• Anonym (Kaffedraken)

    Hur är era aspergare på 10 år?

    Utredning för Asperger eller vad det nu heter i dag ska göras för min 10-åring.

    Det är extremt påfrestande nu när det är lov.

    Han vill inte göra något utan blir alltid en konflikt och utbrott när vi ska ut och göra något.

    Han vill bara sitta vid sin dator eller tv. Bryr sig inte om vänner, hygien etc.

    Kan ej socialisera normalt och är lite annorlunda i sitt beteende socialt. Klumpig och är hypokondriker med manier.

    Bordskick är katastrof och svår att umgås med. Det enda som han tycker är relevant är mat och datorn. Inga andra intressen. Jag hsr svårt med denna passivitet då jag och lillebror behöver komma ut. Men blir utbrott så vi fort vi vill ha

    Med storebror. Han vill inte. Han sitter vid sin dator, tv och tänker på mat. När datorn krånglar så får han utbrott och skriker och gråter hysteriskt.

    Jag vet ej hur jag ska klara detta sommarlov. Är redan helt slut.

    Hur är det för er?

  • Svar på tråden Hur är era aspergare på 10 år?
  • Anonym (Kaffedraken)

    Om ni ska tex ut på stranden, kan ni inte ta med en Ipad som han kan ha då? Tänker om han känner sig otrygg utan. Då får ni ju komma ut ändå. Om han gillar mat så gå på restaurang, fik och picknick.

    Har en 10åring med autism så likt fast ändå inte. Vi gör så eftersom han är lika med datorn. Det är dock främst internet/ Youtube han vill ha så en telefon eller Ipad funkar. Så brukar han umgås med oss och göra det vi vill ett tag och när han tröttnar får han plocka fram den. Vill han ha den hela tiden är det okej men oftast ids han inte bära den dit så vi lägger i väskan och så glömmer han bort att den är med tills han får tråkigt.

    Gå och handla etc är han oftast helt ok med för han får välja något gott till sig själv om han vill och om han någon gång vägrar så slipper han.

    Nöjesfält etc tycker han är roligt och är gärna med på utan Ipad.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vill ni socialisera med honom så kanske spela tv-spel ihop om han gillar det? Eller laga mat ihop?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Brukar ofta göra så som du föreslår. Handlar hans favvomat och lagar ihop och går på stan och äter etc. Men har en till med adhd så det går ej att göra allt det ihop utan blir kaos

  • Anonym (Kaffedraken)

    Hur blir han om man förbereder noga dagen innan? Min 11 åring är helt omöjlig om det finns en skärm med i bilden, därför har han avsatt tider för det, ett tag förprogrammerade vi hans dator så den stängdes av efter en viss tids surfande. Fungerade bra då han bara fick inse fakta samt att vi slapp tjatet runtomkring. Han har även en whiteboardtavla i sitt rum där dagen efter är strukturerad i klockslag, det fungerade bra för oss då han själv var med och var delaktig.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Sedan är sommarloven jättejobbigt, i År har han varit motiverad att köpa ett PS och tjäna pengar. Så vi har gjort listor på saker han kan hjälpa till med mot betalning och han kämpar verkligen på. Dock är det fortfarande jättesvårt med "ledig tid" dvs när han inte vet vad han skall göra. Nu har han inte tillgång till skärmar mer än en viss tid så han kan inte fastna där, istället blir det konflikter med syskonen.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vi förbereder ofta, men det hjälper inte värst mycket. Det blir alltid konflikt ändå när man måste avbryta det han gör och vi får nästan tvinga honom ut. Det kan gå utan om han fått välja aktivitet, som att simma, äta ute, få något i affären, träffa någon kompis.

    Är era rädda för insekter? Måste sitta vid ett speiciellt sätt vid matbordet? Klarar av värme?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Det där kunde vara en exakt beskrivning av min 11-åring med autism/adhd.Glad

    Nu under sommarlovet har vi infört att han måste ha 4 timmars skärmfri tid varje dag. Han får själv bestämma när tiden ska plockas ut. Eftersom han vill ha allt ordnat och avklarat tar han givetvis den skärmfria tiden direkt på morgonen. Han ställer sin timer i mobilen.

    Vill man passa på att göra något socialt med honom under den tiden får man vara morgonpigg (vilket jag inte är) för han vaknar ofta kl 6... 

    Om man planerar med honom kvällen innan, vad han ska göra nästa dag på sin skärmfria tid, så är han faktiskt ofta positivt inställd när vi väl gör aktiviteten. Men det blir givetvis svordommar och ibland saker som kastas just när man föreslår aktiviteten. Han behöver mycket tid för att "ställa in sig".

