• Anonya

    Tips på hur vi kan bonusbarnet att prata mer svenska!

    Svårt att göra mer under sommarperioden. Det viktigaste vore att hon får in svenska under resten av året. Som det är nu hinner svenskan rosta under året så att en stor del av er tid på sommaren går åt till att få upp den till den nivå den var tidigare. 


    Prata svenska med pappa i telefon eller på Skype är som flera sagt en mycket bra idé. 


    Ge henne prenumeration på en eller flera tidningar på svenska, tex Bamse och Kalle Anka. Det är inte säkert att hon kan läsa själv framför allt på svenska, men då kan mamman läsa för henne. 


    Skicka böcker och ljudböcker på svenska. 


    Skicka någon film (kolla att det inte finns möjlighet att välja spanskt tal) eller något spel. 


    När hon är hos er är det bra att det är mycket svenska, men det är mycket ansträngande att hela tiden leva bara på ett språk som man inte behärskar så bra och inte pratar själv. T.ex. någon film på spanska ibland kan vara jätteskönt för henne och inte förstöra inlärningen av svenska utan kanske till och med befrämja den. 


    Hur mycket umgås hon med barn när hon är i Sverige? Det är ofta lättare att våga börja prata svenska med dem. 


    Det är också viktigt att inte tjata om att hon ska prata svenska utan låta henne göra det i sin takt. Däremot uppmuntra i lämplig mängd och påminna om att det alltid blir en hel del fel när man pratar ett språk som är rätt nytt för en och att det inte gör något. 


    Kanske kan du lära dig lite spanska? Då ser hon att du bryr dig och får se dig stappla fram och använda det du kan, vilket kan göra att hon lättare börjar våga använda svenska. Det kan också göra henne jättegott att få lära dig. Ni kan tex spela spel där samtidigt som ni spelar och har roligt hon övar svenska och du spanska.


    Träffas ni och dottern något alls annat än på sommaren? Om bara pappan åker ner till Spanien blir det ju ingen svenska, men om du också åker blir det och än mer om hon kommer till Sverige.


    Blev en massa blandade tankar. En del är säkert bekant från förut. Vad gäller övrigt får ni fundera på vad som kan funka för just er.


    En sista sak som är självklar för vuxna, men ofta inte för barn: Påpeka att det inte på något sätt är så att svenska är ett bättre språk än spanska, utan peka på fördelarna med att hon kan svenska. Det allra viktigaste är nog att inte tvinga henne att prata svenska eller tvinga på henne för mycket svenska överlag, speciellt inte när hon är trött (på svenska eller allmänt trött).

Svar på tråden Tips på hur vi kan bonusbarnet att prata mer svenska!