Inlägg från: Venator |Visa alla inlägg
  • Venator

    Mormor/farmor respekterar inte vårt beslut att inte ge socker till vårt barn

    Jag och min man fick vårt första barn för 4 månader sedan. Båda två är väldigt medvetna om vad vi äter, vi äter sällan godis. Mycket ekologiskt. Vegetariskt några gånger i veckan osv. Vi har valt att inte ge vårt barn socker i form av godis, bullar, kakor, läsk, you name it. Så länge vårt barn inte vet vad godis och kakor är och så länge vårt barn inte frågar själv om h*n får smaka så tänker vi heller inte ge det till vårt barn.

    Detta är väääldigt svårt att acceptera för min mamma och min svärmor. De vill helt enkelt inte acceptera det. Nästan varje gång vi ses så påpekar dom någonting om att ge vårt barn godis fast jag och min man säger VARJE GÅNG att vi inte vill ge socker till vårt barn.

    Några saker de har sagt de senaste gångerna:
    "Jaha, vad ska jag ge dig i påskägg i år då? Du är ju för liten för det mesta. Men nästa år. Då ska du få ett stoort påskägg med MASSA godis."
    "Åh jag längtar tills jag får vara barnvakt och vi kan äta massa godis framför en film."
    "Vänta bara, snart kommer du få äta hur mycket bullar du vill hos mormor."

    Och jag säger, varje gång, att vi tänker inte ge socker till vårt barn och vi vill gärna att ni respekterar det. Då kommer kommentaren "Mäh, vad taskig mamma är. Ja eller hur? Visst är mamma taskig? Vad elak mamma är som inte låter dig äta kakor och godis." Jag blir galen!

    HUR får jag dom att respektera vårt beslut? Både jag och min man känner att om dom inte kan respektera det så kommer vi heller inte vilja åka hem till dom när vårt barn äter riktig mat, för vi anar att helt plötsligt kommer en stor godisskål stå framme och farmor/mormor kommer bara RÅKA ge vårt barn godis.

    Har ni varit med om liknande? Hur hanterade ni/mor-farföräldrarna det? Och har ni något bra "svar på tal" när dom pratar med vårt barn om hur dumma/elaka/tråkiga/taskiga föräldrar vi är?

  • Svar på tråden Mormor/farmor respekterar inte vårt beslut att inte ge socker till vårt barn
  • Venator

    Sant. Känns onödigt att tjafsa om det nu, men jag blir bara så provocerad när de vägrar förstå/acceptera det vi säger.

  • Venator
    Stårschan skrev 2017-04-10 10:07:48 följande:

    Fick du själv bullar/godis av din mamma och mormor när du var liten? Tog du skada av det? Hur ofta kommer barnet att träffa sin mormor? Är det viktigare för dig att ditt barn blir helt sockerfritt under årets alla dagar än att ni har en bra relation?

    Visst är det bra att undvika socker, men det är trots allt inte ett gift. Det är inte som om din mor hotar med att lära barnet att kedjeröka. Om det handlar om ett par gånger om året så kanske du kan vara lite mer öppen. Barn är snabba på att lära sig att det är olika regler som gäller i olika hem.


    Jag fick hur mycket bullar jag ville, extra socker på sötad yoghurt, 1 kilos godispåse till lördagsgodiset. Jag var överviktig som barn och hade svårt att hänga med de andra barnen när de spelade fotboll t.ex. Och blev kallad för grisen.


    När vårt barn är gammal nog så tycker vi att det är okej att hon får en bulle när det vankas fika. En bulle. Jag kan inte svara för hur det blir hos min svärmor, men min mamma kommer inte nöja sig med en bulle.
    Och det som provocerar mig är att hon vägrar respektera vårt beslut. Jag försöker få henne att förstå att när tiden är inne så får hon smaka en kaka, men min mamma vill gärna proppa i henne bullar, godis, kakor så fort hon börjar få tänder.

  • Venator
    Anonym (Ndndn) skrev 2017-04-10 10:11:34 följande:
    Sen håller jag med Stårschan. Misstolka mig inte, vi ger inte vårt barn läsk, saft, godis, chips men däremot så får han äta en bulle om vi är på kalas eller lite glass om han har feber (för att sänka tempen och för att han ska få i sig någonting överhuvudtaget). Man kan begränsa utan att förbjuda. Ditt barn kommer inte då diabetes eller övervikt av att äta en bulle var tredje månad.
    Självklart ska vårt barn få en bulle eller en glass när det är kalas. Vi tänker inte förbjuda, men begränsa. Men just nu är vårt barn 4 månader och redan nu pratar de om att proppa i h*n massa godis. Och just min mamma vet inte vad "begränsa" betyder. Allt med henne ska bli så överdrivet. Vankas det fika så bjuder hon på minst 3 sorters kakor, läsk, bullar, förmodligen smågodis också snart. Men så länge vårt barn inte vet vad godis och kakor är så känner vi inget behov av att ge henne det.
  • Venator
    Ensamma pappan skrev 2017-04-10 10:18:29 följande:

    Vilket trams!

    Dom säger ju bara detta av omsorg samt kärlek till sitt barnbarn.
    Sen är det väl inte som så att dom kommer vara hos dom 24/7 utan bara nån gång ibland så bad är problemet om dom får lite socker ibland ?

    Frågan är om din man är så pigg på detta eller om han bara är styrd av dig, o dessutom, snart får han väl inte äta en redig biff heller..Stackare...


