Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    Vad är bra med mångkultur?

    absalon skrev 2016-09-23 17:34:44 följande:
    Endast hårda diktaturer som Nordkorea har lyckats långvarigt förhindra uppkomsten av mångkultur. Vill vi ha det så?
    Vi lever i en allt mer globaliserad värld. Mångfald är bättre än enfald!
    Tror nog Japan kan klassas som rätt så etniskt och kulturellt homogent. Det finns någon enstaka procent icke-japanska etniciteter i det landet. Kulturella influenser utifrån har de ändå klarat av att ta in: Coca-Cola och rock ´n roll.

    Det behövs ingen mångkultur, som ordet normalt sett används i Sverige, för att ta in kulturella influenser.
  • Anonym (Kaffedraken)
    nattuv skrev 2016-10-04 00:13:19 följande:
    Du kanske kan visa på någon forskning som stödjer dina teser?

    Det är då främst nummer två om invandrare och kontakter i hemländerna som är av intresse. Och då framförallt om det finns någon forskning kring att knyta flyktingar till ett företag för att få ett försprång vid ett lands återuppbyggnad.
    Det är redan visat att den faktorn är näst intill noll:

    http://tino.us/2013/11/flyktinginvandring-har-inte-okat-exporten/

    Ett stort problem för det önskemålet är att dagens invnadrare till största delen kommer från u-länder och icke-fungerande stater som Somalia, Eritrea, Afghanistan, Syrien, "Palestina" osv ...
  • Anonym (Kaffedraken)
    K Kalle skrev 2016-10-04 09:47:29 följande:
    Nja, språk är kinesiska, spanska, tyska mm. Plus engelska såklart. Och arabiska om man vill bedriva handel med något arabland.
    Norge, Finland, Danmark, UK, USA och Tyskland står för hälften av den svenska exporten. Övriga Europa står för ytterligare 25%.

    http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Sveriges-handelspartners/

    Talet om andra språk än engelska som nödvändigt för exporten är kraftig överdrivet och det som gäller i så fall är primärt tyska, och lite franska.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-03 23:58:26 följande:

    Vad som är bra:


    * Folk med andra erfarenheter, andra idéer, andra tankesätt bidrar med dessa, och kan så bidra till utveckllingen av både samhället och av teknologi samt olika lösningar som företag och samhälle behöver.

    * Folk från andra länder har ofta kontakter kvar i dessa länder, och kan skapa nya handelsvägar som gynnar handeln i Sverige, och som kan bidra till ett bättre diplomatiskt klimat med landet i fråga.

    * Folk som kan flera språk kan tänka på fler sätt, vilket tangerar min första punkt. Fler språk underlättar också handel och diplomati med andra länder.

    * Sverige får en kulturell injektion, något som behövs för att hålla kulturen levande och flexibel. Kulturer som vägrar ta in nytt, och som bara stirrar bakåt, tenderar att förfalla och hamna på efterkälken. Lite som en bitter gubbe eller gumma som minns sin ungdoms dagar, men missar partyt de kunde ha om de bara öppnade dörren.


    Vi behöver inget mångkulturellt samhälle, som det normalt sett används i Sverige idag, för att ta in nya idéer och nya kulturella influenser.

    Mångkultur i Sverige idag är snarast någon slags idé om att alla kulturer och religioner är likvärdiga och skall accepteras sida vid sida. Andra kulturer skall inte behöva anpassa sig till Sveriges rådande majoritetskultur och tvärtom skall svenska värderingar och normer förskjutas för att de nya kulturerna och religionerna skall få plats på samma villkor.

    Den typen av samhällen har aldrig fungerat någonsin i världshistorien utan ett hårt tryck utifrån (läs: Jugoslavien).
  • Anonym (Kaffedraken)
    Arenaman skrev 2016-10-04 10:29:25 följande:
    Jag är ofta i Tokyo på affärsresa och de västerländska influenserna har kommit så pass långt att det fortfarande är svårt att få tag på bra kaffe. Än mindre bra västerländsk mat. Beställde hamburgare i Dogenzaka i Shibuya och fick den serverad med ett stekt ägg för att nämna ett exempel.

    Japan är ett fantastiskt land på många sätt men västerländskt är det inte.
    De gör med andra ord precis som alla kulturer gjort i alla tider: de tar ett utländskt kulturellt fenomen och gör sin egen version av det.

    Precis som turkiska vindolmar en gång i tiden (eventuellt) förvandlades till kåldolmar när soldaterna kom hem från Bender.

    Och för det behövs ingen som helst mångkultur i det egna landet.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 13:08:04 följande:
    Fast du missar poängen - det ÄR mångkultur!
    Nä, det är kultur. En kultur.

    Svensk kultur som förändras pga influenser utifrån.

