Inlägg från: oanonym |Visa alla inlägg
  • oanonym

    Finns helvetet?

    Jag ser inga bevis för ett helvete. Och om det finns ett helvete, då är det väl Gud som skapat detta, antar jag? Och finns det då regler för hur man undviker detta, så är det vidrigt av Gud att inte dela med sig av denna info på ett tydligt vis.

  • oanonym
    låterjettelitet skrev 2017-07-26 15:37:18 följande:

    Ett parrelt universium med mindre darkmatter som är väldigt ung och som har mer stjärnor än vi både då inte expanderat på samma sät, reser men till en planet där kan det vara ett brinnande inferno och alltså ett helvete =P det är inte omöjligt iallafall =P 


    Skickar Gud dit själar? Det är ett sådant helvete jag talar om. Tråden ligger ju i religion.

    Att det eventuellt finns andra universum är oväsentligt.
  • oanonym
    låterjettelitet skrev 2017-07-26 15:51:05 följande:

    För mig kan "gud" vara en väldigt gamal utomjordisk ras, som har bemästrat energi användade, så definerar jag gud så frågan är ju vad är gud och vad är ett helvete =P


    TS nämner ju muslimer och kristna, så det menas nog deras versioner av helvete.

    Dessa kan också variera, men du får i alla fall en liten aning om vad som menas.

    Att varna för helvetet betyder antagligen "ett ställe man hamnar på om man inte skött sig".
  • oanonym
    themia skrev 2017-07-27 17:54:09 följande:

    Himmel och helvete är mänskliga uppfinningar för att kontrollera massorna.

    Helvetet för att hota folk så att de sköter sig såsom makten vill, och himlen för att ge en förhoppning om något kommande så att arbetarna kunde stå ut med usla förhållanden och svältlöner utan att knorra.

    F.ö. är alla gudar och religioner mänskliga uppfinningar.


    Det mesta talar för att du har rätt, men det går inte att bevisa.
  • oanonym
    themia skrev 2017-07-28 13:46:28 följande:

    Bevis är knepiga saker i sådana här sammanhang, men visst är det väl uppenbart att regimerna i t.ex. SaudiArabien och Iran använder religionen för att hålla folk på mattan.


    Ja, fast det bevisar inte att religionen är falsk. Dock kan ju inte alla religioner vara sann, men alla kan vara falsk. Helvetet har ju med efterlivet att göra, och hittills finns inget sätt att undersöka detta på. Vad jag vet ....
  • oanonym
    themia skrev 2017-07-29 13:24:11 följande:

    Nu var det ju inte fråga om religionen är sann eller falsk, utan om att religion används av makten för att kontrollera folks liv oavsett om den är sann eller falsk.

    (F.ö. all doktrin om högre makter och deras vilja är falsk)


    Vilket jag höll med om. Men det säger inget om helvetet verkligen existerar eller inte.
  • oanonym
    themia skrev 2017-07-30 10:00:29 följande:

    Nej det är ju svårt att få bekräftat, ingen har ju kommit tillbaka därifrån för att bekräfta dess existens.

    Men man kan ju hävda att idén med ett helvete är ologisk om inte syftet är att förtrycka.

    Varför vänta till efter döden med att straffa den som inte sköter sig, när man kan utdela straffet redan i livet, vilket man faktiskt också gör.

    Makten törs alltså inte lita på att helvetet kommer att göra jobbet.

    Slutsats: Helvetet finns sannolikt inte.


    Ja, sannolikt är det så.
  • oanonym
    Peter Wallgren skrev 2017-09-14 21:00:15 följande:

    Om ni verkligen vill ha ett seriöst svar om helvetet existerar så ska ni läsa Tidens Fullbordan som jag och min fru Madeleine Wallgren har skrivit. Det är en bok på 414 sidor med grundtextstudier i Bibeln, översikt över de tidigaste kyrkofädernas åsikter (före år 400) och en jämförelse med det numera omfattande materialet av nära-döden-upplevelser. Bland andra Stanley Sjöberg har rekommenderat boken.

    Slutsatsen i boken är att helvetet inte är så som de flesta föreställer sig, men ändå en verklighet som man skapar åt sig själv här på jorden och som man tar med sig när man dör om man inte vänder om innan dess. Det är ångestfyllt men inte evigt. Det är faktiskt människan själv som dömer sig till detta mörker, inte Gud. Alla är välkomna till Gud, men eftersom hans natur är ett avslöjande ljus, vill inte alla komma. För somliga är det helt enkelt alltför skamfyllt att få hela sitt liv exponerat inför alla människor och änglar i himlen. Det kan upplevas som en värre plåga än den ångest man uthärdar i mörkret. Alltså, vill jag komma till himlen när jag dör, så måste jag tåla att alla kan läsa mitt liv i varje detalj. Jag måste också tåla att själv få känna hur alla de människor kände det som jag på ont eller gott påverkade på något sätt under mitt jordeliv.

    Läs boken! Den har mycket mer att säga.


    Hur är detta seriöst?
  • oanonym

    Kan en kyrka avskaffa helvetet? Om nu helvetet existerar, så är det väl inget som vi människor kan avskaffa?

  • oanonym
    absalon skrev 2017-09-16 11:20:36 följande:

    Helvetet tillhör de religiösa myternas värld. Helvetesläran däremot var länge en realitet på så sätt, att många människor blev vettskrämda av somliga prästers "eld-och svavelpredikningar".

    Att helvetesförkunnelsen numera upphört inom SvK är en sann välgärning. Den som prompt vill frossa i allsköns djävuls-, demon- och helvetesläror kan säkert hetta någon i detta avseende lämpligare kyrka än SvK.

    Dagens Svenska Kyrka präglas av demokrati och äkta humanism. Därför kan jag förbli medlem i samfundet. Vårt samfund formar vi själva på demokratisk väg.


    Ja, Svenska Kyrkan verkar inte ha så mycket med kristendom att göra längre.
Svar på tråden Finns helvetet?