• Medivh

    Att sila frityrolja

    Har precis skaffat en fritös, men saknar ett effektivt sätt att sila oljan efter fritering. Så tänkte kolla om det finns någon smart person som har några husliga knep på detta område...

    -Jag har testat kaffefilter, det får jobbet gjort - men tar tre evigheter och dessutom stoppar oljan igen kaffefiltret efter typ en halvliter så jag måste byta filter.

    -Jag har funtat på te-sil, men har bara te-silar av järn och är rädd att järnet drar åt sig oljan så mitt te blir oljigt nästa gång jag gör te, typ av samma anledning som det är obra att diska en järnpanna med diskmedel (är det en rimlig farhåga?).

    -Jag har testat ett hyfsat fint durkslag - men då blir oljan inte helt perfekt silad - matrestbitar följer inte med men oljan bli fortfarande grumlig. Den stora frågan är då, hur mycket spelar det roll? Är det jätteviktigt att oljan bli perfekt silad - eller räcker det med att större bitar silas bort?

    Tacksam för smarta svar :)

  • Svar på tråden Att sila frityrolja
  • Carambolan

    En saftsil borde funka. Grövre än kaffefilter men mycket tätare än en hård sil eller ett durkslag.

  • Aniiee

    Köp en saftsil eller en lös silduk (som du förhoppningsvis kan lägga i ett durkslag eller vanlig sil).


    Projekt 100 maträtter för under 30 kr per portion på g. Hittils 51. Bara 49 kvar.
  • Jill 79

    Vi använder bara en vanlig finmaskig sil (alltså sån som ser ut som en stoooor tesil. Ja lite grumligt blir det kanske(mörkare för varje gång) men inget som jag tycker påverkar smaken. Vi återanvänder många gånger innan vi byter olja. Passar på När vi ska göra något speciellt och det kanske börjar bli låg nivå och gammal olja. Då häller jag av med tratt i petflaskor och lämnar på tippen när jag har vägarna förbi.

  • KarlssonsKalle

    Tesilen borde fungera bra! Så klart kan inte järnet dra till sej oljan! Den kommer att gå bort med varmt vatten och diskmedel.

  • nnnnnnnn

    Jag gissar att din tesil inte är gjord av gjutjärn. Den är gjord av rostfritt stål. Då går det finfint att diska i hett vatten eller diskmaskin.

    Vad gäller stekpannor av gjutjärn så vill man ju att de ska dra till sig oljan, de ska inte diskas med diskmedel för att fettet försvinner - men din tesil oljar du väl inte in?

    Så använd din tesil och diska den sedan väldigt noga, skölj i kokande vatten om den inte har plastdelar, så försvinner säkert all olja.

  • Amb

    Hej. Jag har använt ett sånt där kaffefilter som är återanvändbart. Sköljer bort det värsta och kör i diskmaskin när oljan är silad.

  • klyban

    Det bästa och enklaste tipset är att låta olja stå i par dagar.
    Då har alla skit lagt sig på botten, och enkelt och hälla över det till flaskan igen.
    Och är rent.

Svar på tråden Att sila frityrolja