Inlägg från: Anonym (anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anonym)

    Vad är det för pensionärer som inte har råd att köpa mat?

    Många pensionärer missar att de har rätt till bostadstillägg.
    Många pensionärer kan precis som andra ha levt på kredit och har kvar gamla skulder till kreditföretag som kanske kostar dem ett par tusen i månaden.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (Undrar) skrev 2016-07-22 12:11:28 följande:
    Jo, precis. Jag förstår att det måste vara det, och det var det jag var intresserad av att få höra mer om. Jag förstår att många äldre har ett större vårdbehov, men med högkostnadskort borde det väl inte kunna uppgå till mer än någon tusenlapp per månad? (läkarbesök och medicin ca 300 + receptfria).

    Det borde ge 4000 att leva på och visst är det lite, bara ett par hundra över existensminimum, men nog kan man äta?

    Det måste finnas något annat problem här, något mer än låga pensioner. Det var det jag undrade över.
    Nu har ju pensionärer precis som alla andra räkningar andra räkningar förutom hyra att betala, tandläkarbesök, glasögon, sjukresor.
  • Anonym (anonym)

    En stor del av de med garantipension är kvinnor som inte har arbetat eller bara arbetat lite eftersom de varit hemma och tagit hand om sina barn då på den tiden när det var sambeskattning och det inte fanns utbyggd barnomsorg.
    När dessa sedan blir ensamma för att partnern avlidit sitter de med i bostäder som egentligen är för dyra men har ingen möjlighet att hitta en billigare bostad.
    Är den äldre lite sjuklig och har behov av hemtjänst, städhjälp, hjälpmedel,medicin, sjukresor, inläggning på sjukhus dåd och då så försvinner 1000-lappar per månad.
    För de som bor i särskilt boende ska man i min kommun ha kvar 1900 kr som ska täcka allt utom boendet och maten.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (Fd sjukpensionär) skrev 2016-07-22 13:48:16 följande:
    Jag har själv fått aktivitetsersättning som är samma summa som garantipensionen och sålänge man inte har dragit på sig enorma utgifter förstår jag inte problemet. Nästan hela hyran betalas av bostadstillägget, har man höga kostnader för mediciner och dylikt kan man få handikappersättning. Då har man drygt 6000 kronor kvar efter skatt och inte har man räkningar på så mycket.
    Du kan inte få handikappersättning för mediciner när du är pensionär eftersom ålderdom inte är ett handikapp.
  • Anonym (anonym)

