• Anonym (Sina)
    Äldre 3 Oct 12:35
    5804 visningar
    31 svar
    31
    5804

    Hur storstädar man?

    Anonym (TS) skrev 2016-10-03 12:19:53 följande:

    Jag är 24 år och har ingen aning om hur man storstädar. Jag har aspergers, nämner detta för att påpeka att jag har lite svårt att lära mig saker intuitivt, särskilt om det är saker jag inte är intresserad av. Har försökt få hjälp av habiliteringen med detta men de förklarar inte hur man tvättar fönster, hur man skurar badrum, hur man dammar osv. Utan bara ger mig ett schema över när detta ska göras.

    Till saken hör att jag växte upp med en mamma som hade mycket psykisk ohälsa så städningen hemma innebar i princip bara undanplockning om det var stökigt, diskningen om det inte fanns tallrikar och dammsugning om det var för mycket grus och päls på golvet. That's it, typ. Det var allt jag lärde lig om städning hela min uppväxt.

    Jag har någon slags idé att om man tvättar fönster exempelvis använder man fönstertvätt och skrapar av med en sådan där skrapa. Men det blir aldrig bra! Bara en massa fläckar kvar, med ränder osv. Och med tanke på min aspergers så stör det mig fruktansvärt att det inte blir bra, att det trots försök inte ser rent ut. Samma sak med när jag försöker skura golv, särskilt badrummet. Känns som om jag bara skjuter dammet och pälsen (trots dammsugning innan) runt i småhögar som jag då får gå runt efter för att plocka upp för hand. Jag kan spendera en hel dag med att försöka skrubba spis och ugn men det blir heller aldrig rent. Fortfarande fläckar kvar och det är så utmattande när jag redan har dåligt med "skedar"/energi.

    Varit hemma hos vänner och släkt som har rena fina hem utan massa damm och småfläckar överallt men de verkar ändå inte spendera all sin tid med att städa. Så rent och fint har jag aldrig haft det men vill så gärna ha nu när jag bor själv och kan ansvara för städningen. Jag vill städa men jag vet inte hur man gör...

    Således är min fråga kort och gott: hur, rent praktiskt, storstädar man?


    Men du bor själv då?
  • Anonym (Sina)
    Äldre 3 Oct 13:22
    #12
    Anonym (TS) skrev 2016-10-03 12:44:24 följande:
    Ja, bara jag och ett par katter sedan några år tillbaka. Klarar mig bra annars, bra ekonomi, sköter inköp, planering, studier, katterna, hygien osv hur bra som helst. Alltså, jag är inte dum i huvudet även om jag känner mig som det när jag ställer en sådan dum fråga men jag har aldrig haft någon som lärt mig..
    Aldrig påstått att du är dum i huve. Däremot har jag i många år jobbat med folk som har asp och bor på särskilt boende. Inte illa menat alltså. 
    Tycker det är en bra idé att surfa lite på youtube.
Svar på tråden Hur storstädar man?