Inlägg från: Domesticgoddess |Visa alla inlägg
  • Domesticgoddess

    Får de som jobbar på FK, soc mm någonsin dåligt samvete?

    Anonym (funderar) skrev 2017-03-28 12:37:44 följande:

    Vi har tre nivåer domstolar också, just för att man är medveten om att det blir fel ibland. 

    Människor är inte perfekta och lagtolkningar kan vara ett elände, bara det lilla jag har hållit på med det. Så varför utgå från att just F-kassans handläggare ska vara perfekta?


    Sant, jag känner mig ganska säker på att det inte finns en enda yrkesutövare som aldrig någonsin begår något fel eller misstag. När sagda yrkesutövare råkar vara kirurg snarare än butiksbiträde riskerar konsekvenserna förvisso att bli mer långtgående men faktum kvarstår ; den mänskliga faktorn känner inga yrkesbegränsningar.

    Värt att ha med sig är också att i en överväldigande majoritet av de fall där beslutet ändras vid en omprövning har nya uppgifter tillkommit när prövningen görs. Inte alltid och ofta rör det sig helt enkelt om att sjukskrivande läkare har skrivit ett mer utförligt intyg men likväl, underlaget är sällan identiskt vid en omprövning.
  • Domesticgoddess
    Anonym (funderar) skrev 2017-03-28 15:35:22 följande:

    Vi har haft väldigt frustrerande erfarenheter av vården för några år sen i samband med sjukintyg för barn. Tre av fyra läkare kunde inte prestera ett intyg som kassan godkände.

    Två försök fick vårdcentralsläkarna, medan vi fortfarande var gröna och naiva. Två avslag fick vi på ersättning för VAB-dagar.

    Sen frågade jag ut kassans handläggare på telefon exakt hur man ska skriva och vad det måste stå, och gav den informationen till läkare nr 3. Som skrev ett intyg som ändå inte svarade mot kassans krav. Intyget fick jag i posten och det var inte ens lönt att skicka in det till FK.

    Den läkaren var sedan oanträffbar i flera veckor, varpå vi i förtvivlan vände oss till en fjärde läkare på sjukhuset och hen skrev av sitt hjärtas godhet ett retroaktivt intyg för hela perioden, från 8 veckor innan hon ens sett vårt barn. Och det intyget accepterade kassan utan kommentarer.

    Jag kommer aldrig att fatta logiken i det där, men vi fick långt om länge våra VAB-pengar för hela karusellen, så det är väl bara att glömma och gå vidare.

    Eller kan det vara så enkelt att när perioden slutar med flera heldagar för uteslutande undersökningar och sedan en operation på sjukhus så blir det lättare för FK att förstå att barnet nog var sjukt? 


    Förstår er frustration! Jag jobbar med sjukpenning så vet ingenting om VAB men känner igen fenomenet.

    Själv brukar jag göra så när jag får in ett riktigt dåligt intyg - vilket tyvärr inte är helt ovanligt - att jag ringer läkaren och bokar telefontid. Det innebär såklart inte alltid att jag får in uppgifter som gör att jag kan bevilja men väldigt ofta är det så.

    Ett exempel från verkliga livet, helt nyligen, är en läkare som skrivit 'patienten säger att hen känner sig trött och nedstämd" samt "klarar inte av att arbeta pga koncentrationsbesvär". Ingenting mer! Vid samtal med läkaren frågade jag hur patienten tett sig vid undersökningen, så berättar han att hen var synbart spänd i axlarna, såg trött och sliten ut, var psykomotoriskt orolig och uppvarvad, ej avledbar. Tappade tråden i samtalet och verkade ha svårt att ta till sig information. Där får man ju väldigt tydligt bilden av en person som inte är arbetsför medan de uppgifter som fanns i intyget inte sa ett iota om vad läkaren faktiskt observerat.

    Å andra sidan är det inte helt ovanligt när man talar med läkaren efter ett sådant intyg att han/hon säger att nej, jag såg ingenting avvikande men patienten var väldigt insisterade i att han/hon inte ansåg sig kunna jobba. Så, ett telefonsamtal är svårslaget för att få klarhet i huruvida läkaren helt enkelt inte är så duktig på att beskriva eller om han/hon sjukskrivit endast för att slippa ta en långrandig och obehaglig diskussion med patienten.

    Jag är övertygad om att mycket tid och, inte minst, oro för den sjukskrivne hade sparats om a: läkarna beskrivit tydligt vad de observerat vid undersökningen och b: fk i högre grad ringt snarare än skrivit till läkaren i de fall intyget är otillräckligt.
  • Domesticgoddess
    zoolook1 skrev 2017-03-28 22:34:58 följande:

    Jag vet minst två, och det är bara här lokalt i Östergötland.