    Vi har köpt en extremt dyr dator till vår son, för att den ska vara snabb. Han behöver att den reagerar direkt, annars skulle han nog slå sönder den. Vi planerade för detta datorköp i ett år, så han är faktiskt väldigt rädd om den. Han svär och gormar på den, men han slår inte på den, tack och lov. 

    Om du vill ge din pojk lite beröm (för det behöver de ju, trots att man ofta är ap-trött på dem Flört) så skulle det ju kunna vara att det är bra att han tar ut sin ilska och frustration enbart i ord. (Vår son slåss mycket.) Sen kan man ju förklara att målet är att minska även det, eller få honom att gå undan lite när han behöver vråla (så att huvudvärken hos övriga familjemedlemmar mildras).

  • Anonym (Kaffedraken)

    Min är numera snart myndig och i 10-årsåldern hade han ännu ingen diagnos men jag känner igen det här med att han helst inte ville följa med på saker och det är svårt i den är mellanåldern då man kanske inte anser att de kan klara sig ensamma hemma hela dagen medan resten av familjen vill göra något. 

    När min som var 13 blev han i princip hemmasittare från skolan och hela högstadiet var mkt jobbigt och han jobbade mest hemifrån med skolarbete. Det ställde stora krav på familjen och man fick vänja sig vid att han var hemma väldigt mkt ensam tid då man själv jobbade tex.
    Det min son säger nu som så mkt äldre är att han älskade att vara ensam hemma! Det var tyst och skönt, han blev inte trött. Det är ju allt det sociala som ofta tar energin från dessa barn. Min son ville inte heller till stranden eller liknande (trots att han älskade att bada när han var yngre). Han har inte badat på flera år nu, han har även slutat att cykla osv. Jättevanligt, har jag lärt mig med åren. 
    Att de inte vill är ju för att de kanske inte vet rakt vad som ska hända, kommer det vara mkt annat folk på stranden, hur länge ska vi vara där, när får jag spela dataspel igen? 

    För en del av dessa barn kan känslan vara, när man säger att de inte kan spela mer dataspel för vi ska åka bort, att de "aldrig" mer kommer få spela favoritspelet och då vill de så klart stanna hemma. De fattar givetvis att det inte är så men reaktionen blir sån. Ofta kan de ju vara "yngre" i känslolivet än sin faktiska ålder, medan de håller på att växa upp. 

    Tips jag har fått är givetvis att man alltid ska planera noga. Min son vill helst veta saker nån vecka innan och vi behöver påminna flera ggr. Om vi säger på morgonen att vi tänkte åka ut och göra något så säger han helt säkert nej. Har  vi däremot pratat om det några ggr innan kanske han följer med - om han vet exakt hur länge vi ska vara borta för då vet han vilket klockslag han kan spela spel igen. 

    TS, det är svårt då ert barn bara är 10 år, men mitt råd är att acceptera att han är så som han är medan ni andra vill ut och göra saker. Tvinga inte med honom. Välj ut det viktigaste. Säg tex "den här veckan har vi de här tre sakerna inplanerade. Berätta och förklara ganska noga vad dessa tre innebär (plats, tid, andra människor etc) och se på reaktionen. Verkar det avigt så säg att du förstår hur han tänker men att han måste följa med på en av dem i alla fall. Så bestämmer ni tillsammans vilken av dessa tillfällen han ska med på och så planerar ni för det. Visst känns det konstigt ibland men det är vårt samhälle som "kräver " att alla ska vara så himla sociala hela tiden men varför egentligen, ska man gå emot sin egen natur? 

    Låt honom visa att han kan vara hemma X antal timmar, ni får se till att det finns mat i kylen och att ni har mobiler med så att han kan ringa om det är något. Ju äldre ha blir, desto lättare är det för er när ni behöver vara borta, när ni vet att han klarar sig hemma. 

    Vi har ibland bjudit hem folk till oss i stället för att själva åka till dem, just för att ge sonen chansen att kunna få vara med och också möjligheten att gå undan när han tycker han socialiserat nog. Han kan bli mkt stressad om vi tex ska vara ute nånstans "på lokal" då det kanske inte finns någonstans att vara för sig själv.

    Det blir mycket lättare för en själv när man accepterat att personen har den personlighet den har och inte hela tiden känna pressen att alla bara måste vara med. 

Svar på tråden Hur är era aspergare på 10 år?