Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    Slöja, oavsett om det är niqab eller hijab, är en manifestation av kvinnans underkastelse under mannen. Det gillar jag inte. Och fritt val... om det fria valet innebär att man omsluts av gemenskap, gillanden och anses ärbar om man väljer slöja men utesluts ur gemenskapen, anses som en hora och blir spottad på om man väljer att inte ha slöja - är det då verkligen ett fritt val?

  • K Kalle
    Pentagram skrev 2017-02-14 09:26:58 följande:
    Är det mer av ett fritt val att inte bära slöjan om du är FÖRBJUDEN att bära slöjan? Idén är ju att tillhandahålla en miljö där det är acceptabelt att gå utan slöja och motarbeta de strömningar som försöker tvinga kvinnor att klä sig på ett viss vis, inte att kriminalisera kvinnor som fogar sig efter omgivningen...
    Jag skrev inte att slöjan ska förbjudas. Nu är inte slöjan ett klädesplagg utan en religiös symbol och en symbol för kvinnlig underkastelse, inget annat. Dock är jag inte för ett generellt förbud. Det kan dock vara motiverat med slöjförbud inom grundskolan och det måste bli lättare att lagföra personer som utsätter andra för hedersförtryck.
  • K Kalle
    Pentagram skrev 2017-02-14 11:24:43 följande:
    Är slöja i skolan öht ett problem? Barn klär sig ju gärna som sina föräldrar men jag har mina barn på skola i ett invandrartätt område och jag har inte sett en enda burka eller niqab på någon av ungarna där. Att förbjuda slöja generellt (alltså något som täcker håret men inte ansiktet) ser jag inte som motiverat.
    Men gott om hijab kanske? Flickor ska kunna springa fritt och kunna leka lika fritt som pojkar utan slöjor som är i vägen. Med slöjan kommer också ett sätt man måste uppföra sig på.
  • K Kalle
    Pentagram skrev 2017-02-14 15:26:23 följande:
    I den mån flickor inte leker lika fritt som pojkar tycks det inte ha något med just slöja att göra.
    Det hänger ihop.
  • K Kalle

    Det finns kvinnor i Iran nu också som protesterar mot kvinnoförtrycket:

    www.metro.se/artikel/s%C3%A5-tar-kvinnor-i-iran-av-sig-sina-sl%C3%B6jor-i-protest-hyllas-p%C3%A5-n%C3%A4tet-xr


    ?Slöjor på kvinnor och flickor är islamismens flagga. Terrorismen och slöjan är intimt förknippade med varandra. Det är bara i länder där islamismen härskar, som kvinnor och flickor tvingas bära slöja ? i Sudan, Afghanistan, Saudiarabien, i Daesh ? kontrollerade områden. I Gaza, på Västbanken och i Iran. Slöjan markerar islamismen,?


    säger Devin Rexvid, socionom som forskar om hederskulturen, dess våld och förtryck vid Umeå universitet. Devin Rexvid kommer ursprungligen från Iran, ett land där kvinnorna gick ut i massdemonstrationer när ayatolla Khomeini den 7:e mars 1979, dagen före internationella kvinnodagen, beordrade alla kvinnor att bära slöja. Kvinnor som innan påbudet om att ta på sig slöjor levt i ett land med västerländska normer. På plakaten skrev de:


    ?Vi gjorde revolution, inte för att få regression!?

    ledarsidorna.se/2016/04/helene-bergman-slojan-som-terrorismens-flagga/


    ?Förena er med oss i vårt trots mot den obligatoriska hijab lagen. Säg NEJ till tvingande hijab, som millioner kvinnor i Iran nu gör. Låt er inte avskräckas av uppfattningen att främlingar ska följa ett annat lands lagar. Obligatorisk hijab tvingar inte bara iranska kvinnor att skyla sitt huvud. Den Islamiska Republiken Iran vill tvinga även icke- iranier att böja sig för denna klädeslag.