    .
    Mångkultur är flera kulturer. Det är åtminstone vad ordet antyder. Flera kulturer på samma geografiska plats. Har aldrig fungerat väl någonsin med mindre än tryck utifrån.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 12:56:50 följande:
    Fel. Dels är japan inte monokulturellt, har aldrig varit, kolla upp ainu till exempel. För det andra - så länge som japan var monokulturellt var landet i hög grad eftersatt. Japan moderniserades i stort sett under tvång från väst, det är alltså mångkulturen som gjorde att landet gick från ett feodalt bondesamhälle till ett modernt industriland. Deras försök till att behålla sin monokultur ledde till deras deltagande i andra världskriget, något som knappast kan ses som positivt.
    Ja det har vi redan kollat upp. Förra gången du ville påstå att Japan var ett mångkulturellt samhälle. Den befolkningsgruppen utgör någon tiondels procent av alla i Japan så det höll inte för dig då heller.

    Max 200000 personer av en befolkning på 130 miljoner.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ainu_people

    Japan är alltså så etniskt homogent som det bara går att bli. 98,5% av alla i Japan är etniskt japaneroch vill amn dela upp "japaner" så är 120 miljoner av 130 miljoner från en och samma grupp:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_people

    Och de klarar sig fint utan mångkultur genom att importera element från andra kulturer och göra sin egen version av det.

    .
    Din definition av mångkultur är lustig. Du verkar tro att så fort en kultur tar upp ett annat element utifrån in i sin kultur så blir det "mångkultur" för dig.

    Jag tror du är rätt ensam om att se det så.

    .
    Det behövs överhuvudtaget ingen mångkultur för att ta till sig element av andra kulturer vilket Japan med all önskvärd tydlighet bevisar.
  • Anonym (Kaffedraken)
    zoolook1 skrev 2016-10-04 14:14:53 följande:
    Antar att du syftar på antisemitismen hos muslimska grupper här. Det är en piss i havet jämfört med situationen för judar i Ungen och Polen där nationalism och populism slagit grepp om politiken.
    Du tror på allvar att judarna lider mer i Ungern och Polen än de lider av hatet från muslimerna - i bland annat Malmö och Sverige?

    Har du något att visa upp som bekräftar den bilden?
  • Anonym (Kaffedraken)
    Bjoer skrev 2016-10-04 16:20:44 följande:
    Om det funkar så bra med engelska förstår jag inte riktigt kravet på att folk ska lära sig svenska när de kommer hit.
    Du ser inte skillnad på en kortvarig affärstransaktion och att leva resten av sitt liv i ett land med ett annat språk?

    Tala engelska kan de väl för all del försöka göra men hur tänkte du att de exempelvis skall ta till sig information från resten av samhället som lever på svenska?
  • Anonym (Kaffedraken)
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 15:55:44 följande:
    Och? Vi diskuterar MÅNGKULTUR här, inte flyktingar. Dessutom kom det många flyktingar både före och under den tiden också. Och slutligen - man importerar inte människor, såvida man inte bedriver slavhandel.
    Alla invandrare, oavsett anledning, bidrar givetvis till en ökad mångkultur. Förutsatt att de inte tar till sig den svenska kulturen.

    Finns kommuner nu där arabiska är näst största språk, till exempel och då har i praktiken inte en enda av dessa arabisktalande kommit hit som något annat än asylsökande eller anhörig till dito.

    Flyktinginvandring är definitivt en faktor när vi talar om det mångkulturella samhället.


  • Anonym (Kaffedraken)
    zoolook1 skrev 2016-10-04 15:01:38 följande:
    I USA är det inte det minsta kontroversiellt att man håller sig inom den egna folkgruppen och väntar sig att ens barn ska göra det också.
    Precis. Etniska enklaver utan blandning inom samma nationsgränser. Utan gemensamma intressen. Utan gemensamma värderingar. Utan gemensam framtid.

    Det är vad mångkulturella samhällen blir till.

    Jämförelsen med USA haltar dock lite då det i USA finns en tydligare acceptans för en dominerande majoritetskultur som lägger sig över de övriga kulturerna.

    Man svär sin trohet till flaggan. Man måste genomgå ett medborgartest för att få bli medborgare. Och så vidare.

    En tydlig markering. Du är först och främst amerikan och inte kurd/somalier/arab ...

    .
    Här i Sverige är ansatsen den motsatta: "Nej, vi ska inte ha en majoritetskultur som de andra skall anpassa sig till utan alla ska få vara som de själva vill vara"

    "Jag kom inte till Sverige för att bli svensk utan för att vara kurd", som en känd komiker (nåja) sa en gång.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 13:08:04 följande:
    Fast du missar poängen - det ÄR mångkultur!
    Kan inte du beskriva din definition av mångkultur?
  • Anonym (Kaffedraken)
    zoolook1 skrev 2016-10-04 19:59:44 följande:
    Jobbik är Ungerns tredje största parti (17%) och har antisemiter i sina led (varav en sagt "dom kan ta sina omskurna kukar och lämna landet"). 15% av ungrarna befolkning av öppet antisemitiska. Detta bleknar dock vid en jämförelse med Polen där 63% av befolkningen tror på judiska konspirationer.

    forward.com/news/world/191155/poland-poll-rev.../

    en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_contemp...


