Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Får de som jobbar på FK, soc mm någonsin dåligt samvete?

    Det är lätt att gömma sig bakom regelverket, uppenbarligen så finns det ett visst utrymme att hantera detta inom det regelverk som finns. Eftersom man i flera undersökningar visar att det är väldigt olika mellan olika delar i landet.
    Det måste ändå vara någonstans fel i handläggarens bedömning när en enskild person får rätt i högre instans.

    https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/985c426b-3e46-4acc-b719-807454f7c004/arlig-rapport-2016.pdf?MOD=AJPERES&CVID=

  • sextiotalist
    Alexi skrev 2017-03-28 12:20:55 följande:
    Men är det orimligt att människor någon gång gör fel i sitt jobb då? Hur ska det förebyggas?

    Sen är lagen kring tex sjukpenning ganska vid. Det finns ett bedömningsutrymme som handläggarna måste förhålla sig till. Och domstolen kan ju göra en annan bedömning än handläggaren, utan att något är rätt eller fel.

    Eller så saknas det vägledande avgöranden i en viss fråga, vilket ju är därför allmänna ombudet finns, för att överklaga mål så att de når högsta instans och klargörs.
    Absolut, men flera skrev att de följde regelverket, men som du skriver, det finns ett utrymme i regelverket, en del handläggare verkar vara mer strikt, andra mer mjukare.
    Jag har några långtidssjukskrivna väninnor som mött båda sorterna under resans gång. Samma innehåll i intyget har gett olika utfall.
  • sextiotalist
    Anonym (funderar) skrev 2017-03-28 12:37:44 följande:
    Vi har tre nivåer domstolar också, just för att man är medveten om att det blir fel ibland. 

    Människor är inte perfekta och lagtolkningar kan vara ett elände, bara det lilla jag har hållit på med det. Så varför utgå från att just F-kassans handläggare ska vara perfekta?
    Det gör jag inte, det jag saknade i svaret var ödmjukhet, inte svaren "vi följer regelverket".


  • sextiotalist

    En tanke som slagit mig är att man i sitt regelverk har att man inför avslag av sjukpenning måste ta en personlig kontakt med den behandlande läkaren och, om det behövs, en medicinsk expert inom området.

    Jag anser också att man hellre ska fria än fälla, dvs besluten ska grundas på att personen verkligen behöver sin sjukskrivning men att man redan, om man anser att det är tveksamt, tar in åtgärder som gör att personen antingen får den rehabilitering som behövs eller en utredning som påvisar att personen inom rimlig tid ej kan återgå till arbetet.

    Man måste även vara medveten om att en sjuk person inte är anställningsbar och för övrigt så ser jag ingen mening att pröva mot hela arbetsmarknaden om personen redan har en anställning och någon annan arbetsplats kan inte heller göra det bättre.

    jag vet att det har förekommit (min väninna arbetar på ett sjukhus med rehabilitering) både före och även nu, att FK anser att sjukskrivningen ska upphöra, trots att patienten fortfarande ligger inne på sjukhuset för rehabiltering och inte ens kan klara ett liv hemma.

  • sextiotalist
    Domesticgoddess skrev 2017-03-29 12:09:56 följande:
    Hur tänker du rent praktiskt kring att man inte ska pröva mot hela arbetsmarknaden i de fall personen är tillsvidareanställd? Tex en målare med förslitningsskador i axeln eller en förskolelärare som är ljudkänslig och har värk som gör att han/hon har svårt att böja sig, göra hastiga rörelser etc; bör han/hon skrivas av från hela arbetsmarknaden för all framtid?
    Självklart, kan man inte arbeta med sitt arbete pga de skador/sjukdomen inte går att kombinera med det arbete man gör så ska man satsa på omskolning, för vem vill ha en målare (som är det enda han kan) som inte kan måla?

