• Äldre 2 Nov 16:42
    7638 visningar
    26 svar
    26
    7638

    Olycklig tupp som fryser

    Hej, 

    jag behöver ett lite akut råd angående min dvärgtupp som är ledsen :( Vi hade två hönor från början men de har gått fritt mycket i trädgården och den ena försvann och den andra blev häromdagen attackerad av grannens hund när de lyckats ta sig in i deras trädgård. Känns hemskt att vi inte stängslat tillräckligt...

    Nu är tuppen ensam och det börjar bli kallt, idag är det snöblandat regn, och maken har inte hunnit bygga klart vinterhönshuset. I nuläget har de ett litet oisolerat. Vi har tre små barn och han kommer hem sent på eftermiddagarna när det är mörkt. 

    Nu till min fråga: Vad är mest humant för tuppen, att lämna bort honom till grannen som har en inhägnad med två mobbade hönor, men som dock har massor av kvalster o rätt risigt, tills vi fått ordning på det, (men jag vill ogärna det för våra höns har blivit av med lopporna de hade från början och har fina fötter också). 

    Alternativ två är att sätta en kartong med ordentligt med strö på altanen så han kan sova där, men det borde knappast vara varmare än i hönshuset, eller ha kartongen med strö et c och ett kompostgaller för öppningen till kartongen så han kan se ut, och ställa den inne i vardagsrummet så han har sällskap på kvällen och sover varmt? 

    Tacksam för snabbt svar, jag tycker så synd om honom och det var ju inte tänkt att dra ut på tiden med det där hönshuset...

  • Svar på tråden Olycklig tupp som fryser
  • Äldre 2 Nov 18:51
    #1

    Att isolera ett hönshus och dra dit en skarvkabel till en värmelampa alt element tar ju inte många timmar vilket naturligtvis är det bästa alternativet och självklart ge tuppen några hönor som sällskap förstås ;) Köp mannen en pannlampa och så är det bara sätta igång :)

  • Äldre 2 Nov 18:52
    #2

    Ja exakt, nya hönor och värmelampa.

  • Äldre 2 Nov 19:04
    #3

    Spring och köp nya hönor till honom. Jag hade köpt minst fem om jag hade varit som du. Inte konstigt att han är ledsen. Han har ju blivit arbetslös också.

  • Litet My
    Äldre 3 Nov 04:39
    #4

    Han behöver varmare än så, de kan tom förfrysa sin kam när det blir kallt ute. Det gjorde det på våra höns vi hade när jag var barn.

  • Äldre 3 Nov 05:49
    #5

    Fixa hönshuset ögonaböj så det blir varmt och trevligt och fixa nya hönor.
    Att det skulle bli kallt kan ju knappast ha kommit som en överraskning? Det måste ju prioriteras!
    Var barnen kommer in i det hela förstår jag inte?

  • Äldre 3 Nov 06:14
    #6

    MEN ÅH LILLA TUPPEN!!! Ni måste ju se till att han har det bra! Fixa till honom på momangen!!!!!!

  • Äldre 3 Nov 06:31
    #7

    Hur går det för tuppen..? Hoppas du har bra nyheter att berätta :)

  • Äldre 3 Nov 15:52
    #8

    Hejsan, 

    nyheter så här långt är att vi kanske har tre hönor på gång åt honom, men är lite kluven till om vi ska avvakta tills vi har ett vettigt hem åt dem, eller om vi ska prioritera tuppens behov av sällskap. 

    Igårkväll fick han komma in i huset och först sitta i en kompostgallerbur och värma sig och ha sällskap, sen lyckades han rymma och gick husesyn ;) Inatt har han fått sova inne. Nu är vädret lite mildare så jag tror jag ställer ut en kartong med strö i på altanen, han verkar inte vilja sova i sitt lilla hönshus trots att det är jättemycket strö och en sittpinne där, utan föredrar fönsterblecket på altanen. 

    Det har tagit längre tid än vi tänkte att bygga ihop det, jag är sjukskriven för utmattningssyndrom och maken jobbar förskräckligt mycket och bygger dessutom väldigt långsamt, om jag tar hand om barnen halva lördagen har han typ hunnit slå i två spikar när jag tillslut inte orkar vara själv med dem längre. Önskar maken kunde ta tjänstledigt en dag och bygga medan de är på dagis... Frustrerande! 

    Vi får nog köra på att han får sova i hallen om det blir smällkallt och hoppas att maken hinner bygga klart det i helgen. 

  • Äldre 3 Nov 18:03
    #9

    Jag hade lätt låtit den sova inne. Luktar den kan du duscha honom i ljummet vatten och sen handukstorka. Jag hade två dvärghönor som va jättefrusna en kall vinter och gjorde så med dom. Om du inte får färdigt hönshuset kan ni väl bygga nåt tillfälligt eller komma på nåt, kanske en lekstuga, om den får rum på altanen. Med dom tre hönorna då förstås :)

    Hoppas det löser sig. Har du ingen "bonde" som han kan bo hos i vinter?

  • Äldre 3 Nov 18:19
    #10

    Men varför envisas ni med att ha djur om den ena har utmattningssyndrom samt behöver ta hand om barn, och den andre jobbar mycket samt har tummen mitt i handen?

    Som det är just nu så är det ju ingen av er som är särskilt lämpad att ta hand om djuren. Är det inte bättre att avvakta tills ni har bättre koll och ordning?

Svar på tråden Olycklig tupp som fryser