    Haha wow. Min man är värre än mig när det gäller socker till vårt barn, kan du tänka dig det? Förmodligen inte, för det är ju alltid kvinnan som styr mannen och hans vilja.
  • Venator
    Anonym (känner igen mig) skrev 2017-04-10 10:21:34 följande:

    Jag känner igen hur jag kände när vi fick barn, främst gällande svärmor. Min mamma har jag alltid haft en öppen och bra relation med och hon vet sedan tidigare att säger jag att så här är det, gällande mitt liv, så är det bara att acceptera. Annars riskerar man att inte få träffa mig/oss förrän man visar respekt för hur vi lever vårt liv. Så hon har alltid gjort sitt bästa att följa de regler vi har satt upp för vårt barn. Svärmor däremot hade jag aldrig haft några diskussioner med innan vi fick barn. Jag hade aldrig vågat säga ifrån de gånger hon klev över en gräns. Det ställde verkligen till det när vi fick barn. Första halvåret speciellt var väldigt jobbigt. Dels var jag känslig och dels behövde vi delvis forma om vår relation. Jag tog mycket hjälp av min man som fick säga ifrån men sen vågade jag mer och mer säga till själv. Det gäller att våga ta ett allvarligt samtal i lugn och ro, att få dem att förstå allvaret. Barnet morfar sa en gång till  mig att "vänta bara tills han kommer hit själv, då ska vi...", alltså de skulle göra saker som vi inte vill. Då sa jag bara "Då vet jag det. Det innebär ju att han inte kommer få komma till dig själv förrän vi anser att han är tillräckligt gammal för att göra de sakerna."


    Min svärmor som vill göda med kakor och bullar klarar av att hålla sig från det efter att vi har pratat med henne. Hon överför det istället till annat, sådant som han tycker om och får äta finns det ingen gräns för hur mycket hon ger honom om vi inte säger stopp. Så det går tydligen att överföra till annat.


     


    Tack för svar!


    Jag har sagt till min mamma att t.ex. frukt får vårt barn äta hur mycket h*n vill av. Bjud på ett stort fruktfat med massa olika, roliga frukter om hon känner att hon måste bjuda på något gott. Men det kommer liksom inte in hos henne. Det är antingen bullar och godis eller ingenting alls. Och jag vill ju helst inte hota med att då kommer vi inte komma på besök/lämna över barnet ensam hos henne (men ibland har man god lust när man blir så provocerad som jag blir).


    Jag har försökt prata lugnt och sansat med henne, men då får man bara höra hur tråkig man är.

  • Venator
    Anonym (Ndndn) skrev 2017-04-10 10:22:28 följande:
    Det håller jag fullständigt med om. Sonen har börjat fråga efter det först nu och han är 3 år.

    Men det är enkelt när ni är med, säg nej och ta bort. Erbjud frukt istället och ifrågasätter dom eller tjafsar så säg bara "vårt barn, vårt beslut." Och börjar dom argumentera reda nu så säger du att det är inget att diskutera och så byter du ämne.

    Det är tröttsamt med folk som inte lyssnar jag vet det, men det är bara att stå på dig.
    Får nog stå på mig lite mer och säga som du skriver. Vårt barn, vårt beslut. Slutdiskuterat.
  • Venator
    Niko92 skrev 2017-04-10 10:21:50 följande:
    Visst är det kanske onödigt men jag får megaflipp när de säger att man kan doppa nappen i choklad vid 3-4mån så bebis får smaka. Finns ingen anledning att bebis ska smaka så tidigt. Jag känner att jag vill ha raka puckar från början men de verkar inte förstå :(

    Precis, finns ingen anledning att så små barn ska behöva smaka sånt.


    Svärmor sa strax innan vårt barn blev fyra månader "Åh, jag längtar tills h*n får börja med smakportioner. Morotspuré, potatis, glass"


    Man ba, eeeeh. Vadå glass?!

  • Venator
    Niko92 skrev 2017-04-10 10:38:56 följande:
    Nej men det finns kanske en bakgrund till att vi gör det nu. T.ex att min pappa har cancer och att jag vill spendera så mycket tid så möjligt med dem. Sen gör man själv som man vill med sina familjer. Jag tycker att familjen alltid kommer först i alla lägen. Jag har bott hemifrån sen 7år tillbaka och jag tycker vi klarar oss väldigt bra. Jag vill inte att mammas "socker" beroende ska förstöra den relation vi har idag. Jag vill att mitt barn ska vara omringat med kärleksfulla männsikor och jag tror på att det är viktigt med ett stort nät av människor man litar på när man får barn. Alla har ju inte samma relationer till sina familjer och det tycker jag man får respektera ;)

    Förstår hur du menar. Jag vill inte heller förstöra den relation jag och min man har till våra föräldrar (vi träffar våra föräldrar minst 1 gång i veckan), men jag anser inte att jag ska behöva vika mig i den här frågan bara för att det inte ska förstöra vår relation. Det är ju ändå vårt barn och vårt beslut och det måste ju respekteras av andra.

  • Venator
    Anonym (Ndndn) skrev 2017-04-10 10:46:50 följande:
    Jag var hos läkaren med min 10 månaders som hade haft feber i 2 dygn, han sa: ge henne glass. När de är sjuka kan man strunta i om det inte är lördag. Jag sa: Ööh nej. Hon får inte socker oavsett.

    Lär dig göra nyttigt godis, jag brukar göra isglass till barnen. Smoothie på tex vattenmelon, jordgubbar, mango, fruktsaft, mixa och häll i såna platskonor med pinnar du vet - som när man gör egen isglass. In i frysen. Perfekt att ge som mellis, lördagsmys, eller som i vårt fall, när den lilla hade feber.
    Jag skulle älska att göra sånt till vårt barn. Jag ska nog kolla upp lite recept och printa ut till mormor och farmor och säga lite fint att kolla här, vad mycket gott man kan göra utan socker :D
Svar på tråden Mormor/farmor respekterar inte vårt beslut att inte ge socker till vårt barn