Inlägg från: Bäbiiiis |Visa alla inlägg
  • Bäbiiiis

    BF maj 2017

    Teresiat skrev 2016-10-11 19:57:42 följande:

    Det tänkte jag också men sen läste jag på babyhjälp.se att de flesta missfallen sker INNAN vecka 12. Förvirrande :)


    "De flesta" betyder ju bara mer än 50%. Jag skulle gissa att de flesta (mer än 50%) missfall sker betydligt tidigare än så.

    Hittade detta inlägg i ett annat forum. Har inte kollat upp källan men källhänvisning finns ju längst ner om någon vill kolla:

    Här kommer vad jag tycker är lite intressant information över sannolikhet för missfall i olika graviditetsveckor. Har undrat över detta själv och hittade en studie som går igenom just detta.

    Studien är en sammanställning av 4 andra studier, men eftersom resultaten skiljer sig ganska brett beroende på vilken studie man tittar på så har jag gjort en högst personlig tolkning av ungefärliga risker per vecka som ett "snitt" av de 3 studier vars resultat låg närmast varandra. Då får man följande risker:

    Vecka 5: ca 11 %

    Vecka 6: ca 10 %

    Vecka 7: ca 10 %

    Vecka 8: ca 8 %

    Vecka 9: ca 7 %

    Vecka 10: ca 6 %

    Vecka 11: ca 4 %

    Vecka 12: ca 3 %

    Vecka 13: ca 3 %

    Vecka 14-20: från 3 % till ca 0 %, hyfsat linjärt

    Total missfallsrisk varierar mellan 11 % och 22 % (jag har utgått från total risk 11 % ovan). Missfall som inträffat innan v. 5 tas inte med i studien. Men som sagt, jag har försökt göra en egen förenkling av studien, läs gärna hela om ni är intresserade eller vill ha mer info! Ovanstående procentsatser har jag anpassat från Figure 3.

    "A Systematic Review to Calculate Background Miscarriage Rates using Life Table Analysis" by L. A. Avalos, C. Galindo, D. Li, Birth Defects Research (Part A) 94:417-423 (2012)
  • Bäbiiiis
    Emaria skrev 2016-10-12 08:06:57 följande:

    Jag antar att dessa procent syftar på alla graviditeter och inte av alla missfall? För annars är det något som inte stämmer. 11% slutar i missfall i V5, av de som klarar sig till V6 slutar 10% i MF i V6 osv. Eller? Intressant hade varit att veta hur stor andel som får MF i de olika veckorna av totalt antal MF.


    Ja så tolkar jag det också. Hittade även denna bild på en annan sida. Siffrorna är inte exakt samma så de kanske baderas på olika studier.



    Källa: spacefem.com/pregnant/mc.php&d=10&y=12
  • Bäbiiiis
    Emaria skrev 2016-10-12 08:11:03 följande:

    Räknar man på detta så är det ungefär hälften som får MF och då är inte innan V5 medräknat, stämmer det...?


    Jag vet inte. Det låter lite mycket. Jag har tidigare hört att 25% av alla bekräftade graviditeter slutar i missfall. Det beror ju på hur stort urvalev för studien var och kanske även vart i världen studien gjordes. Jag tror kanske mer att man kan använda dessa siffror för att se trenden av hur missfallsrisken avtar vecka för vecka. Och för att se att just v 12 inte är någon magisk gräns där missfallsrisken drastiskt avtar.
  • Bäbiiiis

    Nu har mina bröst blivit ömma, svullna och läcker lite mjölk. De har inte varit ömma alls tidigare så det känns skönt att symptomen fortsätter komma.

  • Bäbiiiis
    Bäbiiiis skrev 2016-10-29 12:48:30 följande:

    Nu har mina bröst blivit ömma, svullna och läcker lite mjölk. De har inte varit ömma alls tidigare så det känns skönt att symptomen fortsätter komma.


    Upps svarade i fel tråd hehe. Jag är gravid i v 11 och har inte skrivit här tidigare tror jag. Eller kanske någon gång.
  • Bäbiiiis
    Paincake skrev 2016-11-10 18:16:06 följande:

    Jag ska också ta vaccinet men får vänta till v 16, dvs tre-fyra veckor till. Hoppas bara jag inte blir sjuk innan dess.

    Hur mår ni i övrigt? De flesta har väl kommit förbi v 12 nu, right?

    Själv har illamåendet kommit tillbaka och aptiten är borta, magen är fortfarande svullen, brösten svämmar över sina bredder och jag är orimligt trött.

    Till råga på allt har företaget jag jobbar på gått i konkurs och alla har blivit uppsagda - de flesta med bara en månads uppsägningstid. Så nu letar jag jobb. Det går visserligen rätt bra, har varit på en intervju (får besked imorgon) och ska på en på måndag, men läget är inte optimalt om man säger så...


    Jag har också läst på 1177 att gravida över v 16 rekommenderas att vaccinera sig. Betyder det att man inte bör vaccinera sig innan v 16? Kan det vara skadligt? Eller är det bara så att man inte räknas som "riskgrupp" innan v 16? Jag går in i v 14 imorgon.
  • Bäbiiiis

    Jag är i v 23 och har gått upp 8 kg. 6 kg sedan inskrivningen i v 10. Jag tror jag gick upp ungefär lika förra grav och landade då på +22 kg. Det låter kanske mycket men jag upplevde det inte som jobbigt. Efter 2 veckor hade jag 6 kg kvar vilket tog 1 år att gå ner ungefär.

    Jag har inte tränat alls denna grav vilket kanske gjort att jag sluppit foglossning som jag led ganska mycket av förra grav (då jag även tränade en hel del). Dock har jag en tvååring hemma så jag ligger inte lika mycket i soffan nu som då. Finns inte tid till det.

  • Bäbiiiis

    En bekant till mig som är barnmorska säger att hon aldrig skulle vilja förlösa någon hon känner. Tänk om något skulle gå fel. Då förstörs ju antagligen den relationen. Men både som patient och barnmorska kan man ju säga ifrån om man inte är bekväm och byta barnmorska/patient.

  • Bäbiiiis

    Såhär står det på 1177:

    Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds.


    Ankissen skrev 2017-01-30 18:34:47 följande:

    Nån som har koll på när man går in i tredje trimestern? Vecka 25 läste jag men betyder det fulla v. 25 eller fulla v.24?


Svar på tråden BF maj 2017