    Vi har som exempel min väninna, numera sjukpensionär. Hon arbetade på ett kontor, trots att man gjorde allt på hennes arbetsplats så kunde hon inte arbeta. Vissa dagar tog hon sig inte ens ur sängen pga smärtorna och ändå ansåg FK att hon skulle prövas mot hela arbetsmarknaden. Vilket arbete skulle hon kunna ta, vilken arbetsgivare vill ha en anställd som vissa dagar inte kan arbeta?
    Hon fick rätt i nästa instans, men då fick hennes behandlande läkare förklara hennes smärtproblematik.
    Jag har en gammal klasskamrat (vår mammor är nära vänner, därav vet jag detta) som lider av ME (kronisk trötthet) och hon är nu i snurrorna. De anser att hon ska prövas mot hela arbetsmarknaden, men hon kan inte arbeta mer än max tio timmar i veckan och inte heller vet hon vilka 10 timmar hon kan arbeta. De godkänner inte hennes sjukdom utan ser bara att hon ska arbeta (att hon bara har max 10 år kvar på arbetsmarknaden och kommer med all sannolikhet bara bli sämre bryr de sig inte om), andra med ME har fått sjukpension, varför är det så olika?
  • sextiotalist
    Domesticgoddess skrev 2017-03-29 13:58:36 följande:
    Att det är olika för olika personer beror på att det inte är själva diagnosen som avgör rätten till ersättning utan hur den påverkar den enskilde.

    Jag råkar som exempel ha två väninnor med MS, den ena jobbar heltid (stillasittande men koncentrationskrävande arbete) och lever ett mer eller mindre "vanligt" liv med man, barn och fritidsaktiviteter. När hon får sina skov är det givetvis annorlunda men däremellan påverkas hon inte så mycket av sin sjukdom att den i hög grad inskränker på hennes förmåga att arbeta, socialisera osv.

    Den andra är - tyvärr, tyvärr - så påverkad att hon inte kan jobba alls (hon har fått restsymptom efter i princip varje skov). Utöver att hon är rejält fysiskt funktionsnedsatt har hon närmast konstant fatigue (vilket ju inte är helt ovanligt med MS), hon behöver hjälp för att sköta hushållet och att skaffa barn finns självfallet inte på världskartan. Samma sjukdom men helt olika konsekvenser. Tanken på att väninna 1 skulle söka sjukersättning är lika barock som att väninna 2 skulle nekas sjukersättning.
    Det vet jag, problemet är att de verkar inte tro på vad läkaren skriver om deras arbetsförmåga.

    Problemet med "alla lika inför lagen" är att en människa sjukdomsbild kan vara så olika. Exakt samma skada /diagnos kan slå så olika för olika individer.
    Jag har, tyvärr, haft mer än en väninna som fått bröstcancer, några av dessa kunde arbeta nästan heltid under behandlingen, några har varit totalt utslagna, men fått ta det som egen sjukskrivning till och från någon annan fått heltidssjukskrivning. Dvs det är ett lotteri hur en person bedöms.

    Ja, det är människor som tar besluten, inga robotar, det är jag väl medveten om. Det är därför jag anser att avslag ska behövas prövas hos fler än hos den enskilda handläggaren.

  • sextiotalist
    Less is more skrev 2017-03-30 12:40:15 följande:

    Problemet i Sverige är att vi har flera myndigheter som jobbar för ungefär samma personer. På det hela taget finns ett flertal olika ersättningar och insatser att ansöka om och en hel del personer pendlar däremellan. Det är mycket regler och ..... statistik.

    Myndigheter får regleringsbtev från reglering om var fokuset bör ligga den kommande tiden.

    Antal ärenden per handläggare är stort, vilken myndighet vi än pratar om. För att allt ska flyta på och bli bra för individen krävs ett väloljat system där allt bara flyter på.

    Dessutom behöver folk som patienter bra kontakter med sjukvården och läkare som har en helthetsbild. Väntetiderna är långa och patienter har svårt att orientera sig fram helt själv. Det gäller främst de svagaste i samhället.

    Personligen tycker jag att man kan rensa i bidragfloran, slå ihop bidrag, slå ihop myndigheter, förenkla reglerna betydligt och satsa på typ "schablonersättningar" så vet alla vad som gäller.

    En sådan förändring vore gigantisk förstås. Men 10 år senare kanske lett till ett bättre mer välfungerande samhälle.

    Självklart finns det beslut som inte är roliga för en handläggare att ta. Men sen finns det minst 10 andra ärenden där allt fungerar fnfint och individerna är nöjda.

    Såvitt jag vet sjukpenningsidan sedan 2010 helt sönderhackad i olika delmoment och regler.

    Alla myndighetspersoner i handläggning jag känner är faktiskt otroligt trevliga - men det finns förstås säkert undantag.

    Skulle kunna skriva en hel uppsats.....


    Det vore bättre om man hanterade sjukförsäkringen som vad det är, en försäkring och inte blandade ihop det med bidrag.

    Försäkringskassan hanterar ju inte bara sjukskrivningar, utan även bostadsbidrag, barnbidrag, underhåll, förstidspensioner etc.

Svar på tråden Får de som jobbar på FK, soc mm någonsin dåligt samvete?