    Tänk så här: Om ditt land instiftade en lag som förbjöd dig att bära hijab, skulle Iran vara det första landet som protesterade mot den här lagen.?



    Och detta var precis vad som hände när Islamiska Republiken Iran ville tvinga Air Frances flygvärdinnor att bära Hijab när de vistades i Theran iförda uniform. Iran krävde också att de skulle bära lång jacka och byxor inne i flygkabinen. Air Frances flygvärdinnor kan normalt välja om de vill ha byxor eller kjol. Men Air France flygvärdinnor kommer från Frankrike som redan 2004 beslutade att förbjuda slöjor och andra religiösa attribut i skolan.

     

  • K Kalle
    Pentagram skrev 2017-02-15 08:11:00 följande:
    Right, för töser utan slöja har aldrig blivit fostrade till att sitta still och se söta ut medan pojkar uppmuntrats till att klättra i träd...och de flickor som HAR slöja OCH uppmuntras av sina föräldrar att vara lugna kommer, om slöjan förbjuds för dem, att uppmuntras att leka fritt istället.

    Jag rekommenderar att du helt enkelt besöker en skola, det här är ett icke-problem.
    "Islamister struntar i om den lilla flickan i den stora sjalen inte kan röra sig fritt när hon leker i parken."

    www.fokus.se/2017/02/mannen-bakom-slojan/
  • K Kalle

    Nalin Pekgul:

    "Jag ser ofta tre-fyraåriga flickor med huvud och axlar täckta av ett stort huckle. När det gäller små flickor kan slöjan betyda att föräldrarna har en ambition att tidigt vänja sina döttrar att lyda. De oroar sig för att om flickorna får vänta med att bära sjal till tonåren, är det stor risk att de har blivit så pass självständiga att de vägrar att täcka sina huvuden."

    - - -

    "För många är det ingen tvekan om att slöjan förknippas med fundamentalistisk islam och därmed med kvinnoförtryck. I länder där fundamentalisterna saknar formell makt tar de sig rätten att trakassera kvinnor som inte klär sig enligt deras regler.


    För många sekulariserade muslimer i Sverige blir därför sjal eller heltäckande slöja en påminnelse om våld och förtryck."

    - - -


    www.fokus.se/2017/02/mannen-bakom-slojan/

  • K Kalle
    hipsterpappan skrev 2017-03-25 17:44:45 följande:

    Vad vet Göran om hedersförtryck? Att han inte skäms att spöka ut sig så i den vanligaste symbolen för kvinnoförtryck i den muslimska världen.


    Håller med! Kan han inte könssstympa sig också, den faraoniska varianten, när han ändå håller på?! Liksom en solidaritetshandling gentemot de somaliska kvinnor som tycker att det är en bra sed.
  • K Kalle
    KillBill skrev 2017-03-25 18:20:02 följande:

    Självklart ska hedersförtryck bekämpas men alla kvinnor som bär slöja är inte förtryckta. Det finns både kristna, judiska och  muslimska kvinnor som bär slöja av fri vilja och det kan vara lika mycket förtryck att kritisera en kvinna som bär slöja som att kritisera en kvinna som inte gör det. 


    Det spelar för tusan ingen roll om man bär slöjan frivilligt eller inte. Själva slöjan i sig är en symbol för att kvinnan är underordnad mannen oavsett om man bär den frivilligt eller ej. De som "frivilligt" bär den accepterar detta, men jag anser inte att vi ska acceptera det i ett jämställt samhälle.

    Det är tyvärr inte så att det bara är männen från dessa kulturer som tycker att kvinnor ska ha en underordnad roll utan även de flesta kvinnorna, men i vårt land har vi hunnit längre än så. Om svenska kvinnor hade haft slöja på detta sätt i början på 1900-talet hade kampen mot den ingått i kampen för jämställdhet.
Svar på tråden Den heltäckande slöjan är inte acceptabel!