    En sådan enkel sak som hörapparat kostar många tusen kronor.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (sara) skrev 2016-07-22 13:57:05 följande:
    Det kan man också ansöka om försörjningsstöd för ifall man inte har möjlighet att spara till det själv. 
    Problemet är att många äldre egentligen skulle behöva en god man som hjälper dem med att redan ut vad de kan söka och hur de ska göra detta.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (sara) skrev 2016-07-22 14:12:01 följande:
    Och det kan man söka försörjningsstöd för att bekosta. 
    Ja det kan man men är man gammal och så sjuk att man hamnar på sjukhus gång efter gång, har hemtjänst mm. så är det inte säkert att man klarar av att personligen eller genom ombud lämna in ansökningar till socialtjänsten.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (Fd sjukpensionär) skrev 2016-07-22 14:23:22 följande:
    Jag har levt på den summan i tre år. Man lever inte en fet tillvaro, utlandsresor, ha bil och liknande är bara att glömma, men man har råd att fika med sina vänner, gå på bio och äta ute ibland. Man har absolut råd med mat.
    Du verkar inte riktigt förstå att de gamla som lever på lika stor summa som sjukpensionen har utgifter som är väldigt höga, med ålderdom kommer sjukdomar och behov av sjukvård, hemtjänst, kostnad för larm, kostnader för medicin delning, städning, tvätt av kläder, hjälpmedel...
  • Anonym (anonym)
    Anonym (sara) skrev 2016-07-22 14:30:47 följande:
    Men det är som sagt en helt annan fråga än vad artikeln handlar om. Artikeln utgår från att systemet som sådant lämnar folk svältandes, vilket inte är fallet. Samhället erbjuder ju även de stödinsatser som krävs för att hjälpa i såna fall som du syftar på. God man, personligt ombud m.m. Även kuratorerna på sjukhusen brukar vara behjälpliga. 
    God man tar lång tid min pappa har väntat på att få en god man sedan December 2015 trots att läkare har försökt påverka att det ska gå snabbare.
    Det är jag som fått sköta hans kraschade ekonomi sedan 2 år tillbaka.
  • Anonym (anonym)
    Pippit skrev 2016-07-22 14:31:21 följande:
    Beredd på mycket skit för detta inlägg men ibland tror jag att vi i Sverige är ganska bortskämda av vissa välfärdssystem. Tycker självklart att de ska finnas när det är nödvändig men kanske är det rimligt att pensionen för alla är existensminimum i nivå med soc och utöver det bekostas själv? T ex inte förvänta sig att pensionen ska täcka bil och hus utan den som vill ha det får spara själv innan. Det är dubbelt för det finns många som har slitit ut sig i lågbetalda yrken och ändå får väldigt lite, samtidigt som det är orimligt att vi gemensamt ska betala för att fullt friska 63-65-åringar som kanske dessutom har gjort miljonvinster på sitt boende ska roa sig i 20 år, hade hellre lagt de skattepengarna på värdig hemtjänst och äldreomsorg för de som behöver.
    Nu är det ju inte direkt billigt med särskilda boenden 9 000 kr betalar min pappa för ett rum med toalett då har han en pension + bostadstillägg på 11 000 kr, 2 000 kr är vad som blir kvar till sjukvård, medicin, läkarbesök, sjukresor, kläder, hygien, tv-licens, telefon mm.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (sara) skrev 2016-07-22 14:50:01 följande:
    Jag köper det, men det finns ett system för att täcka upp även i väntan på det beslutet. Det är sånt socialtjänsten är till för. Det är bara tråkigt att din pappas läkare isåfall inte verkar ha kännedom om de insatser som finns. Socialtjänsten har bra koll på olika insatser både inom socialtjänsten och utanför, så kontakta gärna någon där för att få ett informationssamtal och råd om hur ni kan hjälpa din pappa på bästa sätt. Det är svårt för anhöriga att försöka lösa allt på egen hand, privatpersoner har ju sällan koll på alla ersättningar man kan söka eller vad man kan få hjälp till. Det är en hel djungel. 
    Har redan varit i kontakt med socialtjänsten och de kunde inte hjälpa till eftersom den dåliga ekonomin beror på gamla skulder och kostnader.
  • Anonym (anonym)
    Pippit skrev 2016-07-22 15:00:03 följande:
    [quote=76819347][quote-nick]Anonym (anonym) skrev 2016-07-22 14:47:41 följande:[/quote-nick]
    Nu är det ju inte direkt billigt med särskilda boenden 9 000 kr betalar min pappa för ett rum med toalett då har han en pension + bostadstillägg på 11 000 kr, 2 000 kr är vad som blir kvar till sjukvård, medicin, läkarbesök, sjukresor, kläder, hygien, tv-licens, telefon mm.

    Därför tycker jag t ex att äldreomsorg (dit särskilt boende räknas) borde prioriteras från skattemedel + sjukvård, sjukresor, medicin etc men det finns ju högkostnadsskydd också, kanske inte tillräckliga, särskilt inte för tandvård. Men i din pappas boende ingår väl mat också så det kan inte jämföras med bara hyra?
    Mat ingår den beräknas kosta 59 kr per dag, själva hyran för vad de kallar lägenhet är 4 700 kr resten är vårdkostnad och hygienprodukter.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (Fd sjukpensionär) skrev 2016-07-22 15:11:42 följande:
    Det finns ju högkostnadsskydd och extra bidrag att söka för det där.
    Nej det finns inga högkostnadsskydd för hemtjänst, larm osv. 2000 kr kvar efter hyra, mat, hemtjänst, larm mm är vad en äldre i min kommun ska ha kvar detta ska då räcka till sjukvård, medicin, glasögon, sjukresor, läkare, tv-licens, kläder osv.
  • Anonym (anonym)
    Alexi skrev 2016-07-22 15:20:49 följande:
    Intressant tråd, synd att vissa svarar surt och förolämpande mot ts istället för att informera sakligt.

