Svar på tråden Nattningen from hell
 • Mån 29 aug 2016 20:35
  3898 visningar
  6 svar
  Inlägg från Ellie Visa alla inlägg

  Nattningen from hell

  MammaFyrklöver skrev 2016-08-29 14:18:18 följande:
  Vi har tvillingtjejer som nu är tre år gamla. De sover I våningsäng I samma rum. När de var små och sov I spjällsäng fick de somna själva (och som jag minns det gick det oftast bra). Nu sitter vi hos dem och läser, släcker sedan och sitter kvar för att de inte ska gå upp. Sen börjas det med jag kan inte sova, jag måste kissa, jag är törstig, jag vill inte sova jag ska krama pappa, jag ska kolla vad brorsan gör, du måste klia mig på ryggen du måste ligga hos mig osv osv. Nu har vi delat på dem några kvällar och nattat en var, men det går inte mycket bättre det. Vi måste ju också ha en lösning som inte är beroende av oss båda. Hur gör ni andra?
  Våra barn behöver också ca 11 timmars sömn, så jag tycker era tider låter vettiga.

  Vi har haft liknande problem en period. Det vi gjorde var att vara förberedda och se till att allt var gjort innan sängen. Sista frågan innan det verkligen var dags att stanna i sängen var "är det något vi glömt att göra eller hämta?"

  När det ofta frågades efter vatten gjorde vi så att vi ställde en mugg (med lock) vatten bredvid sängen. Hon fick dricka därifrån för att undvika att springa upp. Drack hon bara små klunkar och "för många" gånger sade vi att "efter nästa gång räcker det med vatten för ikväll, så drick färdigt så mycket du behöver".

  Vi såg till att hon kissade innan hon lade sig, så det var inte heller ett bekymmer, bara "du kissade precis, nu kan kroppen vänta till imorgon" om hon ville gå upp.

  Pappa fick sin godnattkram innan sängen, och sedan var det också klart.

  "Jag ska kolla vad brorsan gör" skulle få ett svar som "det är dags för dig att sova, du får kolla på honom imorgon" (undviker helst ordet "nej").

  Klia på ryggen, ligga bredvid osv gör vi, men blir det uppenbart att det "missbrukas" som ett sätt att hålla sig vaken så upprepas mantrat "nu är det dags att ligga stilla, vara tyst och blunda så att du kan somna gott", eller "nu räcker det för ikväll, dags att sova".

  Jag tror på att milt och bestämt avstyra alla försök till "jag skall bara". Svaret blir ett "nej det ska du inte", fast uttryckt på ett annat sätt. Efter ett tag fungerade allt detta för oss och dottern somnar nu (4år gammal) bara några minuter efter saga. Det blir ju såklart svårare med två barn i samma rum, men kanske om ni får till det med ett barn var och sedan slår ihop dem igen och försöker få det att fortfarande fungera bra? Är det ofta ni bara är en förälder tillgänglig vid läggdags? Annars kan ni ju fortsätta lägga ett barn var det närmsta året eller så.

  Är de intresserade av att lyssna på ljudboken "Kaninen som så gärna ville sova" så kan det kanske vara något.
Svar på tråden Nattningen from hell
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...