, lån, tv-kanaler. . .

    "Räkningar" är inget ekonomiskt begrepp överhuvudtaget. Vad är det som blir fel i ekonomin? Varför blir det som det blir, är mer relevanta frågor?
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (F) skrev 2016-07-22 13:42:11 följande:
    Ja VARFÖR? Klura på den du..
    Okej, du har inga som helst svar, utan med agressivitet och skrivklåda i störa allmänhet.
  • Anonym (Undrar)
    Froken Lokens skrev 2016-07-22 14:13:14 följande:

    Jag tycker såhär TS, försök leva på den summan i ett år och se hur skoj det är och hur mycket du kan unna dig. Därefter har du rätt att döma dem som tvingas leva snålt på sin ålders höst. Betala hyra, bilskatt, köp medicin, glasögon, regelbundna läkarbesök och se hur mycket du får över.


    Varför uppfattar du det som att jag dömer någon? I artikeln påstår de att det finns gamla som inte har råd med mat och jag undrar vad det beror på. Det är allt.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (R) skrev 2016-07-22 19:42:47 följande:

    Usch, den här tråden ger mig ångest. 
    Jag är idag medelålders med multipla sjukdomar sen många år tillbaka.
    Jag har haft sjukpension sen 30 årsåldern, när jag blir gammal och ålderspensionär är risken stor att jag blir en av dom som ni pratar om här.
    Det skrämmer skiten ur mig. Gråter


    Men nu måste jag fråga; vad är det som är så fel med min trådstart?

    Det har kommit inlägg efter inlägg som dömer ut mig och menar att jag är dömande och elak. Jag förstår uppriktigt inte varför. Den enda förklaringen jag kan komma på är att frågan "hur hänger det här ihop" omedvetet läses med ett otroligt sarkastiskt tonfall i stil med "hur i hela friden prioriterar idioterna om de lever så där". Det tonfallet finns dock enbart i läsarens huvud!

    Jag är uppriktigt intresserad av att få gå till botten med frågan och se vad det här beror på. Faller folk mellan stolar? Vad är det för kostnader som drar iväg? Är de dåligt informerade om vad de har rätt till?

    De tänkbara svaren är många.
Svar på tråden Vad är det för pensionärer som inte har råd att köpa mat?