Forum Hjälp/Råd - Adoption
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Adoptera styvdotter

  Ons 1 feb 2017 19:05 Läst 3335 gånger Totalt 2 svar
  Ons 1 feb 2017 19:05

  Hej.

  Min man ska nu efter snart 10 års längtan och väntan försöka sig på att få adoptera min (läs vår) dotter. Han är dessvärre oerhört dålig på att fråga, förstå vad folk säger och därför blev jag inte mycket klokare efter hans förklaring på hur man går tillväga efter hans samtal till tingsrätten. De sa att de ville ha in ett vanligt mail med varför vi vill att han adopterar osv. Någon som vet om det är någon speciell mail det ska skickas till eller bara rent allmänt till en samlad mail på tingsrätten för alla ärenden? Det verkar konstigt.. 
  Vore skönt om någon gått igenom samma sak och ville berätta hur det går till, från start till mål så att säga. Det finns alltså en ''pappa'' med i bilden som säkerligen kommer att motsätta sig detta trots att han inte har någon relation till flickan. 

  Berätta gärna hur det går till, och allra helst om någon vet var jag skulle skicka det där mailet, så jag kanske får iväg det redan ikväll. 

  // Förvirrad mamma

 • Caramb­olan
  Visa endast
  Ons 1 feb 2017 19:11 #1

  Vild gissning: han var nog inte så bra på att fråga utan de bad honom maila in en beskrivning av varför han vill adoptera, så att de kan ge honom ett korrekt svar och rätt blanketter tillbaka.

 • Anonym (lala)
  Visa endast
  Ons 1 feb 2017 20:13 #2

  www.mfof.se/Documents/Blanketter/tillsan.pdf

  Här finns en länk på en blankett man kan använda sig av. Det går också att skiva det som ett vanligt brev. Brevet ska innehålla:

  *Namn, personnummer och personbevis på maken och barnet.
  *Underskrift av din make och dotterns vårdnadshavare, alltså dig om du är ensam annars även pappans. (Om dottern är myndig, henne själv.)
  *Att det handlar om en närståendeadoption.
  *Eventuellt samtycke från din dotter om att hon vill att adoptionen genomförs (om hon fyllt 12 år måste hon som huvudregel själv samtycka).
  *Kontaktuppgifter till den biologiska fadern. Om han inte är vårdnadshavare så är hans samtycke inte nödvändigt även om dottern är minderårig, dock ska hans inställning ändå klargöras och det är upp till rätten att bestämma om adoptionen är till fördel för din dotter eller inte.
  *Skälen för adoptionen (t.ex. att han funnits med i hennes liv under många år och att de har en far och dotter relation, att dotterns biologiska far inte är närvarande).
  *Det måste också framgå att han inte kommer att utge någon ersättning för att adoptera henne eller att adoptionen i övrigt sker i ekonomiskt syfte.Det måste alltså framgå att det inte har utlovats ekonomiskt ersättning i någon mån. 

  För säkerhetsskull skulle jag skriva ut brevet och adressera det till tingsrättens adress.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll