Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    AniieeHär skrev 2017-03-31 14:52:07 följande:

    Lite svårciterat, här (eller så är jag bara lat, ven vet =P) men, ska försöka svara på lite frågor. Förutsatt att jag inte svälter ihjäl under tiden..... fan vad jag är hungrig.....

    Anywho....


    Tack för att du tog dig tid och svarade....många intressanta svar.
    AniieeHär skrev 2017-03-31 14:52:07 följande:

    Om det fanns könsneutrala omklädningsrum där du går och simmar, tränar el.dyl. som du nyttjar, känner du dig då bekväm att dela det med vuxna vars fysiska utseende tyder på motsatt kön till dig? Ja. Jag förutsätter dessutom att det i sånna omklädningsrum finns bås, precis som det gör i könskodade omklädningsrum, som man kan välja om man skulle känna sig obekväm.


    Jo, det förstår jag, men jag tänkte nog sammanhang och platser där det är snudd på oundvikligt att man ser varandra mer eller mindre nakna. Offentliga duschar finns ju som är flera helt öppna brevid varandra eller i bås med en sida öppen och i bastun finns ju heller inga bås. Jag har i alla fall inte kunnat gå på badhus eller idrottat utan att se folk nakna i samband med omklädning, dusch och bastu, likaså att andra sett mig naken.
    Det kanske är så just för dig att du då undviker sådana platser och tillfällen, men jag försöker ju se detta ur ett större perspektiv.

  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-03-31 14:55:45 följande:
    Tom Araya skrev 2017-03-31 14:13:35 följande:
    Om en person som känner sig obekväm med den könstillhörighet de är födda till bemöts med att det är okej att beteckna sig som ett annat kön, vart hittar man då motivationen till både förklara och driva utvecklingen till att pojkar och flickor på många sätt har och ska ha samma möjligheter?
    Jag säger inte att man på något sätt ska förbjuda eller hindra någon till könsidentitetsfunderingar, men fokus på problemen med jämställdhet kan tappas om det biologiska könet görs helt oväsentligt.

    Jag måste nog säga att jag inte riktigt förstår din agenda eller vad det är du föreslår eller argumenterar för i den här tråden. Men jag föreställer mig att för oss som inte vet vad det innebär att vara transsexuell är det antagligen svårt att förstå hur djupt det kan kännas för någon som upplever sig vara i fel könskategori. Och du och jag kan antagligen inte helt förstå varandra heller, då vi har så olika perspektiv på frågan. Som jag förstår dig ser du det som att barnen är födda till en viss "könstillhörighet", men från mitt perspektiv är det vi vuxna som kategoriserar barnen vid födseln och ibland blir det fel, även om det oftast blir rätt.

    Jag kan nog känna ibland att det känns "obekvämt" i min egen könskategori, eller att normen skaver, men min identitet som flicka eller kvinna har jag ändå aldrig tvivlat på. Så jag tror att det går betydligt djupare än så hos dem som vill definiera sig själva och jag tänker bara inte försvåra det arbetet, som antagligen är svårt nog som det är, för någon.
    Med född könstillhörighet avser jag att personen i fråga biologiskt helt rakt igenom är pojke eller flicka, ingen som helst tvivel finns om det rent fysiskt.

    Vad jag menar är att jag spekulerar i en potentiell risk för att man kan komma att tappa motiven till jämställdhetsutvecklingen och i den hur man hanterar frågan bland barn, om alternativet läggs fram att istället beteckna sig själv som det andra könet. Det är inte så att jag har några moraliska invändningar mot att folk känner sig obekväma med sin könsidentitet och vill byta den, utan mer om hur samhället hanterar situationen som uppstår på bästa sätt utan att tappa viktiga frågor.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-01 16:47:46 följande:
    Om "alternativet läggs fram"? Menar du alternativet att själv välja kön? Jag kan inte föreställa mig att ens den ivrigaste genuspedagogen aktivt erbjuder barnen ett sådant alternativ, utan det måste självklart komma från barnen själva, något annat vore helt orimligt. Jag är inte heller orolig för att man ska tappa motiven till jämställdhetsutvecklingen bara för att man är öppen för att det finns barn vars könsidentitet är en annan än deras tillskrivna kön.
    Jag missade att ta med en detalj och det är avgenusifieringen som pågår och som likväl kan få som påföljd att man glömmer ta diskussionen om gamla förlegade könsroller och jämställdhet.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-03 00:20:14 följande:
    Det tror jag inte! Det är som regel de som ogillar förlegade könsroller och som har ett starkt intresse för jämställdhet, som också gillar att fundera på genus och sitt förhållningssätt till det.

    Jag kan inte heller påstå att jag ser några tecken på någon "avgenusifiering" som pågår, utan de flesta barn jag möter gör kön på ett rätt så tydligt sätt, så antingen har "avgenusifieringen" ingen särskilt stark effekt, eller också är den bara en myt (jag lutar åt det senare).
    Jag beskrev ett verkligt fall som man kan anta är på väg ut på bredd i och med att det är inom kommunal verksamhet.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-03 10:57:06 följande:
    Att inte automatiskt dela in barnen i grupper enligt kön, eller att inte i tid och otid kalla barnen för "pojkar" eller "flickor", tycker inte jag är detsamma som att avgenusifiera barnen. Däremot kan man kanske beskriva det som att avgenusifiera sitt eget bemötande av barnen och det kan jag bara se som positivt.
    När man systematiskt slutar använda könspronomen börjar det för mig likna avgenusifiering. På vilket annat sätt skulle sådan kunna ske?
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-03 11:25:51 följande:
    Vem har systematiskt slutat använda könspronomen? Det låter som en nidbild.
    Återigen...beskrivet fall.
  • Tom Araya
    Haskel skrev 2017-04-03 12:11:11 följande:

    Jag vill påstå att hela denna diskussion egentligen är en ickefråga/ickeproblem. Det är snarast ett "problem" som är skapat av "extremfeminismen". Att "kön enbart en social konstruktion".
    Den kan liknas vid allt snack om "förtryckta svarta människor". Att man inte fick säga negerboll, sjunga svenska nationalsången etc etc etc.

    Jag har pratat med några, och även träffat några transgenderpersoner. De flesta tycks anse att saken är självklar. Nämligen att de är födda i ett kön, som känns fel. Men att biologin inte går att ändra på. De är ju inte dumma, och tror att någon tvingat dem att födas i fel kön. Dessa har gillat att det finns två kön. De ville bara byta, eller vara lite både ock. Inte ens de vill ha ett "hen", enligt min erfarenhet. De som inte velat operera sig har bytt om där de ska enligt deras biologiska kön etc. De jag har pratat med, har även varit stolta över den de är. Alltså att de varit födda i ett kön och sedan bytt, eller lever som ett annat. Jag har inte upplevt att de känner sig förtryckta.
    Frågan är alltså bara påhittad för att lättkränkta extremfeminister vill ha total jämställdhet, genom att ta bort den "förtryckande" mansnormen.


    Mycket intressant och debatterbart inlägg (skall inte tolkas som ett ifrågasättande av mig).
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-03 12:20:15 följande:
    Menar du det du skriver i inledningen, "Jag känner en del folk som jobbar på skola/förskola och där har detta tydligen börjat få genomslag, barnen ska inte längre delas upp, räknas eller benämnas som pojke eller flicka, utan det ska vara könsneutralt"? Betyder det i praktiken att dina bekanta benämner alla barn som "hen" menar du? På riktigt?
    Din specifika fråga har jag inget svar på, men enligt deras nya riktlinjer skall könsspecika pronomen undvikas, vilket kan göras på flera sätt, även utan att använda "hen".
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-03 12:59:54 följande:
    Nå, jag tror inte att du behöver vara orolig för att det ska slå på bred front. Bruket att använda hen på sätt som är funktionella har dock redan slagit på bred front. Men då handlar det inte om att man använder det om verkliga personer som faktiskt identifierar sig som han eller hon (som de flesta gör). 
    Riktlinjer för kommunal verksamhet brukar inte gälla enbart en specifik enhet som skola eller förskola.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-04 00:45:15 följande:
    Vilken kommun har riktlinjer som säger att man ska avgenusifiera barnen? Det låter som rent hittepå för mig.
    Den här förskolan ligger i Stockholms stad och ingår som en av tre eller fyra under samma FS-ledning.
Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?