• Anonym (Gourmet)

    Bästa svenska matupplevelsen!

    Jag är nyfiken på vilken mat som är den bästa ni har ätit och på vilken restaurang och var.

    Men även vilken som ät bästa rätten /rätterna du själv har bjudit på och viken rätt/rätter du har blivit bjuden på av en vän/ bekant.

  • Svar på tråden Bästa svenska matupplevelsen!
  • Julia1245

    Intressant fråga! Som tyvärr är knivig att besvara då jag har haft många riktigt bra matupplevelser, men tyvärr flyter de ihop lite i mitt huvud. Men något som sticker ut är de första två gångerna jag åt på sushirestaurangen Saiko i Malmö. De hade precis vunnit tre av fyra grenar i sushi-VM i Japan. Första gången jag köpte mat där var det faktiskt take away i en plastlåda som jag åt ur framför Playstation 2 hemma hos en kompis, andra gången åt vi på restaurangen tillsammans. Båda gångerna grät jag av lycka när jag åt och hade närmast ångest över att maten skulle ta slut på tallriken. Det var första gången jag åt experimentell sushi och jävlar vad bra den var! Tyvärr har jag hört att Saiko har blivit något sämre de senaste åren, själv flyttade jag ifrån Malmö och har inte varit där på två år.

    Mat är ett av mina största intressen, så jag lagar oftast väldigt god mat, men något som sticker ut hemmavid var när jag hade impulsköpt tre kilo tupp och mamma fick sätta sig på tåget och åka hundra mil till mig för att hjälpa mig att stycka den (jag kände mig hotad och rädd av tanken på att försöka stycka upp den, jag visste inte var jag skulle börja!). Vi gjorde coq au vin och det var magiskt!

    Bästa rätten jag blivit bjuden på av någon annan är på rak arm antingen en nyårsförrätt som ett par vänner gjorde, tunna vårrullar med tonfisk som var fantastiska, eller mormors paradrätt; helstekt morfarsfiskad röding med vitvinssås och pressad potatis. Ingen kunde göra det som mormor.

  • Anonym (Gourmet)
    Julia1245 skrev 2016-08-09 07:35:10 följande:

    Intressant fråga! Som tyvärr är knivig att besvara då jag har haft många riktigt bra matupplevelser, men tyvärr flyter de ihop lite i mitt huvud. Men något som sticker ut är de första två gångerna jag åt på sushirestaurangen Saiko i Malmö. De hade precis vunnit tre av fyra grenar i sushi-VM i Japan. Första gången jag köpte mat där var det faktiskt take away i en plastlåda som jag åt ur framför Playstation 2 hemma hos en kompis, andra gången åt vi på restaurangen tillsammans. Båda gångerna grät jag av lycka när jag åt och hade närmast ångest över att maten skulle ta slut på tallriken. Det var första gången jag åt experimentell sushi och jävlar vad bra den var! Tyvärr har jag hört att Saiko har blivit något sämre de senaste åren, själv flyttade jag ifrån Malmö och har inte varit där på två år.

    Mat är ett av mina största intressen, så jag lagar oftast väldigt god mat, men något som sticker ut hemmavid var när jag hade impulsköpt tre kilo tupp och mamma fick sätta sig på tåget och åka hundra mil till mig för att hjälpa mig att stycka den (jag kände mig hotad och rädd av tanken på att försöka stycka upp den, jag visste inte var jag skulle börja!). Vi gjorde coq au vin och det var magiskt!

    Bästa rätten jag blivit bjuden på av någon annan är på rak arm antingen en nyårsförrätt som ett par vänner gjorde, tunna vårrullar med tonfisk som var fantastiska, eller mormors paradrätt; helstekt morfarsfiskad röding med vitvinssås och pressad potatis. Ingen kunde göra det som mormor.


    Åh vilken beskrivning! :) Tyvärr bor jag gör långt från Malmö för att kunna testa.

    Haha du har en underbar mamma som ställde upp och coq au vin kan vara gudomligt gott!

    Röding måste vara den godste fisk som finns. Jag minns mammas ugnsstekta röding med pressad potatis och smörsås som ett av mina bästa matminnen från barndomen.

