Inlägg från: zoolook1 |Visa alla inlägg
  • zoolook1

    Vad är bra med mångkultur?

    Samhället ska tillhandahålla ett ramverk att hålla sig till i form av lagstiftning. Våld och stympning t ex ska rimligen vara förbjudet.
    Hur människor väljer att leva därutöver är inte en fråga för politiken.
    Ett mångkulturellt samhället är inget man kan välja bort. Det är bara genom olika grader av statligt förtryck som man kan likrikta människors levandssätt.
    Den nya teknologin gör att människor inte nödvändigtvis har sina grannar eller arbetskamrater som referensgrupp längre, vilket tidigare var fundamentet för hur du levde. Livsstilar kan färdas över kontinenter eller utvecklas i diskussionsgrupper på nätet. Människor startar egna skolor, bygger egna kyrkor och startar egna företag.
    Nationalstaten som normgivare för livsstil och kultur är en nostalgigrej, men det är inom ramen för den föreställningen som de hetsigaste debatterna förs. Vilka böcker man ska läsa i skolan, vem som ska var julvärd i SVT, vilka seminarier som är lämpliga att ha eller inte på ett statligt muséum. Bortsett från de som dras tvångsmässigt till den här typen av konflikter så är dessa frågor HELT ointressanta för 95% av alla människor. De lever sina liv som de vill i alla fall.
    Det finns också en "alla ska med"-tanke som är problematisk i sammanhanget. Det är också en rest av det gamla kollektivistiska samhället. Ett öppet, liberalt samhälle ger dig möjligheten att vara hur progessiv du vill men också att vara hur reaktionär du vill. Den enda rimliga hållningen till t ex månggifte tycker jag är att människor ska få gifta sig hur man vill. Vi kan tycka att det är en gammal patriarkal grej som hör det förgångna till, men det är inte statens sak att visa folket vilken riktning framtiden ligger i.

    Átt fråga sig "vad är bra med mångkultur" är ungefär som att fråga sig "vad är bra med yttrandefrihet". Den finns där nu. Monokulturen hör dåtiden till, ungefär som slaveriet.

  • zoolook1

    Något som är bra med mångkultur är att avvikande grupper inte behöver frukta att bli stenade eller brännmärkta. Zigenare och judar har fått ta en väldig massa skit i monokulturförsök (milt uttryckt).
    Monokultur kan leda till att ett folk känner sig moraliskt överlägset ett annat och t ex omhändertar andra folkgruppers barn eftersom man inte kan acceptera avvikande livsstilar.

  • zoolook1
    Fåttnog skrev 2016-10-04 13:59:19 följande:
    Men vad jag förstår känner sig judar trakasserade i många länder nu i Europa och så också i Sverige nu när mångkultur är kommen.
    Antar att du syftar på antisemitismen hos muslimska grupper här. Det är en piss i havet jämfört med situationen för judar i Ungen och Polen där nationalism och populism slagit grepp om politiken.
  • zoolook1
    K Kalle skrev 2016-10-04 14:03:29 följande:
    Jag undrar i mitt stilla sinne om folk från Irak och Somalia är lika intresserade av mångkultur. Skulle inte tro det.
    Du tänker dig att ett mångkulturellt samhälle borde bestå av etniska grupper som är speciellt intresserade av mångkultur, eller?
  • zoolook1
    K Kalle skrev 2016-10-04 14:45:08 följande:
    Eeeh, nej...

    Det funkar ju inte så bra om vissa i landet är för mångkultur medan andra grupper bara tycker att den egna kulturen är viktig. En far som hotar sin dotter med mord om hon gifter sig med en svensk man är väl knappast en anhängare av mångkultur till exempel.
    I USA är det inte det minsta kontroversiellt att man håller sig inom den egna folkgruppen och väntar sig att ens barn ska göra det också. I Sverige blir det en jättegrej om de som kommer hi inte vill gifta sig svenskt och vi spetsar till det med att blåsa upp enskilda händelser för att svartmåla en folkgrupp.
    Vi har en del av lära av den nordamerikanska mångkulturalismen. Det är en mer kosmopolitisk inställning. Man rangordnar inte kulturerna i civiliserade/primitiva.

  • zoolook1
    K Kalle skrev 2016-10-04 15:32:37 följande:
    Dvs, inte mångkultur utan kulturella enklaver. Om det är kulturella enklaver man vill ha ska man säga det, och inte mångkultur... och jag tror inte att dottern i mitt fall är lika mycket emot mångkultur som sin far. I Sverige ska svenska lagar gälla, för ALLA.

    I mitt första inlägg skrev jag att en gemensam brottslagstiftning är grunden.


    Om multikulturalism från wikipedia:


    "Multicultural ideologies and policies vary widely,[1] ranging from the advocacy of equal respect to the various cultures in a society, to a policy of promoting the maintenance of cultural diversity, to policies in which people of various ethnic and religious groups are addressed by the authorities as defined by the group to which they belong"

    Det där med kulturella enklaver är något som den amerikanska tokhögern kör med när man vill håna mångkulturen. Att Chinatown är ett misslyckande. Typ av det borde finnas en kines på varje arbetsplats i stället.

  • zoolook1
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 18:59:57 följande:
    Du tror på allvar att judarna lider mer i Ungern och Polen än de lider av hatet från muslimerna - i bland annat Malmö och Sverige?

    Har du något att visa upp som bekräftar den bilden?
    Jobbik är Ungerns tredje största parti (17%) och har antisemiter i sina led (varav en sagt "dom kan ta sina omskurna kukar och lämna landet"). 15% av ungrarna befolkning av öppet antisemitiska. Detta bleknar dock vid en jämförelse med Polen där 63% av befolkningen tror på judiska konspirationer.

    http://forward.com/news/world/191155/poland-poll-reveals-stubborn-anti-semitism-amid-je/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_contemporary_Hungary


Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?