Inlägg från: Anonym (olika språkbruk) |Visa alla inlägg
  • Anonym (olika språkbruk)

    Varför är alla människor medelklass idag?!

    Traditionellt har medelklassen haft högre utbildning, arbete av typ manschettarbete med mer inflytande över arbetsuppgifterna samt bättre ekonomi relativt arbetare. Ett rakt samband utbildning/manschettarbete/hög lön saknas sedan länge i Sverige där en akademiker idag ofta har sämre ekonomi än en arbetare.

    Dagens arbetare har tagit fasta på den socialt ordnade biten i begreppet och anser sig vara medelklass i kraft av ordnad ekonomi, hus och bil till exempel. Den traditionella medelklassen har tagit fasta på utbildningsbiten och typiska kulturella faktorer, vanor och statusmarkörer) och uppfattar  en doktorerad arkeolog som medelklass oavsett om hen försörjer sig på lokala Ica och bor i en delad andrahandstvåa, men aldrig en rörmokare och en undersköterska oavsett vad deras hus och bil kostat.
    Således kommer en stor majoritet i en enkät att anse sig vara medelklass, utifrån sin egen uppfattning av vad ordet innebär. Det innebär inte att andra som också angett sig vara medelklass skulle hålla med

    I många länder där de sociala klyftorna är större, betyder medelklass (på det inhemska språket) mer uttalat stabil ekonomi, med svag koppling till de kulturella faktorer som traditionellt vägs in här. Detta är en anledning till att många invandrare också uppfattar att Sverige består av bara medelklass.

  • Anonym (olika språkbruk)

    Man kan väl säga att definitionen (i den mån man kan tala om en definition av ett ord som används i allmänspråket) av "medelklass" utvecklats i takt med att samhället gjort det. En kontorsanställd med gymnasieutbildning eller kanske fackskola skulle tämligen säkert ha varit medelklass på fyrtio-femtiotalet. En gymnasieingenjör var det lika självklart på sextio-sjuttiotalet. I kraft av sin för perioden höga utbildning och statusjobb , vilket gjorde dem som kom dit från arbetarbakgrund till klassresenärer. Flickskola eller hushållsskola räckte gott för att hustrun till tjänstemannen skulle "hålla samma klass" som han även utan tidens syn att hustrun följde mannens status.
    I takt med att utbildningsnivån och levnadsstandarden höjts för hela befolkningen har också kriterierna för "medelklass" i viss mån ändrats (anser åtminstone dem av oss som delar sociologins definition av ordet).

    Vitsen med att använda beteckningar i befolkningen är ju att skaffa sig en översikt över hur människor positionerar sig gentemot varandra. Jag har i ett med svenska mått fattigt land besökt medelklassfamiljer (enligt ortens definition, en provinsstad) där man hade hemhjälp (ung flicka som gissningsvis knappt fick något betalt) men en standard som nästan försvunnit från Sverige även om jag vet enstaka åldringar på landet som fortfarande har det så (visserligen el inne men matlagning över eld, ingen tvättmaskin, vatten i brunn, utedass).

Svar på tråden Varför är alla människor medelklass idag?!