Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    Får de som jobbar på FK, soc mm någonsin dåligt samvete?

    Jag har hjälpt många genom byråkratidjungeln många gånger och av erfarenhet måste jag tyvärr säga att de flesta som jobbar på Försäkringskassan och socialen saknar empati. Och nej, jag pratar inte om besluten de fattar, utan att de visar noll medkänsla då de ger besked som försör folks liv. Många verkar rent utav se ner på de som söker bidrag av olika slag.

  • Glinda från Oz
    Anonym (disa) skrev 2017-03-28 18:56:47 följande:

    Fast behöver de ha empati? De är ju inte på jobbet för att tycka synd om folk utan för att verkställa lagen.


    Ett exempel på ett empatilös svar. Jag pratar inte om att tycka synd om någon utan att visa medmänsklighet, det är något alla borde göra oavsett vart man jobbar.
  • Glinda från Oz
    Anonym (Phl) skrev 2017-03-28 19:08:06 följande:

    Hur tycker du att handläggare ska visa medmänsklighet konkret? Är det särskilda ord du tycker passar bättre än andra? Har du några exempel?


    Om du inte vet vad medmänsklighet är kan jag inte hjälpa dig tyvärr. Det handlar inte om specifika ord utan om röstläge, ansiktsuttryck och kroppsspråk.
  • Glinda från Oz
    Anonym (Carina) skrev 2017-03-28 19:21:19 följande:

    Hur anser du att de bör göra när de ger folk avslag? Vi är myndighetsutövare. Min lojalitet är hos arbetsgivaren. Jag kan känna för en klient, men det skulle bli märkligt om jag gav uttryck för det i mötet.


    Fast om du ger en klient ett besked som du vet kommer sluta i ett självmordsförsök, hur kan din lojalitet då vara hos din arbetsgivare? Jag fattar att du måste ta det beslutet, men du måste ju känna att det är fel samtidigt.
  • Glinda från Oz
    zoolook1 skrev 2017-03-28 23:25:50 följande:

    Hur tänker du? Ska man få en utbetalning för att man hotar ta sitt liv?

    Ett beslut om utvisning eller omhändertagande kan man ju avstå ifrån att verkställa, men i fallet med FK så är det ju folk som hotar ta sit liv om de inte får pengar. Den som hotar ta sitt liv i den situationen ägnar sig praktiskt taget åt ekonomisk utoressning mot staten.

    En statstjänsteman ska vara lojal mot staten. Står han på någon annans sida är han korrupt.


    Jag tycker systemet är extremt ohumant som orsakar så mycket stress att det kan leda till ett självmordsförsök. Det är inte vettigt för någon att folk oroar sig för att hamna på gatan, och i några fall blir det så också. Jag säger inte att man ska godkänna det enskilda fallet pågrund av det här, det jag säger är att reglerna måste göras om.

    Jag har aldrig pratat om att hota, jag talar om att faktiskt göra det. Sedan kan man upplysa om det eller låta bli. I vissa fall är det helt uppenbart att det blir konsekvensen fast det inte sägs rent ut.

    En socionom är en människa också, de har exempelvis rösträtt och behöver alltså inte alls stå på "statens sida"
  • Glinda från Oz
    Anonym (FK) skrev 2017-03-28 23:18:15 följande:

    Nu är det ju lyckligtvis extremt ovanligt att ett negativt beslut medför ett självmordsförsök. I de fall personen är uttalat suicidal är vårdas han/hon oftast inneliggande, det är inte så att FK vet att personen kommer att försöka ta sitt liv medan vården är helt omedveten om det.

    Självmordshot däremot är inte helt ovanliga. I de fall vi mottager sådana är det vanligaste att man genast kontaktar personens vårdgivare eller, i de fall det känns akut och seriöst, polisen.


    Jag har varit med om det. Det är inte alls säkert att personen blir inlagd, det är enormt tryck på psykiatrin och alla söker inte hjälp då de behöver. Visst kan man ringa polisen, men då kan det redan vara försent.

    Tycker du inte själv att det känns hemskt att jobba på ett ställe där folk hittar att ta livet av sig pågrund av era beslut? Känns det inte fel att behöva utsätta dem för den stressen även om det står i er arbetsbeskrivning?
  • Glinda från Oz
    Anonym (disa) skrev 2017-03-28 23:11:08 följande:

    Men det är väl inte tjänstemannens fel att medborgaren är eller blir självmordsbenägen.


    Så därför ska man inte visa någon empati alls utan bara skita i personen? Jag skulle i alla fall må väldigt dåligt om jag utsatte någon för det även om jag tvingades att göra det.
  • Glinda från Oz
    Anonym (disa) skrev 2017-03-28 23:09:01 följande:

    Men en tjänsteman är inte anställd för att ge psykiskt stöd utan för att verkställa lagen. De behöver såklart behandla alla sakligt och med respekt men det är ju en annan sak.


    Jag pratar om medmänsklighet, inte att de ska vara terapeuter. Oavsett om man jobbar i kassan på Konsum, på biblioteket eller som forskare bör man visa medmänsklighet mot de man möter, jobbar man med utsatta människor är det extra viktigt.
  • Glinda från Oz
    Anonym (Phl) skrev 2017-03-29 06:53:44 följande:

    Om du inte själv kan beskriva vad det är du efterfrågar eller definiera vad det är borde du kanske kan kritisera andra för att inte utöva det.


    Medmänsklighet är en så grundläggande egenskap så alla borde förstå vad det är. Antigen spelar du dum, eller så har du ett svårt funktionshinder som gör att du inte vet vad medmänsklighet är.
  • Glinda från Oz
    Alexi skrev 2017-03-29 08:21:57 följande:

    Fast hur ska systemet förändras? Ska alla som vill få? Alla som hotar med självmord? Alla som gråter? Inte särskilt rättssäkert system...

    Med tanke på hur mycket sjukskrivningarna går upp och ner i Sverige så beror ju inte all sjukskrivning på sjukdom utan på andra faktorer. Ta bort FKs roll och sjukskrivningarna går sannolikt upp ännu mer. Mindre pengar till annat i samhället.


    Hur står det till med läsförståelsen? Jag skrev i det inlägget du citerade att folk som gråter, hotar med att ta livet av sig etc, inte ska få för att de gör det utan att systemet ska göras om.

    Alla borde få så pass mycket att de har mat för dagen och tak över huvudet tycker jag. Ingen ska hamna på gatan eller svälta, jag tycker inte det är orimligt eller ens särskilt stora ambitioner.

    Att inte godkänna en sjukskrivning är en sak, att inte ge några pengar då till och med FK anser att någon är sjuk är en helt annan.
Svar på tråden Får de som jobbar på FK, soc mm någonsin dåligt samvete?