    Vet inte hur det ser ut i övriga landet men där jag jobbar har de det som "extraknäck" snarare än heltidssysselsättning.
  • Domesticgoddess
    sextiotalist skrev 2017-03-29 11:53:29 följande:

    En tanke som slagit mig är att man i sitt regelverk har att man inför avslag av sjukpenning måste ta en personlig kontakt med den behandlande läkaren och, om det behövs, en medicinsk expert inom området.

    Jag anser också att man hellre ska fria än fälla, dvs besluten ska grundas på att personen verkligen behöver sin sjukskrivning men att man redan, om man anser att det är tveksamt, tar in åtgärder som gör att personen antingen får den rehabilitering som behövs eller en utredning som påvisar att personen inom rimlig tid ej kan återgå till arbetet.

    Man måste även vara medveten om att en sjuk person inte är anställningsbar och för övrigt så ser jag ingen mening att pröva mot hela arbetsmarknaden om personen redan har en anställning och någon annan arbetsplats kan inte heller göra det bättre.

    jag vet att det har förekommit (min väninna arbetar på ett sjukhus med rehabilitering) både före och även nu, att FK anser att sjukskrivningen ska upphöra, trots att patienten fortfarande ligger inne på sjukhuset för rehabiltering och inte ens kan klara ett liv hemma.


    Hur tänker du rent praktiskt kring att man inte ska pröva mot hela arbetsmarknaden i de fall personen är tillsvidareanställd? Tex en målare med förslitningsskador i axeln eller en förskolelärare som är ljudkänslig och har värk som gör att han/hon har svårt att böja sig, göra hastiga rörelser etc; bör han/hon skrivas av från hela arbetsmarknaden för all framtid?
  • Domesticgoddess
    Tom Araya skrev 2017-03-29 12:19:11 följande:

    Det är ju inte bara att söka ett nytt jobb så är problemet löst. Även ett nytt jobb kan innehålla de svårigheter som är relevanta för det medicinska eller psykiska problemet. Ett nytt jobb kan kräva en annan utbildning. Rehabilitering av en gammal skada kan vara nödvändigt även om man byter jobb.


    Absolut kan det det och jag menar inte att "alla klarar något". Det finns onekligen ett fåtal som inte klarar av någon form av lönearbete, varken på den öppna eller skyddade arbetsmarknaden. I sådana fall bör de absolut få sjukpenning eller, om skadan/sjukdomen bedöms vara ej behandlingsbar sjukersättning.

    Däremot är det alls inte ovanligt att man klarar av vissa saker men inte andra. En person kan tex pga en olycka hamna i rullstol. Jag tycker inte alls att det är orimligt att personen då på sikt ska bedömas även i förhållande till arbeten där man kan sitta ner.

    Det vore, tycker jag, ett enormt slöseri på resurser att en sådan person skulle hamna utanför arbetsmarknaden med allt vad det innebär av socialt utanförskap, dålig ekonomi etc.
  • Domesticgoddess
    sextiotalist skrev 2017-03-29 12:25:42 följande:

    Självklart, kan man inte arbeta med sitt arbete pga de skador/sjukdomen inte går att kombinera med det arbete man gör så ska man satsa på omskolning, för vem vill ha en målare (som är det enda han kan) som inte kan måla?

    Vi har som exempel min väninna, numera sjukpensionär. Hon arbetade på ett kontor, trots att man gjorde allt på hennes arbetsplats så kunde hon inte arbeta. Vissa dagar tog hon sig inte ens ur sängen pga smärtorna och ändå ansåg FK att hon skulle prövas mot hela arbetsmarknaden. Vilket arbete skulle hon kunna ta, vilken arbetsgivare vill ha en anställd som vissa dagar inte kan arbeta?

    Hon fick rätt i nästa instans, men då fick hennes behandlande läkare förklara hennes smärtproblematik.

    Jag har en gammal klasskamrat (vår mammor är nära vänner, därav vet jag detta) som lider av ME (kronisk trötthet) och hon är nu i snurrorna. De anser att hon ska prövas mot hela arbetsmarknaden, men hon kan inte arbeta mer än max tio timmar i veckan och inte heller vet hon vilka 10 timmar hon kan arbeta. De godkänner inte hennes sjukdom utan ser bara att hon ska arbeta (att hon bara har max 10 år kvar på arbetsmarknaden och kommer med all sannolikhet bara bli sämre bryr de sig inte om), andra med ME har fått sjukpension, varför är det så olika?


    Att det är olika för olika personer beror på att det inte är själva diagnosen som avgör rätten till ersättning utan hur den påverkar den enskilde.

    Jag råkar som exempel ha två väninnor med MS, den ena jobbar heltid (stillasittande men koncentrationskrävande arbete) och lever ett mer eller mindre "vanligt" liv med man, barn och fritidsaktiviteter. När hon får sina skov är det givetvis annorlunda men däremellan påverkas hon inte så mycket av sin sjukdom att den i hög grad inskränker på hennes förmåga att arbeta, socialisera osv.