    Ni med anhöriga som är mycket fattiga pensionärer: hur planerade de för ålderdomen, dvs vad förväntade de sig gällande ekonomin, vad har utvecklats annorlunda osv?
    De som är kring 80-90 år och som varit lågavlönade har inte kunnat planera för sin ålderdom eftersom de levt på marginalen hela sitt arbetsliv.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (kalle) skrev 2016-07-22 16:40:05 följande:
    Jodå jag vet vad seniorboende är . I vår kommun byggdes  det massor av seniorboende på  1990 talet men inte byggdes det några 4 or. Många hyreshus byggdes även om, och i dem byggdes det 1 or 2 or samt 3 or. Min mamma bodde i bo 55 som det kallas hos oss.Självklart måste det finnas en gräns uppåt på bostadstillägget. Orimligt att en person kan få bo hur dyrt som helst.
    Problemet är att det inte finns anpassade små bostäder för de pensionärer som blivit änka/änkling att byta till när deras seniorboende blivit för dyrt för dem.
  • Anonym (anonym)

    Gifta kvinnor med barn arbetade i mycket liten utsträckning på 60-talet eftersom det inte fanns förskolor dessutom jobbade man då 6 dagars vecka. 
    Ingen kan väl tro att pensionärer frivilligt går till stadsmissionen för att äta om de inte av nöd tvingas till detta?
    Äldre har ju gamla fattigvården i gott minne eftersom de som barn sett detta så det är nog den sista utvägen att gå dit.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (kalle) skrev 2016-07-24 08:56:56 följande:
    Har du hört talas om högkostnadsskyddet för mediciner och läkarbesök

    Anonym (kalle) skrev 2016-07-24 08:56:56 följande:
    Har du hört talas om högkostnadsskyddet för mediciner och läkarbesök
    Till medicinkostnader tillkommer kostnad för dostilldelning för de som inte klarar av att hantera sina mediciner på egen hand och denna kostnad är några hundra per månad detta ingår inte i högkokstnad för medicin
  • Anonym (anonym)

    Självklart är det riktigt som Stadsmissionen säger, vissa pensionärer har det så dåligt ställt att de tvingas till hjälporganisationer för att kunna få ett mål mat. Ingen kan väl på allvar tro att människor som kommer från den generation där att behöva ta emot välgörenhet var förnedrande gör detta om de haft egen ekonomi som räckte.
    Människor som är 70+ har upplevt eller fått berättat för sig om soppkök.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (kalle) skrev 2016-07-26 11:45:59 följande:
    När man googlar runt på soppkök så tycker jag mest det handlar om hemlösa det handlar om. Det utesluter ju inte att det är pensionärer också som går dit. Orkar man gå att uppsöka ett soppkök behöver man nog inte hemhjälp
    De ideella organisationerna som serverar billiga måltider har de senaste åren fått en helt ny typ av gäster som fattiga pensionärer, familjer, arbetslösa, utförsäkrade sjuka....de har under par års tid nu försökt uppmärksamma att de hemlösa snart är i minoritet när det gäller de som kommer och äter hos dem.
  • Anonym (anonym)
    MrFahrenheit skrev 2016-07-26 20:04:04 följande:
    Frågan är väl snarare hur mycket hyrorna alternativt hushållens skulder fortsätter att driva iväg pga nuvarande utveckling, eller snarare brist på utveckling.

    Den som tror att 50% utav en enskilds arbetstagares utgifter gick till hyra (boende) för 20 år sedan, den personen kan kontakta mig och jag ska förklara för er varför människor är missnöjda idag egentligen...
    En gång i tiden var målet att boendet aldrig skulle kosta mer än 25% av den disponibla inkomsten per månad.
Svar på tråden Vad är det för pensionärer som inte har råd att köpa mat?