• snedtak

    deklarera resavdrag

    nnnnnnnn skrev 2017-03-22 19:50:10 följande:
    Vad jag förstår (men man ska såklart läsa instruktionerna noga om man ska göra avdrag) så är det 2 timmar enkel väg från dörr till dörr.

    Så din kollega kan dra av reskostnader med bil om hon sparar 2 h på enkel väg. Var och när hon äter middag struntar skatteverket i.

    Ännu tydligare:
    Om hon tar snabbaste sättet att ta sig till tåget (bil, buss, cykel eller gå - det som tar kortast tid), har kort väntetid tills tåget kommer och går/cyklar direkt till jobbet och det tar 2 h längre tid än om hon tar bilen, då är det OK att göra bilavdrag. Samma gäller såklart när hon ska hem. Från det klockslaget som hon lämnar arbetet så tar hon sig hem på snabbast möjliga sätt och ser om hon sparar 2 h enkel väg på att ta bilen.

    Sen förutsätter skatteverket att man gör avdrag för det billigaste färdsättet med. Du skriver att en enkelbiljett kostar mer än att ta bilen fram och tillbaka.
    Men skatteverket förutsätter att man köper månadskort eller använder andra rabatterade biljetter.
    Och blir det då verkligen billigare att ta bilen? Om man räknar på samma sätt som skatteverket dvs ca 20 kr/mil för bil. Man kan inte bara räkna bensinen...

    Är det då verkligen billigare med bil, så ska hon ta bilen (om man jämför vad det kostar att köra 1 månad och göra avdrag enligt skatteverkets instruktioner och jämföra med vad ett månadskort på täget kostar)

    I stort sett rätt, men det är 2 timmar för båda resorna och inte 2 timmar per enkel väg man ska spara, dock är jag inte säker på hur man räknar det är obekväma arbetstider så att tåget inte går.
Svar på tråden deklarera resavdrag