• Anonym (Ont)
  Äldre 22 jul 20:34
  3026 visningar
  7 svar
  7
  3026

  Knäprotes-känner någon eller har själv

  Skadade mitt knä för något år sedan och jag behöver nu byta mitt knä, förhoppningsvis bara halvprotes. Är under 40 så inget man vill egentligen men har så ont.

  Känner du någon med knäprotes? Vad klarar de göra? Hur aktiva? Smärtor? Hur var det efter op? Har du själv bytt ut din led och är ung blir jag jätteglad om du vill berätta men det är ju inte så vanligt

 • Svar på tråden Knäprotes-känner någon eller har själv
 • Anonym (roboc­op)
  Äldre 23 jul 11:20
  #1

  Jag har helprotes på hö knä sen ett år tillbaka på grund av svåra artroser. Jag kommer troligtvis att få byta vä knäled också.
  Egentligen skulle det ha blivit en partiell knäprotes, men tydligen kvar leden så trasig att det inte var lönt så jag fick en helprotes.
  En partiell knäprotes har en något kortare livslängd, om man tex håller på med löpning eller har ett fysiskt aktiv jobb där man går och står mycket, slits den partiella fortare.
  En hel knäprotes håller längre men inte för vad som helst. Men jag är ingen löpare, jag cyklar eller går istället och jag har inte fått några restriktioner.

  Själv är jag bara tacksam för att jag fick operationen. Jag har haft helvetiskt ont i ett par år och sista halvåret innan operationen hade jag stora problem med att gå. Hade jag inte fått operationen på grund av ett återbud hade jag nog blivit sjukskriven.
  Jag stod i kö i 15 månader innan jag fick operationen.

 • Anonym (Ont) Trådstartaren
  Äldre 23 jul 14:23
  #2

  Åh vad glad jag blev att du skrev! Var i leden datt din artros? Både in/utsida och knäskål? Har stora skador ner till benet bakom knäskål och även lårbenet bakom knäskålen. Även insida knä mellan lår/underben är fullt med artros.

  Jag undrar hur starka smärtor du hade direkt efter op och närmsta tiden? När kunde du gå någon liten sträcka, kanske 500m? Hur länge hade du ont? Blev du bra? Sista frågan: Hur mycket funktion har du? Kommer du ner på golvet? Behöver komma ner till mina barn....

 • Äldre 23 jul 18:45
  #3

  De jag träffat med knäproteser springer inte maraton, men i övrigt brukar det inte märkas på dem. De gör vad de önskar. Inga smärtor.

  Har du så mycket artros kanske det är lika bra med en helprotes. Det är trots allt det de flesta med artros får, med goda resultat. Rehab tar normalt månader-halvår men ju yngre och rörligare man är i grunden, desto snabbare går det.

  En invändning mot proteser på unga jag ibland hört är: Men de slits ju ut på 20 år - bättre att vänta tills man kan förvänta sig att ha den hela livet. Till att börja med har vi inte ens sett slutet av livslängden på de moderna proteserna. Och för det andra kan man knappast sätta hela livet på vänt tills man bara har 20 år kvar att leva. Blir den utsliten går det faktiskt att byta.

 • Anonym (Ont) Trådstartaren
  Äldre 23 jul 19:24
  #4

  Tack! Jo jag resonerar också som så att det är ju nu jag är aktiv och behöver röra mig utan smärta Men får se vad han väljer på besöket efter semestern...

 • Anonym (roboc­op)
  Äldre 25 jul 10:06
  #5
  Anonym (Ont) skrev 2016-07-23 14:23:14 följande:
  Åh vad glad jag blev att du skrev! Var i leden datt din artros? Både in/utsida och knäskål? Har stora skador ner till benet bakom knäskål och även lårbenet bakom knäskålen. Även insida knä mellan lår/underben är fullt med artros.

  Jag undrar hur starka smärtor du hade direkt efter op och närmsta tiden? När kunde du gå någon liten sträcka, kanske 500m? Hur länge hade du ont? Blev du bra? Sista frågan: Hur mycket funktion har du? Kommer du ner på golvet? Behöver komma ner till mina barn....
  Om jag förstått läkarna rätt som var hela leden förstörd, även knäskålen. Läkaren ska att leden i princip var "grus".

  Jag hade ont de två första dagarna, var uppe och stod bredvid sängen med sjukgymnast dagen efter op. Men op-smärtan är helt annorlunda mot artrossmärtan. Jag har bara behövt Alvedon som smärtstillning efter op. Var kvar på sjukhuset i 4 dagar, fick öva med sjukgymnast hur man skulle träna för att böja och sträcka leden. Mycket viktigt att träna rörligheten.
  Fick gå med kryckor första veckorna, korta promenader, flera ggr om dagen. Mycket viktigt att inte halta! Jag var ju van att halta innan op, det var jättesvårt att sluta med det. Satt varje dag på motionscykeln inomhus och cyklade 30 minuter utan motstånd. VIktigt för rörlighet och muskler.
  Efter 3 månader gick jag ganska obehindrat utan någon hjälp av krycka eller käpp.

  Idag har jag inga större problem med att sitta på huk (förutom det andra knät då). Det enda jag inte gör är att sitta på knä på golvet. Mitt nya knä har nästan lika bra rörlighet som mina knän hade innan de blev fulla av artroser. Men eftersom jag så länge haltat omkring utan att ens kunna gå ordentligt i en trappa tycker jag att allt är en förbättring.
  Egentligen tänker jag inte längre på mitt nya knä, längtar bara tills jag får byta det andra. Jag gör det jag har lust med och klarar med tanke på mitt andra dåliga knä.

  Men träningen är så viktig, både före operationen och efter. Slarvar man med det kan man lika gärna strunta i att operera.
 • Anonym (Ont) Trådstartaren
  Äldre 27 jul 05:04
  #6

  Tack för ditt jättebra svar! Får jag bara fråga en sista fråga:Hur gammal är du och har läkarna sagt något om att du är för ung egentligen? Har de nämnt livstid på protesen?

 • Anonym (roboc­op)
  Äldre 27 jul 09:34
  #7

  Jag är 53 år. Mina artroser började märkas av när jag knappt 40.  Och nej, de har aldrig sagt något om min ålder.
  Det tror att min protes kan klara sig livet ut med mig om jag inte plötsligt väljer att bli maratonlöpare eller får för mig att börja med bergsklättring.
  De vill att jag ska motionera, men tycker att jag ska cykla eller gå istället för springa.
  Så vitt jag vet kan jag dö om en vecka i en olycka, så jag tänkte fortsätta leva som förut med lagom av allt, löpning kommer inte vara svårt att avstå ifrån eftersom jag inte sprungit ett steg på femton år i alla fall pga artroserna.

Svar på tråden Knäprotes-känner någon eller har själv
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.