Rödtjärnens Anna skrev 2016-08-18 22:55:37 följande:
Det går inte att filea fisk utan att behöva ta ur fisken på något sätt. Om du tror att du kan lyckas med att filea fisken så kan väl någon annan göra upp den innan du börjar filea?
Avkrokning, ihjältagandet, uttagning mm är en vanesak. För att man ska bli van måste man våga och öva.
Lycka till // en van fiskare som arbetat i fiskdisk
Jo det går det, man filéar på ett sådant sätt, att det är bara benen, huvud och inälvorna kvar.
En sak som sker, dock ej ofta.
Och det är att man punkterar gallan, men enkelt och se om det sker, då det blir starkt färgat vid det området.
Det man gör här, är att man bara tar fisken i huvudet och filear som vanligt, men se till få ut kniven rätt långt ut i magen.
Sen följer man bara ryggbenet ned mot svansen.
Dock får man vara vaksam på tre saker, att att spetsen går ut i maken, att den delen av kniven följer mitten på fisken och att närmaste delen följer ryggraden.
Sen vänder man på fisken, här gör man lika dant, men här får man se till att hålla upp magen ovanför knivspetsen.
Och där står du med två stycken fina filéer, som kräver den sedvanliga byxningen och eventuell skinnbortagande.
Och allt du har kvar är huvud, ben och inälvor som du inte behövt röra.
Denna variant kör jag av snabbhets skäl, och inte för någon rädsla för inälvor
Hitta tyvärr ingen video på detta sätt, men borde vara enkelt att förstå hur man ska göra.
Sen har man en annan som man visserligen tar ur inälvorna, men man tar inte ur fisken genom att skära upp magen.
Utan man går in via ryggen och följer benen nedåt, kapar ryggraden och drar ur allt, detta är ett bra sätt om man vill ha benfri och hel fisk.
Passar extra bra om man vill fylla den med något gott, som kanske en fänkålsblandning.
Sen finns det massor av sätt till.
Kom på en på gädda för gäng är sedan, där man jag också skippar och plocka ur magen först.
Där jag först tar ryggen(det svart som pekar uppåt när de simmar), och sen filear jag de två sidorna.
På den fileingen så slipper man ett par konstiga ben i gäddan, som är jobbiga att arbeta med annars.
Och resultatet blir 3 fina filéer.