• Äldre 22 Mar 00:42
    5735 visningar
    9 svar
    9
    5735

    Adoptera efter diskussion med moder

    Anonym (ee) skrev 2017-03-21 23:59:58 följande:
    Surrogatmödraskap är inte tillåtet i Sverige. Om kvinnan (tilltänkta modern) är gift eller sambo så måste hennes partner samtycka till inseminationen eftersom hon och den eventuella maken eller sambon blir barnets föräldrar. Är kvinnan ensamstående får hon sen förra årets lagändring genomföra en insemination ändå, men då väljer läkaren givaren av spermier, se 6 kap 4 § Lag om genetisk integritet. Så det är inte säkert att inseminationen kommer att ske med (adoptiv?) pappans spermier. Skulle kvinnan genomföra en insemination och sedan föda barnet så kommer hon ensam att bli barnets förälder och har rätt att adoptera bort det. Det är dock upp till en domstol att bedöma om adoptionen är lämplig. Att ni kommit överens om ett slags surrogatmödraskap kan nog dock vara till er nackdel. 
    Om kvinnan är gift blir maken automatiskt pappa. Om kvinnan är sambo ska faderskapspappren skrivas i vanlig ordning på hos familjerätten. 

    Jag misstänker att TS tänker sig heminsemination. Det kommer vara svårt att mörka surrogatskapet som de går till en klinik (i Sverige). 

    Vid faderskapsutredningen fastställs att TS är pappan, han behöver således inte adoptera sitt barn. TS kan sedan ta över boende/vårdnad och på sikt kanske frun får göra en närståendeadoption. Närståendeadoption är inget man ska ta för givet att man får igenom. 
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Äldre 22 Mar 00:42
    #5

    Det finns en del risker: kvinnan kan ångra sig, inte vilja ge ifrån sig vårdnaden eller boendet. Kanske till och med försöker mörka vem som är den biologiska pappan. 
    Risken är att TSs fru aldrig kommer bli "mamma på pappret" åt barnet. 


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
Svar på tråden Adoptera efter diskussion med moder