    Och i Malmö, där andelen muslimer idag kan antas ligga mellan 20-30% är inte judar längre säkra ute på gatan pga muslimsk anti-semitism:

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/12160003/Anti-semitism-in-Malmo-made-me-quit-says-The-Bridge-actor.html

    https://www.algemeiner.com/2016/04/05/swedish-jewish-activist-not-surprised-israeli-teacher-in-malmo-told-to-seek-employment-far-from-school-children-who-hate-jews/

    http://www.haaretz.com/jewish/jews-reluctantly-abandon-swedish-city-amid-growing-anti-semitism-1.301276

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/malmos-judiska-liv-tynar-bort/ .

    Så säg du till de judar som tvingas lämna Malmö att deras situation är en piss i havet i jämförelse med situationen i två östeuropeiska länder.som tvingas

    .
    Och då finns det dessutom andra länder där man mätt upp till 100% fientlighet mot judar bland muslimerna.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Bjoer skrev 2016-10-05 16:13:17 följande:
    Kortvarig affärstransaktion? Om Ericsson vill etablera sig i Kina, tror du det handlar om 3 entimmarsmöten då?

    Poängen jag försöker lägga fram är att det är lite lustigt att argumentera för att det går bra med engelska utomlands samtidigt som man försöker hävda att det är viktigt att de som kommer hit lär sig språket för att komma in i kulturen.
    Du använder kassa jämförelser för att försöka göra den där poängen.

    Eller så ser du ingen skillnad på en affärssituation och en individ som skall kunna överleva i ett samhälle där han/hon inte talar språket.

    Hur tror du att någon som inte kan svenska skall kunna hålla sig informerad om vad som händer i det svenska samhället?
  • Anonym (Kaffedraken)
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-05 18:13:46 följande:
    Flash, är du företagschef? Har du sysslat med export/import eller internationellt samarbete?
    Ja.

    Har du lust att ge din definition av mångkultur nu?
  • Anonym (Kaffedraken)
    K Kalle skrev 2016-10-06 08:29:35 följande:
    De som våldtog tjejen i rullstol på Gotland var svenskar. Fy fan. Ta ifrån henne rullstolen så att hon inte kommer därifrån och sen tvinga sig på henne.
    Ja visst. Svenskar.

    Alldeles nybakade sådana. De har alltså knappast ens fått uppehållstillstånd än.

    .
    Ska du försöka göra någon slags "mot-anfall" på det inlägg du citerar så bör du åtminstone få fakta rätt och inte som nu dra upp ett fall som bekräftar det andra inlägget.

    Eller så var du ironisk och jag missade ironin.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Bjoer skrev 2016-10-06 12:54:53 följande:
    Tja, om man kan engelska så är det inget problem. Det går väldigt, väldigt bra att klara sig på engelska i Sverige. Så bra faktiskt, att det är svårt för många som kan bra engelska att lära sig svenska eftersom svenskar skiftar till engelska när det går knackigt på svenska. Det är också det här som gör jämförelsen med affärer lustig. Engelska är inte ett språk speciellt många behärskar tillräckligt bra för att göra affärer på hög nivå, eller diskutera tekniska lösningar. När jag har försökt förklara tekniska detaljer för hög management i Kinesiska bolag har vi fått ha med tolk i många fall. Hur mycket tror du försvinner i översättningen där? Minst 50%. Samma med t.ex. Frankrike. Man märker hur det man säger inte går fram för att engelskan helt enkelt är för dålig på andra sidan.

    Så ja, jag ser skillnad. Det är lättare att klara sig i Sverige på bara engelska än det är att göra affärer med vissa länder med bara engelska. Sen beror det givetvis på vilken målsättning vi har. Att bara "klara sig" är en sak, att assimileras är något helt annat.
    Du är inte medveten om alla de som inte talar svenska som hamnar helt utanför all samhällinformation?

    Att kunna göra sig förstådd när man handlar på ICA är en annan sak än att föröka ta till sig vad som står i brevet från Försäkringskassan.

    .
    Engelska i affärer är Lingua Franca. Alla kontrakt skrivs på engelska. Alla möten hålls på engelska. All kommunikation mellan olika nationaliteter sker normalt sett på engelska. Man lär sig massor av nya engelska ord.

    Att sedan sk "main-land chinese" normalt sett suger på engelska (också) är sällan ett problem då de normalt sett håller med en elelr ett par som kan engelska.

    .
    Så din jämförelse var kass.
  • Anonym (Kaffedraken)
    K Kalle skrev 2016-10-06 14:51:41 följande:
    Det är de uppgifter jag har, annars hade jag inte kallat dem svenskar utan invandrare eller asylsökande.
    Du har dåliga källor.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?