Inlägg från: Anonym (muffin) |Visa alla inlägg
  • Anonym (muffin)

    Fosterhemsplacera bern på ''hemlig ort''??

    Tofflans skrev 2017-05-11 16:41:10 följande:

    Så du menar att ett barn som har bott i ÅTTA år i annan familj helt plötsligt flytta hem? Det är absolut INTE för barnets bästa kan jag säga.....


    Så du menar att det är bättre att istället omplacera Kalle i ett nytt och okänt TREDJE hem? Istället för i en i dagsläget fungerande biologisk familj? (Förutsatt att föräldrarna i dagsläget är fungerande.)
  • Anonym (muffin)
    Anonym (Barnsekreterare) skrev 2017-05-13 21:25:37 följande:

    Socialnämnden har möjlighet att fatta ett beslut om att hålla vistelseorten hemligt mot er enligt 14§ lvu. Det är en bestämmelse som ska användas mycket restrektivt exempelvis om det finns en hotbild från föräldrarna gentemot barnet eller föräldrarna hotar att avbryta vården etc.

    Om ett sådant beslut har fattats så ska ni ha fått hem det tillsammans med besvärshänvisning.

    Om §14 beslut inte tagits har soc inte någon rätt att undanhålla er information om vars sonen befinner sig, oavsett om han vårdas enligt lvu eller sol.


    Klassas det inte per definition som människorov alternativt egenmäktighet med barn om socialtjänsten undanhåller info om var barnet vistas utan att ha lagstöd för det?
  • Anonym (muffin)
    Anonym (Barnsekreterare) skrev 2017-05-13 23:50:16 följande:

    Ehh,.... nä, det "klassas" det inte som.

    Är du seriös?


    Brottsbalken

    4 kap. 2 §

    Den som i annat fall än som sägs i 1 eller 1 a § för bort eller spärrar in någon eller på annat sätt berövar honom eller henne friheten, döms för olaga frihetsberövande..

    7 kap. 4 §

    Den som obehörigen skiljer ett barn under femton år från någon som har vårdnaden om barnet döms för egenmäktighet med barn till böter eller fängelse i högst ett år, om gärningen inte utgör brott mot frihet. Detsamma gäller, om den som gemensamt med någon annan har vårdnaden om ett barn under femton år utan beaktansvärt skäl egenmäktigt skiljer barnet från den andra vårdnadshavaren eller om den som ska ha vårdnaden obehörigen bemäktigar sig barnet och därigenom själv tar sig rätt.

    Till ansvar enligt första stycket döms också den som obehörigen skiljer ett barn under femton år från någon som vårdar barnet med stöd av lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, om gärningen inte utgör brott mot frihet eller främjande av flykt.

    Lagen är tydlig. Lagen påpekar till och med specifikt att socialtjänsten inte har någon större rätt än någon annan att skilja ett barn från dess föräldrar.
  • Anonym (muffin)
    Anonym (soc 2) skrev 2017-05-15 09:10:34 följande:

    Du behöver läsa in dig socialtjänstlagarna innan du uttalar dig.


    Och du är inte den första socialsekreteraren jag träffat som inte förstår sig på juridiska spörsmål.

    Har du något argument att komma med eller ville du bara göra ett personangrepp? Jag förklarar gärna hur brottsbalken fungerar om du vill.
  • Anonym (muffin)
    Anonym (Soc) skrev 2017-05-15 09:49:49 följande:

    Fast både socialtjänstlagen och lagen om vård av unga (LVU) går före Brottsbalken. En ung person som är omhändertagen enligt LVU döms så gott som alltid till vård inom socialtjänsten och inte till andra påföljder tex. 

    Det är nog du som ska läsa på och inte vi som arbetar inom socialtjänsten


    Vid myndighetsutövning har man inte rätt att göra ett dugg mer än vad lagen uttryckligen ger utrymme för. Brottsbalken reglerar människorov, egenmäktighet med barn etc. ALLT som inte uttryckligen är tillåtet enligt socialtjänstlagen är enligt brottsbalken brottsligt. Förstår du?
  • Anonym (muffin)
    Anonym (Soc) skrev 2017-05-15 20:51:25 följande:

    Och det är precis det jag skriver, att det finns reglerat i LVU.


    Jag hittar ingenting i socialtjänstlagen om att man får hålla barnets vistelseort hemlig för föräldrarna. Tvärtom står att barnets kontakt med ursprungsfamiljen ska stödjas. Lagen har med god anledning stor respekt för familjeband och staten ska inte godtyckligen kunna "stjäla" barn. Vad lvu säger vet jag inte men tvivlar på att den lagen heller tillåter att socialtjänsten håller barnets vistelseort hemlig utan jävliga bra anledning.
  • Anonym (muffin)
    8295 skrev 2017-05-19 20:26:48 följande:

    Lite dom banorna jag var inne på, undrar dock vad familjehemmet kan ha gjort för att det blivit en placering på hemlig ort. Och vidare hur nära TS och familjehemmets relation varit, då ingen av dom vet vars pojken är.


    Kanske familjehemmet är släktingar. Ser ingen annan vettig anledning.
Svar på tråden Fosterhemsplacera bern på ''hemlig ort''??