    Använde de då tunt skivad tonfisk eller? Det låter spännande. Tack för att du delar med dig.
  • Anonym (Gourmet)
    Annnanym skrev 2016-08-09 07:51:41 följande:

    Utan tvekan restaurang Volt i Stockholm. Jävlar vilken grej!

    www.restaurangvolt.se/


    Vad är speciellt? Vad åt du?
  • Annnanym
    Anonym (Gourmet) skrev 2016-08-09 10:09:20 följande:
    Vad är speciellt? Vad åt du?

    Vi åt en satt meny med sex rätter, detta är drygt två sedan så menyn har förändrats flera gånger sedan dess då de följer säsongen (och de har även fått en Michelinstjärna sedan dess). Men alltså... En liten intim restaurang, så otroligt genomtänkt, kockarna kom ut och presenterade varje rätt, berättade precis vilken gård köttet kom ifrån etcetera (de använder bara närproducerat) och... Nä, jag finner inga ord. Måste upplevas.

    Exempel från menyn när vi åt där: "Rödbeta, älg, märg & tall" och "morot, röding & halm". Godaste jag ätit. Vi pratar ofta om den kvällen och ska snart dit igen... Prova, säger jag bara. Men glöm inte att boka bord, det kan vara en del väntetid :) 

  • Anonym (Gourmet)
    Annnanym skrev 2016-08-09 10:20:28 följande:

    Vi åt en satt meny med sex rätter, detta är drygt två sedan så menyn har förändrats flera gånger sedan dess då de följer säsongen (och de har även fått en Michelinstjärna sedan dess). Men alltså... En liten intim restaurang, så otroligt genomtänkt, kockarna kom ut och presenterade varje rätt, berättade precis vilken gård köttet kom ifrån etcetera (de använder bara närproducerat) och... Nä, jag finner inga ord. Måste upplevas.

    Exempel från menyn när vi åt där: "Rödbeta, älg, märg & tall" och "morot, röding & halm". Godaste jag ätit. Vi pratar ofta om den kvällen och ska snart dit igen... Prova, säger jag bara. Men glöm inte att boka bord, det kan vara en del väntetid :) 


    Det låter speciellt. Jag tror nog att jag ska boka bord tills vi är där nästa gång!
  • Annnanym
    Anonym (Gourmet) skrev 2016-08-09 10:42:09 följande:
    Det låter speciellt. Jag tror nog att jag ska boka bord tills vi är där nästa gång!
    Ja! Gör't! Och berätta sen vad du tyckte! :)
  • Whitehorse1979
    Whitehorse1979 skrev 2016-08-09 11:00:23 följande:

    Mando i Malmö.
    www.mandosteakhouse.com/

    Lilla Elefantpojken i Stockholm.
    www.elefantpojken.se/exempelsida/

    Koreana i Helsingborg.
    www.koreana.se/

    Taj Mahal i Helsingborg
    www.restaurang-tajmahal.com/

    Zen Sushi i Lund
    city.zen-sushi.se/

    RoseGarden i Malmö eller Lund
    rosegarden.se/


    Pinchos har också god mat
    www.pinchos.se/

    Basilika i Landskrona
    www.restaurangbasilika.se/

    Tychos i Landskrona
    www.tychobrahe.se/

  • Julia1245
    Anonym (Gourmet) skrev 2016-08-09 10:08:49 följande:

    Åh vilken beskrivning! :) Tyvärr bor jag gör långt från Malmö för att kunna testa.

    Haha du har en underbar mamma som ställde upp och coq au vin kan vara gudomligt gott!

    Röding måste vara den godste fisk som finns. Jag minns mammas ugnsstekta röding med pressad potatis och smörsås som ett av mina bästa matminnen från barndomen.

    Använde de då tunt skivad tonfisk eller? Det låter spännande. Tack för att du delar med dig.


    Jag med, numera, men åker jag dit någon gång framöver så kommer jag definitivt gå dit. De har väldigt experimentell sushi, men en av de godaste bitarna som de alltid hade på tallriken var en vanlig laxbit (sake) med vitlök. Helt gudomlig!

    Ja, jag må vara bra på att laga mat, men att stycka behöver jag fortfarande hjälp av mamma med :D

    Röding är fantastiskt! Helt klart min favoritfisk. Just med pressad potatis är det magiskt, kul att du har ett liknande matminne.
Svar på tråden Bästa svenska matupplevelsen!