    Den andra är - tyvärr, tyvärr - så påverkad att hon inte kan jobba alls (hon har fått restsymptom efter i princip varje skov). Utöver att hon är rejält fysiskt funktionsnedsatt har hon närmast konstant fatigue (vilket ju inte är helt ovanligt med MS), hon behöver hjälp för att sköta hushållet och att skaffa barn finns självfallet inte på världskartan. Samma sjukdom men helt olika konsekvenser. Tanken på att väninna 1 skulle söka sjukersättning är lika barock som att väninna 2 skulle nekas sjukersättning.
  • Domesticgoddess
    sextiotalist skrev 2017-03-29 16:06:29 följande:

    Det vet jag, problemet är att de verkar inte tro på vad läkaren skriver om deras arbetsförmåga.

    Problemet med "alla lika inför lagen" är att en människa sjukdomsbild kan vara så olika. Exakt samma skada /diagnos kan slå så olika för olika individer.

    Jag har, tyvärr, haft mer än en väninna som fått bröstcancer, några av dessa kunde arbeta nästan heltid under behandlingen, några har varit totalt utslagna, men fått ta det som egen sjukskrivning till och från någon annan fått heltidssjukskrivning. Dvs det är ett lotteri hur en person bedöms.

    Ja, det är människor som tar besluten, inga robotar, det är jag väl medveten om. Det är därför jag anser att avslag ska behövas prövas hos fler än hos den enskilda handläggaren.


    Ah, jag missförstod uppenbarligen din frågeställning tidigare inlägg kring din gamla klasskamrat med ME som inte beviljades ersättning kontra din väninna med ME som hade sjukersättning och varför det var så olika.

    Vad gäller att ett avslag ska prövas hos flera så är det i princip så det fungerar redan nu. Innan handläggaren skickar ett sk kommuniceringsbrev - informerar om att man överväger att dra in / inte bevilja sjukpenning - kvalitetssäkras detta av en försäkringsspecialist. Även om det är handläggarens bedömning så kan specialisten (vilket ofta sker) återkoppla att ärendet bör utredas vidare, oftast då i form av att ytterligare uppgifter bör inhämtas från sjukskrivande läkare eller att ärendet bör föredras för försäkringsmedicinsk rådgivare. Detta sagt med reservation för att någonting kan ha förändrats sedan jag jobbade på kassan, slutade för ca sex månader sedan.

    Vad gäller att inte tro på vad läkaren skriver så är det snarare så att läkaren inte alltid beskriver på ett tydligt sätt varför personen inte kan arbeta eller vilka faktiska arbetsuppgifter han/hon inte kan utföra pga sjukdom.

    Det händer tyvärr att läkaren skriver att personen tex bör undvika fysiskt monotona och/eller tunga arbetsuppgifter samt arbetsställningar som innebär att arbeta med armarna ovan axelplan. I de fall personen utifrån rehabkedjan ska bedömas mot alla normalt förekommande arbeten är detta självfallet inte grund för sjukpenning. Vi frågar då sjukskrivande läkare vilka hinder som finns för att personen skulle kunna klara av ett fysiskt lättare arbete med möjlighet till varierande arbetsställning. Ibland blir svaret något i stil med att han/hon är så pass smärtpåverkad även i vila att det medför en kognitiv nedsättning som visade sig så att personen inte kunde hänga med i samtalet etc, varpå bedömningen av arbetsförmågan sannolikt blir en annan. Överraskande ofta blir svaret däremot att "ett sådant arbete bör fungera".

    Jag skulle önska att FK per automatik skickade en impuls till sjukskrivande läkare när bedömningsgrunden ändras så att han / hon visste i förhållande till vad patientens arbetsförmåga ska bedömas. Hade sannolikt sparat läkarna mycket tid i form av färre kompletteringar från FK och, allra viktigast, även inneburit färre obehagliga överraskningar för den enskilde.

    Med det sagt, läkarintygen har generellt blivit väldigt mycket mer utförliga på senare år. Som ett resultat beviljades också 97% av alla som sökte sjukpenning under 2016 det.
  • Domesticgoddess
    Anonym (disa) skrev 2017-03-29 18:26:46 följande:

    Finns det någon som inte bör undvika monotona och tunga rörelser ovan axelplan?


    Sant, jag uttryckte mig illa. "Klarar inte av / får ökad smärta av", skulle det varit.
  • Domesticgoddess
    Anonym (A) skrev 2017-03-29 19:57:32 följande:

    Det skulle vara trevligt,om en Försäkringsläkare här, kunde tala om för oss. Hur det går till? Det väl klart att någon läser detta? Ser fram emot det..


