• Amason

    Endometrios/IVF?

    Hej! Jag har endo och har opererats för detta två gånger. Har därför fått höra sen ett par år tillbaka att det antagligen kommer bli svårt för mig att bli gravid.

    Efter ett års försök började vi en utredning och även där fick vi höra att chansen att bli gravid var liten men att det kanske skulle kunna funka med hjälp av ivf.

    Som ett steg i utredningen gjordes en spolning av äggledarna (det visade sig vara totalstopp i ena och väldigt dålig "genomfart" i andra) och första ägglossningen efter detta blev jag spontant gravid.

    Nu är jag i vecka 15 och vi är så lyckliga. Vill bara ge dig lite hopp, jag har alltid fått höra att det ska vara så svårt pga endpmetriosen men efter 1,5 år fick vi vårt plus utan ivf :)

  • Amason
    2012pom skrev 2017-04-27 05:39:53 följande:
    Hej.

    Åh stort grattis till er! En dum fråga men gör det ont när man spolar äggledarna? Tog det lång tid från från ni sökte ivf utredning tills ni fick tid och började med spolning och det?
    Tack! Känns fortfarande lite overkligt :)
    Det ska inte göra ont egentligen sa de, men
    eftersom att de var stopp hos mig och de försökte spola igenom både saltlösning och kontrastvätska ändå så gjorde det väldigt ont på mig. Grät av smärta och fick pausa flera gånger. Men helt klart värt det såhär i efterhand ;) Från det att vi sökte hjälp till själva spolningen tog det ca 4-5 månader för oss.
  • Amason
    Chestnut skrev 2017-04-27 09:20:32 följande:
    Spännande! och stort grattis! får man fråga var du spolade dina äggledare? Jag gjorde en HSS - Hystero-Salpingo-Sonografi. Som visade stopp i båda äggledarna och har träffat två läkare efter det som båda inte trodde på att "spola" igenom de... Så jag blev så nyfiken på att du fick göra det Solig
    Tack!
    Vi gjorde vår utredning och även då själva spolningen på Sahlgrenska i Göteborg.

    Eftersom att det var stopp osv så bad läkaren och sköterskan två andra personer om hjälp så det var ett helt gäng där inne under tiden. Läkaren som hade "huvudansvaret" var inte direkt positiv och förklarade att det blir ju väldigt svårt för ägget att passera när det inte finns någon passage, och började prata om Ivf.

    Däremot var det en sköterska som sa att "det skadar ju inte att prova att ha sex nu ändå direkt efter, det finns faktiskt vissa som blir hjälpta av detta".

    Nu var man ju inte jättesugen direkt efter detta ingrepp och smärta, men vi ville ju inte missa chansen så vi körde på och det funkade ju.

    Ingen aning om hur små chanserna är egentligen men här är iaf ett bevis på att det kan funka:)

    Men "inte trodde på"? Man förlorar ju inget på att prova? Vad är erat nästa steg nu då?
Svar på tråden Endometrios/IVF?