• enanna

    Släktträd

    Kusiners barn blir sysslingar, deras barn blir bryllingar och bryllingarnas barn blir pysslingar :)

  • enanna
    Sandraas1 skrev 2017-08-02 13:06:36 följande:

    Okej, Tack för alla svar jag fått :) Men då är jag kusinbarn till min pappas kusin och kusinbarn är samma ord som syssling? Alltså i tredje led generation.


    Nej det är inte samma sak. Kusinbarn är kusinbarn och inget annat. Men din pappas kusins barn är din sysslingar.
  • enanna
    Sandraas1 skrev 2017-08-02 13:36:04 följande:

    Jag blir lite förvirrad över svaren och en del skriver på ett sätt medans andra på ett annat. Det borde ju vara så att jag är kusinbarn till min pappas kusin, och till hennes barn är jag syssling?! 

    Jag undrar om det är rätt eller är kusinbarn och syssling samma sak...?

    Helt förvirrad och önskar få klarhet...?

    Tacksam <3


    Ingen har väl skrivit något annat? Kusinbarn och syssling är inte samma sak men kusiners barn är sysslingar med varandra. Det som gör det förvirrande är väl att det ibland är svårt att se om någon menar kusinbarn som

    1. En persons kusins barn eller

    2. Två kusiners respektive barn
  • enanna
    Palestrina skrev 2017-08-06 13:32:00 följande:

    Det finns inget särskilt ord för relationen du beskriver som går över generationsgränserna. Din pappas kusin är bara din pappas kusin, och du är hans/hennes kusinbarn, och din pappas kusins barn är dina tremänningar (eller sysslingar). Jag förstår inte riktigt distinktionen du gör mellan 1 och 2. Kusinbarn är bara ett ord för att beskriva en viss relation, mellan kusiner och deras barn. Pratar du om hur två kusiners respektive barn står i relation till varandra är de ju tremänningar. Men mina kusiners barn är ju alltid mina kusinbarn, liksom mina egna barn är mina kusiners kusinbarn.


    Ja men det var ju exakt det jag skrev! De är tremänningar, småkusiner eller sysslingar. Vad jag menade var att när folk i tråden försökte förklara hur kusiners barn (sysslingar) är släkt med varandra så verkade ts förstå det som att också de kallades kusinbarn. "Är kusinbarn och syssling samma sak" undrade ts. Då pekade jag på att man kan tolka fel när nån skrivit "kusiners barn" och syftat på sysslingar.
Svar på tråden Släktträd