    Är förvisso inte försäkringsmedicinsk rådgivare men om utifall att någon sådan läser; hur går vad till och vad är det du vill att de ska tala om?

    Det finns ju inte så många av dem tyvärr, jag jobbade på ett av landets större kontor och där fanns tre. Det kan knappast kallas ett normalt förekommande arbete mao men vem vet, kanske att någon av de som trots allt finns i riket hänger här.

    Om inte, googla "försäkringsmedicinsk rådgivare" så hittar du på första sidan en annons där Manpower söker sådana å FK's vägnar, arbetsbeskrivning finns i annonsen. Om det är en sådan du efterfrågar alltså.
  • Domesticgoddess
    Anonym (bb2) skrev 2017-03-29 20:53:36 följande:

    Om ingen svarar beror det nå på att ingen förstår dina frågor. Helt ärligt.


    Med risk för att låta elak, måste hålla med här. Tror du får fler och bättre svar om du är lite mer konkret i dina frågeställningar. Just i det här fallet kan det som sagt vara svårt att få svar oavsett då det som sagt inte finns så fasligt många fmr i riket i stort.
  • Domesticgoddess
    Domesticgoddess skrev 2017-03-29 21:20:15 följande:

    Med risk för att låta elak, måste hålla med här. Tror du får fler och bättre svar om du är lite mer konkret i dina frågeställningar. Just i det här fallet kan det som sagt vara svårt att få svar oavsett då det som sagt inte finns så fasligt många fmr i riket i stort.


    Blev lite galet här; mitt svar var avsett för anonym A.
  • Domesticgoddess
    Anonym (Allvarligt!) skrev 2017-03-30 13:25:03 följande:

    Absolut! Däremot kan du behandla två individer olika pga att de har olika förutsättningar för att klara av ett visst sjukdomstillstånd.

    Som någon sa så finns det personer som inte reagerar knappt alls på tex cytostatika, medan andra blir sängliggande. Här måste ju ni som handläggare göra bedömningen utifrån hur individen mår, inte utifrån ett genomsnitt eller en randomläkares antagande, och om era direktiv säger något annat måste ni påtala att direktiven är felaktiga.

    Det är i det läget man ser skillnad på duktiga handläggare och mindre duktiga sådana. En duktig handläggare strävar efter att göra rätt och följa meningen med direktiv och lagar (och har vad jag förstår oftast faktiskt mandat att göra det med). En mindre duktig handläggare strävar efter att följa direktiv och lagar och bryr sig inte om att tänka längre än så.


    Helt enig! Det är också därför det är så enormt viktigt att den enskilde läkaren i sitt intyg beskriver hur den aktuella diagnosen påverkar just den patient han / hon har framför sig. Det försäkringsmedicinska beslutsstödet är och bör aldrig vara annat än just riktlinjer för sjukskrivning vid olika diagnoser.
  • Domesticgoddess
    sextiotalist skrev 2017-03-30 13:22:00 följande:

    Det vore bättre om man hanterade sjukförsäkringen som vad det är, en försäkring och inte blandade ihop det med bidrag.

    Försäkringskassan hanterar ju inte bara sjukskrivningar, utan även bostadsbidrag, barnbidrag, underhåll, förstidspensioner etc.


    Både ja och nej...jag har arbetat både med privat sjukförsäkring och med sjukpenning på FK. Det finns så väldigt många fler begränsningar inom en privat sjukförsäkring att en faslig massa människor stått utan ersättning om FK tillämpat samma principer.

    Ett samhälle i vilket den enskilde får ta konsekvenserna av sitt sjukdomstillstånd själv om han / hon kan anses ha bidragit till det i hög grad genom tex för mycket alkohol eller självskadebeteende vore, tycker jag, ett alltför elitistiskt samhälle. Bättre att sätta in resurser för att förebygga ohälsa än att låta FK agera moralisk väktare på det sätt privata försäkringsbolag gör tycker jag.
  • Domesticgoddess
    Anonym (disa) skrev 2017-03-30 14:44:32 följande:

    Ja eftersom det är en försäkring.


    En generös sådan med väldigt låga krav på att man ska betala sin premie för att omfattas av den. Vilket mestadels är bra.
  • Domesticgoddess
    Anonym (disa) skrev 2017-03-30 15:02:20 följande:

    Det står någonstans i tråden att sjukförsäkringen går med vinst och till och med finansierar offentlig verksamhet. Det tolkar jag som att försäkringspremien är tillräckligt hög i förhållande till vad man får ut av den.


    Beror på vad man jämför med antar jag ; min kommentar var i avseende till huruvida man borde tillämpa samma kriterier som vid en privat sjukförsäkring. Vilket jag inte anser att man ska då det medfört att så många människor hade kvalificerats från att få sjukpenning.
Svar på tråden Får de som jobbar på FK, soc mm någonsin dåligt samvete?